Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς εμπλέκονται οι εμβολιασμένοι στο 4ο κύμα της πανδημίας

Τα μηνύματα από το Ισραήλ και την Πορτογαλία επισημαίνει ο καθηγητής Χαρ. Γώγος. Διψήφιο αριθμό κρουσμάτων προβλέπει για τον Ιούλιο ο Ν. Θωμαΐδης.

Πώς εμπλέκονται οι εμβολιασμένοι στο 4ο κύμα της πανδημίας

Αυτή τη στιγμή έχουμε μεγάλη ύφεση της επιδημίας, είναι σαφές ότι φαίνεται πως θα έχουμε περαιτέρω μείωση στο προσεχές διάστημα, μέχρι 10 Ιούλιου θα έχουμε μεγάλη ελάττωση των νοσηλευομένων με τα μοντέλα που υπάρχουν, επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο Χαράλαμπος Γώγος, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής ειδικών.

Όπως σημείωσε, έχουμε έναν πολύ χαμηλό δείκτη Rt, που είναι 0,74, ενώ έχουμε εμβολιάσει κι ένα 30% του πληθυσμού. «Αυτά τα αποτελέσματα έχουν να κάνουν με τον καλό καιρό, αλλά και με τα μέτρα που έχουμε πάρει μέχρι τώρα» σημείωσε ο καθηγητής.  

«Μέχρι στιγμής η μάσκα βοήθησε πολύ στον έλεγχο της πανδημίας… Έχουμε όμως και ένα 40% ανεμβολίαστους, αρκετά σημαντικός πληθυσμός. Το να βγάλουμε τις μάσκες σε γενικό πλαίσιο δεν είναι σωστό να το πούμε. Το να βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικό χώρο, όταν είμαστε σε αποστάσεις και περπατάμε, υπάρχει δυνατότητα να απαλλαγούμε».

Ο κ. Γώγος ξεκαθάρισε ότι οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν με τον συγχρωτισμό, έχουν την ασφάλεια ότι δεν πρόκειται να πάθουν πια τίποτα από τον κορωνοϊό. Έσπευσε όμως να προσθέσει ότι το 4ο κύμα δεν αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους, αφορά αυτούς γιατί θα νοσήσουν, θα οδηγηθούν στο νοσοκομεία, αλλά αφορά και τους εμβολιασμένους, γιατί δεν θα υπάρχει χώρος για τα non Covid νοσήματα. 

«Χρειάζεται καλή εμβολιαστική κάλυψη… Είχαμε κάλυψη 60% πλήρους εμβολιασμού στο Ισραήλ, αλλά υπάρχει ακόμα έξαρση κρουσμάτων επειδή δεν φτάσαμε στο 70%. Και στην Πορτογαλία συνέβη κάτι αντίστοιχο. Το να καλύψουμε ένα 35% με 40% του πληθυσμού δεν σημαίνει τίποτα. Ο ιός είναι εδώ και μεταδίδεται», προειδοποίησε.

Από πλευράς του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης μίλησε στον ΣΚΑΪ για ιδιαίτερα καλή εικόνα στην επιδημιολογία λυμάτων, αλλά και μέσα από τα πραγματικά νούμερα στα νοσοκομεία. «Η ανίχνευση του ιικού φορτίου παρουσιάζεται μόνο στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τον Βόλο, στις υπόλοιπες περιοχές είναι κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης». 

«Τις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες, σίγουρα τον Ιούλιο, θα έχουμε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων», επισήμανε ο κ. Θωμαΐδης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v