Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δάφνη: Στον εισαγγελέα ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της 31χρονης

Φέρεται να προκάλεσε τα μοιραία χτυπήματα στη σύζυγό του με ένα μαχαίρι 28 εκατοστών, χτυπώντας την δύο φορές στο λαιμό. Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οι αστυνομικοί που αγνόησαν αγνοήσει καταγγελίες. Πολιτικές αντιδράσεις.

Δάφνη: Στον εισαγγελέα ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της 31χρονης

Ποινική δίωξη για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση καθώς και για οπλοφορία- οπλοχρησία άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του 39χρονου από τη Δάφνη που ομολόγησε ότι σκότωσε με πολλαλές μαχαιριές την 31χρονη σύζυγό του.

Ο κατηγορούμενος μετά το έγκλημα παραδόθηκε στις αρχές όπου φέρεται να ισχυρίστηκε πως σκότωσε την γυναίκα λόγω ζήλιας. Οι αστυνομικοί που πήγαν στο σπίτι του ζευγαριού βρήκαν το θύμα μέσα σε λίμνη αίματος.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 39χρονου ανατέθηκε σε ανακριτή ενώπιον του οποίου οδηγήθηκε ο κατηγορούμενος που αναμένεται να του ζητήσει προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του.

Συγκλονιστικό είναι τα στοιχεία που προκύπτουν για τη γυναικοκτονία στη Δάφνη. Ο θάνατος της 31χρονης που έσφαξε ο 39χρονος σύζυγός της, την Παρασκευή, μέσα στο σπίτι τους στη Δάφνη, ήταν μαρτυρικός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την ιατροδικαστική εξέταση της Σουλτάνας Μαριάνου στη σορό του θύματος, ο θάνατος από τις μαχαιριές επήλθε σε λιγότερο από πέντε λεπτά, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Ο 39χρονος καθ’ ομολογιαν δράστης του εγκλήματος, φέρεται να προκάλεσε τα μοιραία χτυπήματα στη σύζυγό του με ένα μαχαίρι 28 εκατοστών, χτυπώντας την δύο φορές στο λαιμό.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ιατροδικαστικής εξέτασης, η νεαρή γυναίκα και μητέρα ενός παιδιού 11 ετών, ήταν πιθανότατα ξαπλωμένη στο κρεβάτι -δεν αποκλείεται και να κοιμόταν- ενώ δεν έφερε κανένα ίχνος άμυνας.

«Μετανιωμένος» δηλώνει ο γυναικοκτόνος

Το πρωί, ο γυναικοκτόνος μεταφέρθηκε στον εισαγγελέα προκειμένου να του απαγγελθεί το κατηγορητήριο. Ενώπιον του δικαστικού λειτουργού επανέλαβε τα όσα είπε περί «ζήλιας», ενώ δήλωσε «μετανιωμένος» για την πράξη του.

Όπως είπε στους αστυνομικούς, ζήλευε τη γυναίκα του και για αυτό την σκότωσε. Το ζεύγος είχε αποκτήσει ένα αγοράκι 11 ετών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα η εξελικτική ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου τόνισε πως «δεν σκοτώνει η ζήλια, αλλά ο δολοφόνος» και επεσήμανε πως βιώνουμε μία «πανδημία της έμφυλης βίας».

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν αστυνομικοί

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οι αστυνομικοί που φέρονται να είχαν αγνοήσει καταγγελίες περιοίκων για ενδοοικογενειακή βία στο σπίτι του ζευγαριού στη Δάφνη, όπου δολοφονήθηκε η 31χρονη γυναίκα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

Οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν το καθήκον τους, και πράγματι στη συντριπτική πλειονότητά τους το εκτελούν με ευσυνειδησία και αυταπάρνηση, κάτω από όλες τις συνθήκες, μέρα και νύχτα, οποτεδήποτε οι πολίτες χρειάζονται τη συνδρομή τους. Για όσους αστυνομικούς δεν το αντιλαμβάνονται αυτό, δεν υπάρχει θέση στην Ελληνική Αστυνομία.

Σχετικά με τις καταγγελίες για το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στη Δάφνη σημειώνονται τα ακόλουθα:

Από την αρχική διερεύνηση των καταγγελιών προκύπτει η βασιμότητα αυτών και ήδη με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι δύο αστυνομικοί που επέβαιναν στο περιπολικό που έφθασε στο σημείο, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στα δέοντα. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που με βάση τις οδηγίες που είχαν δοθεί από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το σήμα ήταν υψηλής προτεραιότητας.

Παράλληλα, διεξάγεται περαιτέρω έρευνα.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει συστήσει ειδική υπηρεσία Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας και έχουν δοθεί από την πρώτη στιγμή σαφείς οδηγίες και εντολές για την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών.

Θα επαναλάβουμε ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί φαινόμενο-όνειδος για τις σύγχρονες κοινωνίες και για την εξάλειψή του θα χρειαστεί η συστράτευση όλων μας.

 ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να ασχοληθεί με την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία

«Αν η ΕΛ.ΑΣ του κ. Χρυσοχοΐδη είχε ανταποκριθεί στην σοκαριστική καταγγελία της γειτόνισσας στη Δάφνη, τότε ίσως η 31χρονη γυναίκα σήμερα να ζούσε. Η διαθεσιμότητα των δυο αστυνομικών κατόπιν εορτής δεν αποτελεί άλλοθι για τον κ. Χρυσοχοΐδη, που επί των ημερών του έχουμε σε επτά μήνες έξι γυναικοκτονίες».

Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για τη γυναικοκτονία στη Δάφνη.

«Η ΕΛ.ΑΣ του κ. Χρυσοχοΐδη και του κ. Μητσοτάκη αντί να δείχνει αντανακλαστικά, μόνο όταν είναι να χτυπήσει διαδηλωτές και να καταπνίξει κοινωνικές αντιδράσεις στις ακραία αντικοινωνικές πολιτικές τους, ας ασχοληθεί επιτέλους θεσμικά με την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, που μετά και τα λοκντάουν και τον πολύμηνο εγκλεισμό βρίσκεται σε πρωτοφανή έξαρση».

Γεννηματά: Μια ακόμη γυναικοκτονία - Αποφάσεις και δράσεις τώρα

«Μια ακόμη γυναικοκτονία. Μια ακόμα ζωή χάθηκε. Μια ακόμα γυναίκα θύμα. Όσο μένουμε στις διαπιστώσεις, οι αριθμοί μεγαλώνουν» επισημαίνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σε ανάρτησή της στα social media, με αφορμή την δολοφονία χθες στη Δάφνη γυναίκας από τον σύζυγό της.

Συνεχίζοντας η κυρία Γεννηματά ζητά: «Αποφάσεις και δράσεις τώρα. Για τις ποινές, για την εκπαίδευση των αστυνομικών ώστε να αντιδρούν άμεσα στις καταγγελίες. Για να σπάσει η σιωπή των γυναικών. Κυρίως συστηματική προσπάθεια στο σχολείο, στο σπίτι και στην κοινωνία για το σεβασμό και την ισότητα ανάμεσα στα φύλα.».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v