Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξαδάκτυλος: Ταλαιπωρία χωρίς αποτέλεσμα αν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 50

Αν δεν εμβολιαστούν οι 700.000 ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών μέσα στις επόμενες μία-δύο εβδομάδες, η κατάσταση δεν θα μπορέσει να αναχαιτιστεί, είπε ο πρόεδρος του ΠΙΣ. Κρίσιμη η συμβολή ιδιωτών γιατρών.

Εξαδάκτυλος: Ταλαιπωρία χωρίς αποτέλεσμα αν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 50
  • του ανταποκριτή μας από τη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Ο άμεσος εμβολιασμός των 700.000 ανεμβολίαστων άνω των 50 ετών είναι ο μόνος τρόπος να αναχαιτιστεί το 4ο κύμα της πανδημίας και η επίπτωσή του στο σύστημα υγείας, τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα για το long Covid. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, θα μπούμε σε μια ταλαιπωρία διαδοχικών αυστηροποιήσεων και χαλαρώσεων μέτρων που δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

«Το μόνο που μας ενδιαφέρει και μπορεί να έχει πρακτική σημασία και χρησιμότητα είναι να πάνε να εμβολιαστούν οι 600.000-700.000 ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών τις επόμενες 5 μέρες. Και δεν υπερβάλλω, το εννοώ. Έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάζουμε πάνω από 100.000, μέσα σε 5 μέρες μπορούμε να τελειώσουμε. Και τότε μπορούμε να έχουμε πολλά κρούσματα με χαμηλή επίπτωση στο υγειονομικό σύστημα, θα είναι οι νέοι οι οποίοι θα ανοσοποιηθούν δια της νόσου, για να μπορέσει η κατάσταση να αναστραφεί και να αναχαιτιστεί», επεσήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε: «Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια γίνει -με την εξαίρεση ενός μαζικού περιποιημένου lockdown, που δεν πρόκειται να συμβεί βεβαίως- νομίζω ότι δεν θα έχει αποτελέσματα και θα μπούμε σε μια ταλαιπωρία "βάλτε λίγο παραπάνω τη μάσκα, βγάλτε λίγο παραπάνω τη μάσκα, μαζευτείτε 100, μαζευτείτε 50" και θα ταλαιπωρηθούμε χωρίς να πετύχουμε αποτέλεσμα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΠΙΣ κάλεσε το σύνολο των επιστημόνων και των φορέων που έχουν δημόσιο λόγο να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην επιχείρηση πειθούς των ανεμβολίαστων μέσης και μεγάλης ηλικίας,

«Ένα και μόνο μέλημα πρέπει να έχουμε: τις επόμενες μία ως δύο εβδομάδες, οι 700.000 συνέλληνες άνω των 50 ετών που δεν έχουν πάει στο εμβολιαστικό κέντρο για οποιοδήποτε λόγο και για οποιαδήποτε σκέψη στο μυαλό τους να διαβούν αυτό το κατώφλι και να φύγουν με ένα τσίμπημα στο μπράτσο», σημείωσε, ενώ επεσήμανε και τον κρίσιμο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν μέσω της προσωπικής επαφής οι ιδιώτες γιατροί που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία εμβολιασμού στο ιατρείο ή στο σπίτι.

«Διότι πολύ καλό και άψογο το σύστημα που έγινε μέσω των κομπιούτερ και λειτούργησε μέχρι τώρα με τα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά άψογο μεν, άψυχο δε. Από δω και πέρα, όσοι δεν εμβολιάστηκαν, χρειάζονται τον λόγο του γιατρού, τη χειρονομία του γιατρού, το χαμόγελο και την παρότρυνσή μας, ακόμα ακόμα, καμιά φορά, και την επίπληξή μας για να προχωρήσουν και να εμβολιαστούν. Και να μην έχουμε βαριές απώλειες στο άμεσο μέλλον», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v