Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνα: Επαρκή αντισώματα στο 99,64% τρεις μήνες μετά τη 2η δόση

Παρότι οι τίτλοι αντισωμάτων μειώθηκαν αισθητά στο τρίμηνο, παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Σύντομα τα αποτελέσματα εξαμήνου. Μελέτη σε υγειονομικούς της Θεσσαλονίκης.

Ερευνα: Επαρκή αντισώματα στο 99,64% τρεις μήνες μετά τη 2η δόση
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την διάρκεια ανοσοποίησης που παρέχουν τα εμβόλια κατά του ιού SARS-CoV-2 προκύπτουν από την συνεχιζόμενη μελέτη σε γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, που εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο, με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Η πρώτη ελληνική μελέτη αυτού του είδους μέχρι σήμερα αναδεικνύει πως σχεδόν στο σύνολό τους (σε ποσοστό 99.64%) οι υγειονομικοί διατηρούν επαρκείς τίτλους αντισωμάτων, τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, παρόλο που αυτοί έχουν μειωθεί αισθητά.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτουν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των ηλικιακών ομάδων, αλλά και μεταξύ όσων είχαν ιστορικό προηγούμενης νόσησης από COVID-19 σε σχέση με όσους δεν είχαν.

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα τριμήνου, που προδημοσιεύτηκαν πριν από λίγες μέρες, παρέχουν σημαντικές πληροφορίες, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της ολοκληρωμένης μελέτης εξαμήνου, που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον ως το τέλος Αυγούστου.

Η ανοσοποίηση τριμήνου

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από στο εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς" της Θεσσαλονίκης, με συντονιστή της ερευνητικής ομάδας τον αναπληρωτή καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Γιώργο Παπαζήση και κύρια ερευνήτρια τη δρ Κωνσταντίνα Κοντοπούλου, διευθύντρια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου και συντονίστρια των εμβολιαστικών κέντρων του νοσοκομείου.

Ελήφθησαν δείγματα αίματος από συνολικά 281 εργαζόμενους στο νοσοκομείο, τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου. Οι 38 από τους συμμετέχοντες στο δείγμα (ποσοστό 16%) είχαν ιστορικό λοίμωξης από κορωνοϊό πριν από την χορήγηση της πρώτης δόσης.

Η ανάλυση των δειγμάτων έδειξε πως το 99,64% είχαν θετικούς τίτλους αντισωμάτων (πάνω από το κατώφλι των 50 AU/ml), αν και μειωμένους σε σχέση με την προηγούμενη μέτρησή τους, που έγινε δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή τριμήνου ήταν 5,6 φορές υψηλότερη από αυτή της πρώτης δόσης του εμβολίου, αλλά 80% χαμηλότερη σε σχέση με αυτή της δεύτερης δόσης.

Διαφορές ανά ηλικία και σε όσους είχαν νοσήσει

Σύμφωνα με τους μελετητές, οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών του δείγματος δεν ήταν αξιοσημείωτες.
Αντίθετα, σημειώθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ηλικιακών ομάδων, με αυτές των 50 και 60 ετών να παρουσιάζουν μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τις ομάδες των 30 και 40, όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα.

Επίσης, στατιστικά σημαντική διαφορά παρατηρήθηκε σε άτομα με προηγούμενη λοίμωξη Covid-19 σε σχέση με αυτά που δεν είχαν εκτεθεί στον ιό.

Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται και στο δεύτερο γράφημα, σε άτομα με προηγούμενη μόλυνση οι τίτλοι αντισωμάτων τριμήνου ήταν 64% χαμηλότεροι σε σχέση με αυτή που είχαν μετά την πρώτη δόση του εμβολίου και 72% χαμηλότεροι σε σχέση με αυτούς μετά τη δεύτερη δόση.

Σε άτομα χωρίς ιστορικό μόλυνσης, τα αντισώματα τριμήνου ήταν 8,7 φορές ψηλότερα από αυτά της πρώτης δόσης και 83% χαμηλότερα από αυτά της δεύτερης δόσης.

Οι πρώτες δύο μελέτες

Το παραπάνω συνδέεται με τα συμπεράσματα των δύο πρώτων μελετών, που έγιναν το Μάρτιο και το Μάιο. Από αυτές προέκυψε ότι όσοι είχαν ιστορικό προηγούμενης λοίμωξης είχαν αναπτύξει ικανοποιητικούς τίτλους ήδη από την πρώτη δόση, τους οποίους δεν αύξησαν σημαντικά με τη δεύτερη δόση. Αντίθετα, όσοι δεν είχαν προηγούμενη λοίμωξη πενταπλασίασαν τους τίτλους αντισωμάτων με τη δεύτερη δόση σε σχέση με την πρώτη. Το γεγονός οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η νόσηση από κορωνοϊό παρέχει τίτλους αντισωμάτων ισοδύναμους με αυτούς που δίνει μια δόση εμβολίου.

Η πρώτη, που έγινε σε ένα συνολικό δείγμα 425 υγειονομικών του «Γ. Γεννηματάς», είχε δείξει πως το 92% είχε αναπτύξει αντισώματα, ήδη από την πρώτη δόση του εμβολίου (η δειγματοληψία έγινε 14 μέρες μετά την πρώτη δόση). Η δεύτερη μελέτη, που αφορούσε 401 άτομα, έδειξε πως δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, το 100% των εμβολιασθέντων είχε αναπτύξει θετικούς τίτλους αντισωμάτων (άνω των 50 AU/ml).

Οι 281 υγειονομικοί που έδωσαν δείγμα στην τρίτη μελέτη αποτελούν μέρος του αρχικού δείγματος των 425.
Σύμφωνα με τους μελετητές, βασικό συμπέρασμα είναι πως, παρόλο που ο τίτλος αντισωμάτων φαίνεται να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, παραμένει σε επίπεδα που προσφέρουν επαρκή ανοσοποίηση τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Ολόκληρη η μελέτη τριμήνου είναι προδημοσιευμένη εδώ: (https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3899094)

Στο τέλος Αυγούστου αναμένονται τα κρίσιμα αποτελέσματα του επιπέδου αντισωμάτων μετά την πάροδο έξι μηνών από τον πλήρη εμβολιασμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v