Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε πύρινο κλοιό τα Βίλια, καλύτερη η εικόνα στην Κερατέα

Δύσκολη νύχτα αναμένεται στα Βίλια, όπου το μεγάλο μέτωπο κινείται προς το όρος Πατέρα και έχει πλησιάσει αρκετά τον οικισμό. Πολλές εστίες και αναζωπυρώσεις στο μέτωπο της Κερατέας, φόβοι για τον οικισμό Συντερίνα.

Σε πύρινο κλοιό τα Βίλια, καλύτερη η εικόνα στην Κερατέα

Αγώνα με όσες δυνάμεις είναι διαθέσιμες δίνει η Πυροσβεστική με την συνδρομή εθελοντών, του Στρατού και της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, να περιορίσουν τις πυρκαγιές στα Βίλια και στην Κερατέα, με τα εναέρια μέσα να διακόπτουν τις επιχειρήσεις λόγω της νύχτας. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στα Βίλια, όπου το μεγάλο μέτωπο κινείται προς το όρος Πατέρα, έχει φτάσει στις παρυφές του βουνού, όπου εκτείνεται ένα παρθένο παλιό δάσος, ενώ οι φλόγες έχουν πλησιάσει αρκετά τον οικισμό των Βιλίων, ο οποίος όμως δεν κινδυνεύει μέχρι και αυτήν τη στιγμή. Στόχος είναι οι δυνάμεις να εμποδίσουν την φωτιά να επεκταθεί στο βουνό, όπου πλέον θα είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση της, καθώς δεν μπορούν να κινηθούν τα επίγεια μέσα στην κατάφυτη περιοχή.

Στην Κερατέα, όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί του Π.Σ., η εικόνα είναι λίγο καλύτερη αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές εστίες και αναζωπυρώσεις, ιδιαίτερα προς την πλευρά του οικισμού Συντερίνα, ενώ γίνεται μάχη να μην περάσει η φωτιά στον εθνικό δρυμό Σουνίου.

Οι αξιωματικοί, δεδομένου ότι εξασθενούν και οι άνεμοι, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορέσουν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά και να την κρατήσουν τη νύχτα, ώστε το πρωί να μπορέσουν να την ελέγξουν με την βοήθεια των εναέριων μέσων που θα πετάξουν ξανά με το πρώτο φως. Σημειώνεται ότι από την πυρκαγιά στην Κερατέα έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αρκετά σπίτια στους οικισμούς που εκκενώθηκαν ή ήταν διάσπαρτα στην περιοχή.

Επίσης είναι σε εξέλιξη οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και της Κρατικής Ασφάλειας για την εξακρίβωση των αιτίων της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχουν ενδείξεις και μαρτυρίες για εμπρησμό.

Εντολή εκκένωσης για οικισμούς στα Βίλια

Εκτροπή εναέριων πυροσβεστικών μέσων προς την πυρκαγιά στα Βίλια, από άλλες περιοχές της χώρες έγινε νωρίτερα από την Πυροσβεστική, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς που είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο κατευθύνονται νότια, (γεωγραφικά προς τα Μέγαρα) καίγοντας παρθένο πευκοδάσος.

Αργά το απόγευμα δόθηκε μέσω του 112 εντολή για εκκένωση του οικισμού της Βενίζας, προς τα Μέγαρα. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη εκκενωθεί ήδη με μηνύματα του 112 έξι οικισμοί: Παλαιοχώρι, 'Αγιος Γεώργιος, Κρύο Πηγάδι, Αγία Παρασκευή, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι.

Νωρίτερα διακόπηκε από την Τροχαία η κυκλοφορία και επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού, από την εθνική οδό Ελευσίνας- Θηβών, προς τα Βίλια. Σημειώνεται οτι η κυκλοφορία έχει διακοπεί στους περισσότερους δρόμους της περιοχής.

Ενισχυμένες δυνάμεις πυρόσβεσης

Μετά την ενίσχυση των δυνάμεων και στις δύο πυρκαγιές αναλυτικά:

- Στην Κερατέα επιχειρούν, 91 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 34 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχείρησαν εντός της ημέρας περιοδικά 6 Α/Φ και 6 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

- Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων επιχειρούν 61 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένης μιας (1) ομάδας πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχείρησαν εντός της ημέρας 5 Ε/Π και 8 Α/Φ.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v