Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρκαγιές σε Βαρνάβα Αττικής, Πάτημα Ελευσίνας και Νέα Στύρα Εύβοιας

(upd) Αισθητά βελτιωμένη η εικόνα στα μέτωπα της φωτιάς στα Στύρα. Στο χωριό Νιμπορειό που έχει εκκενωθεί βρίσκεται το κύριο μέτωπο. Πυρκαγιά και σε Βαρνάβα Αττικής, Πάτημα Ελευσίνας και Βόλο. Το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 57 δασικές φωτιές.

Πυρκαγιές σε Βαρνάβα Αττικής, Πάτημα Ελευσίνας και Νέα Στύρα Εύβοιας

Αισθητά βελτιωμένη περιγράφει την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς στα Στύρα ο αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης.

"Η εικόνα είναι καλύτερη από ότι 3 ώρες πριν. Οι συχνές ρίψεις από αέρος αλλά και η τοποθέτηση των δυνάμεων στο έδαφος έχει περιορίσει τη φωτιά σε ένα κύριο μέτωπο στο χωριό Νιμπορειό που έχει εκκενωθεί" λέει ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας κ. Κελαϊδίτης μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν στην περιοχή 2 ελικόπτερα όπου σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη "κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις στα μέτωπα της φωτιάς" και παράλληλα αναπτύσσονται οι δυνάμεις από εδάφους.

Σε ότι αφορά τα αεροσκάφη που πήραν μέρος στην κατάσβεση «αποσύρθηκαν λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων» και όπως σημειώνει ο κ. Κελαϊδίτης "περιμένουμε γύρω στις 8:00 το βράδυ να έχουμε ύφεση των ανέμων και έτσι θα μας δοθεί η δυνατότητα να χτυπήσουμε τα μέτωπα της φωτιάς και να περιορίσουμε τις καταστροφικές φλόγες".

Στην περιοχή σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη εκτός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί από αρκετές περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας συμμετέχουν ομάδες εθελοντών, υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα από τους Δήμους και την Περιφέρεια όπως επίσης και μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα ενώ η συγκεκριμένη έκταση στην οποία επεκτείνεται τώρα η φωτιά είχε καεί πάλι πριν από 14 χρόνια, το 2007.

Πυρκαγιά στον Βαρνάβα

Φωτιά ξέσπασε επίσης σε δασική έκταση στον Βαρνάβα Αττικής αλλά και στο Πάτημα Ελευσίνας. Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής με ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις. Συγκεκριμένα στον Βαρνάβα ξέσπασε στις 11:10 το πρωί σε δασική έκταση και για να μην περάσει σε κατοικημένη περιοχή λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική.

Ειδικότερα για την κατάσβεσή της επιχειρούν 34 πυροσβέστες με 10 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα αλλά και εθελοντές, και συνδράμουν τέσσερα αεροσκάφη. Η φωτιά δεν απειλεί μέχρι στιγμής κατοικημένη περιοχή, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να την ελέγξουν άμεσα ώστε να μην περάσει σε κατοικίες, όμως οι ισχυροί άνεμοι δυσχαιρένουν το έργο της κατάσβεσης.

 

Ο δήμαρχος Μαραθώνας Στέλιος Τσίρκας το έργο κατάσβεσης είναι δύσκολο από τις επίγειες δυνάμεις καθώς είναι δύσβατο το σημείο της πυρκαγιάς και μόνο οι εναέριες δυνάμεις μπορούν να βοηθήσουν. Παράλληλα, οι ισχυροί άνεμοι κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο της κατάσβεσης. Στην περιοχή υπάρχουν αγροικίες όπως είπε ο κ. Τσίρκας, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν ειδοποιηθεί και έχουν απομακρυνθεί. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, είπε ο δήμαρχος Μαραθώνα.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Πάτημα Ελευσίνας, ωστόσο λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και σήμερα ήταν άμεση η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Υπό πλήρη έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε χορτολιβαδική έκταση στον Βαθύλακκο Θεσσαλονίκης. Στο σημείο επιχείρησαν 6 οχήματα της πυροσβεστικής και 12 άτομα πεζοπόρου τμήματος. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής αποχώρησαν από την περιοχή, ενώ για προληπτικούς λόγους θα παραμείνει ένα όχημα στο σημείο. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, συμμετείχαν και δύο υδροφόρες από τους δήμους Πυλαίας-Χορτιάτη και Θεσσαλονίκης.

Υπό μερικό έλεγχο είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 18:55 στον οικισμό Ρομά "Αγία Σοφία" του δήμου Δέλτα, επίσης στη Θεσσαλονίκη. Στο σημείο έφτασε άμεσα η πυροσβεστική υπηρεσία με τέσσερα υδροφόρα οχήματα και 12 πυροσβέστες. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε χώρους οικοπέδου που βρίσκεται εντός του οικισμού.

Βόλος: Πυρκαγιά περιμετρικά της πόλης

Μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για να ελέγξουν και να περιορίσουν την φωτιά, που ξέσπασε λίγο μετά το μεσημέρι σε περιαστική περιοχή του Βόλου στο Φύτοκο, πάνω από τον Περιφερειακό.

Η φωτιά ξεκίνησε από σημείο βορείως της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και λόγω της ξηρασίας άρχισε να παίρνει διαστάσεις και να απειλεί κατοικημένες ζώνες της περιοχής.

Στον τόπο της φωτιάς έσπευσαν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις από τον Βόλο και την ΒΙΠΕ Βόλου, καθώς και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου και κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού.

Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι είναι κατοικημένη η περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταστραφεί μια αποθήκη, αλλά και ένα προκατασκευασμένο σπίτι, ενώ κάηκαν και μερικά ζώα που παγιδεύθηκαν σε περιφραγμένο οικόπεδο.

Από τις 3.30 το απόγευμα η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο και οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε ασφαλή χώρο.

Πυρκαγιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Άνω Μούλια Ηρακλείου Κρήτης. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Χαρδαλιάς για πυρκαγιές: Δύσκολη μέρα με ισχυρούς ανέμους

51 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σήμερα σε όλη τη χώρα όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα.

Οπως μεταδίδει ο Σκάι, κανε λόγο για «άλλη μια δύσκολη ημέρα» με ανέμους 6, 7 και τοπικά 8 μποφόρ και διαβεβαίωσε πως τόσο η πυροσβεστική όσο και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν σε εγρήγορση.

Για τη μεγάλη πυρκαγιά στα Στύρα Ευβοίας τόνισε ότι με τη βοήθεια των ανέμων κινήθηκε νότια και γι’ αυτό υπήρξε εισήγηση για εκκένωση της παραλιακής περιοχής του Νιμπορείου ενώ όσοι βρίσκοταν στην περιοχή ενημερώθηκαν και από το 112 με μήνυμα στα κινητά τους. Η φωτιά σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά δεν απειλεί κατοικίες και υποδομές. Πάνω από την περιοχή πετάει με ελικόπτερο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, έχουν ξεσπάσει 57 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο, και συνολικά επιχείρησαν, μεταξύ άλλων, 679 πυροσβέστες με 21 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 335 οχήματα, 13 Ε/Π και 9 Α/Φ.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v