Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη σε θανάτους από Covid-19 η Ελλάδα τον Αύγουστο

Καταγράφει 28,83 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού την εβδομάδα έως 26 Αυγούστου. Μόλις 9,6 απώλειες είναι ο μέσος όρος σε 30 ευρωπαϊκές χώρες.

Τρίτη σε θανάτους από Covid-19 η Ελλάδα τον Αύγουστο

Μεγάλη αύξηση, κατά 159%, καταγράφεται στους θανάτους ασθενών με Covid-19 τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έως την Κυριακή είχαν χαθεί 671 άνθρωποι, έναντι μόλις 259 νεκρών ολόκληρο τον Ιούλιο και 611 τον Ιούνιο.

Με βάση την οδυνηρή αυτή εξέλιξη, η χώρα μας κατατάσσεται στην τρίτη θέση μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών, με 28,83 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, την εβδομάδα έως 26 Αυγούστου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), την πρώτη θέση κατέχει η Κύπρος (47,3 θάνατοι ανά εκατομμύριο) και ακολουθούν η Βουλγαρία (31,65), η Ελλάδα και η Ισπανία (25,61 θάνατοι ανά εκατομμύριο).

Η μέση ευρωπαϊκή αναλογία είναι μόλις 9,6 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, με την καλύτερη εικόνα να παρατηρείται στην Ισλανδία και στο Λιχτεντσάιν (0 θάνατοι ανά εκατομμύριο), στη Σουηδία (0,29) και στη Σλοβακία (0,55).

Σχεδόν το 84% των θανάτων που σημειώνονται στη χώρα μας αφορούν την ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω και το 15,6% από 40 έως 64 ετών. Την ανησυχία της για τις απώλειες ασθενών με Covid εξέφρασε χθες και η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη: «Αυτή τη στιγμή, συγκριτικά οι θάνατοι είναι πάρα πολλοί για αυτή την εποχή. Είναι ανησυχητικό αυτό που βλέπουμε στην καθημερινότητά μας», σημείωσε.

Η εικόνα αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς αυξάνονται σταθερά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Στα τέλη Ιουλίου, εισάγονταν λιγότεροι από 200 ασθενείς σε ημερήσια βάση, αριθμός που τώρα αγγίζει καθημερινά τους 300 ασθενείς. Η αύξηση προκαλεί πίεση στο σύστημα Υγείας, όπου η πληρότητα των απλών κλινών Covid βρίσκεται στο 44,29% (27% στα τέλη Ιουλίου) και η πληρότητα των ΜΕΘ Covid στο 65,2% (37,67% τον Ιούλιο).

Ανεμβολίαστοι

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν πως από την αρχή του έτους έως και τις 22 Αυγούστου, το 94,5% των κρουσμάτων και το 96,6% των θανάτων αφορούσαν άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της Covid ή δεν είχαν εμβολιαστεί πλήρως.

Όσο η πανδημία πιέζει, τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πανδημικού κύματος. Εκτιμάται πως σε ολόκληρη την Επικράτεια νοσηλεύονται 2.500 ασθενείς με Covid.

Το 45% των νοσηλευόμενων είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών, ενώ στα τέλη Ιουλίου, οι υπερήλικες αφορούσαν σε λιγότερο από το ένα τρίτο των νοσηλευόμενων ασθενών. Οι νοσοκομειακοί γιατροί καλούνται να διαχειριστούν περισσότερες εισαγωγές σε ΜΕΘ και περισσότερους διασηληνωμένους ασθενείς. Οι διασωληνωμένοι ήταν χθες 334, έναντι 241 στα μέσα Αυγούστου και 176 στην αρχή του μήνα.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v