Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκι από γιατρούς για ενδονοσοκομειακή μετάδοση κορωνοϊού

Το πρόβλημα έχει αρχίσει να παρατηρείται από το καλοκαίρι. Τι γίνεται με τους εμβολιασμούς των υγειονομικών και την κάλυψη των κενών.

Καμπανάκι από γιατρούς για ενδονοσοκομειακή μετάδοση κορωνοϊού

Ενδονοσοκομειακή διασπορά του κορωνοϊού καταγράφεται, από τα μέσα καλοκαιριού, σε νοσοκομεία στα οποία υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Στην επιστολή, που υπογράφεται από την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, τον ταμία Κώστα Λιβαδά και τον ειδικό γραμματέα Χαράλαμπο Φασουλάκη, αναφέρονται τα εξής:

«Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ότι από τα μέσα του καλοκαιριού και με την έναρξη του τέταρτου κύματος της πανδημίας, παρατηρείται ενδονοσοκομειακή διασπορά του κορωνοϊού, σε κάποια νοσοκομεία, όπου οι ελλείψεις προσωπικού έχουν γιγαντωθεί. Μόνη λύση στην καταπολέμηση της ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού είναι τόσο η τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας από τους ασθενείς και τους επισκέπτες, όσο και από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Οι θάλαμοι και οι χώροι νοσηλείας θα πρέπει να είναι κατάλληλοι, ενώ το προσωπικό δεν θα πρέπει να φροντίζει περιστατικά Covid και non Covid ταυτόχρονα. Είναι εμφανές πως παρότι σχεδόν όλοι οι υγειονομικοί είναι εμβολιασμένοι, αυτό από μόνο του δεν αποτελεί πανάκεια, αν δεν ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ απαιτεί να ενισχυθούν άμεσα με μόνιμο προσωπικό τα νοσοκομεία, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και νοσηλευομένων.

Οι εμβολιασμοί

Θετική εξέλιξη -τόσο για τη στελέχωση όσο και για την αποτροπή μετάδοσης- είναι η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμένων υγειονομικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), το 87,8% των Ελλήνων υγειονομικών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της Covid, ενώ το 80,9% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Τα ποσοστά αυτά κατατάσσουν την Ελλάδα στην ένατη θέση μεταξύ 17 ευρωπαϊκών χωρών που έχουν δώσει στοιχεία.

Πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν πως -εκτός από τους μόνιμους- αναμένεται να καλυφθούν τα κενά με επικουρικό προσωπικό ή επαγγελματίες με «μπλοκάκι». Στόχος είναι οι συμβάσεις να ξεπερνούν το τρίμηνο.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v