Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ε. Ροηλίδης: Τα παιδιά πλέον οδηγούν την πανδημία

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών εξηγεί πώς οι εμβολιασμοί και το στέλεχος Δέλτα ανέτρεψαν την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων.

Ε. Ροηλίδης: Τα παιδιά πλέον οδηγούν την πανδημία
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Στα προηγούμενα κύματα ήταν γενικά παραδεκτό από τους επιστήμονες ότι τα παιδιά δεν οδηγούσαν την πανδημία αλλά την ακολουθούσαν. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι ανήλικοι -κυρίως οι μικρότεροι- που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, τον είχαν κολλήσει από τους μεγαλύτερους του συγγενικού τους περιβάλλοντος και σπάνια ήταν αυτοί που τον έφερναν στο σπίτι. Έτσι, τα κρούσματα στα παιδιά ακολουθούσαν αναλογικά τον αριθμό του συνόλου των κρουσμάτων στον γενικό πληθυσμό.

Σήμερα, εν μέσω της επικράτησης του υπερμεταδοτικού στελέχους Δέλτα και με δεδομένο τον εμβολιασμό σημαντικού ποσοστού του ενήλικου πληθυσμού, αυτό έχει αντιστραφεί και μπορεί να πει κανείς ότι τα παιδιά ως ένα βαθμό είναι αυτά που οδηγούν την πανδημία. Ένα στα τέσσερα κρούσματα της τελευταίας περιόδου αφορούν παιδιά ή εφήβους, με περαιτέρω αυξητικές τάσεις, ενώ αυξάνονται ελαφρά και οι νοσηλείες ανηλίκων. Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για την ανάπτυξη επιπλέον παιδιατρικών κλινών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ενώ στοχεύει και στην αξιοποίηση κλινών σε ιδιωτικές μονάδες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας στο Euro2day.gr, ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ, διευθυντής της Γ' Παιδιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Εμμανουήλ Ροηλίδης, αποδίδει την αύξηση των λοιμώξεων παιδιών σε δύο παράγοντες: αφενός, στον εμβολιασμό μεγάλου μέρους του ενήλικου πληθυσμού, που αφήνει πρόσφορο έδαφος στον ιό να χτυπήσει τις μικρότερες και ανεμβολίαστες ηλικίες, και αφετέρου, στις αυξημένες στενές επαφές μεταξύ παιδιών, λόγω και του ανοίγματος των σχολείων.

Ανοίγουν παιδιατρικές κλίνες σε όλα τα νοσοκομεία

Στην αρχή της πανδημίας, το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε το παιδιατρικό κέντρο αναφοράς για την Covid-19 για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, διαθέτοντας 9 κλίνες και κούνιες νοσηλείας. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει.

«Κατά το δεύτερο σφοδρό κύμα, αυτά τα κρεβάτια δεν επαρκούσαν. Το Παπαγεωργίου, προς τιμήν του, δέχτηκε να διαθέσει άλλα 4 κρεβάτια, ενώ νοσοκομεία από την περιφέρεια, όπως αυτά της Πτολεμαΐδας, της Καβάλας, των Σερρών, κρατούσαν τα ελαφρά περιστατικά και δεν τα έστελναν στη Θεσσαλονίκη. Τώρα, με την πρόβλεψη ότι θα υπάρξουν επιπλέον κρούσματα -και ήδη είμαστε στα όρια-, έχει ζητηθεί να ανοίξουν θαλάμους για παιδιατρικά Covid σε όλα τα νοσοκομεία», ανέφερε ο κ. Ροηλίδης.

Σήμερα στην παιδιατρική του Ιπποκράτειου νοσηλεύονται επτά παιδιά, στην πλειονότητά τους μικρής ηλικίας και κάποιοι έφηβοι. Τα περιστατικά χαρακτηρίζονται σχετικά σοβαρά ώστε να χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο, αλλά όχι ευτυχώς τόσο βαριά που να χρειάζονταν εντατική, Η ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου για παιδιά διαθέτει 2 κλίνες και είναι κενές.

Γιατί άλλαξαν οι συσχετισμοί

Ρωτήσαμε τον καθηγητή αν η μετάλλαξη Δέλτα άλλαξε τους συσχετισμούς και πλέον είναι τα παιδιά αυτά που οδηγούν την πανδημία. «Αυτή τη στιγμή, έχουμε σχετικά μεγάλο αριθμό ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί. Από την άλλη, έχουμε παιδιά που είτε είναι πλήρως ανεμβολίαστα μέχρι 12 ετών ή σε ένα σχετικά μικρό ακόμα ποσοστό εμβολιασμένα, οι έφηβοι, 12 με 17 ετών», εξήγησε, για να προσθέσει: «Ο ιός σαφώς χτυπάει και μεταδίδεται περισσότερο στους ανεμβολίαστους. Αυτό έχει αποδειχτεί επιστημονικά, δεν είναι βγαλμένο από το μυαλό ανθρώπων που θέλουν να βάλουν τους άλλους να εμβολιαστούν. Οπότε βρίσκει προσφορότερο έδαφος στις μικρές ηλικίες, που δεν είναι εμβολιασμένες. Με αυτή την έννοια, μπορούμε να πούμε τώρα ότι οι μικρότεροι οδηγούν την πανδημία».

Σύμφωνα με τον κ. Ροηλίδη, εκτός από τον μη εμβολιασμό των μικρών ηλικιών, το γεγονός αποδίδεται και στις αναπόφευκτα στενές επαφές μεταξύ των παιδιών, που ευνοούν τη μετάδοση του μεταδοτικού στελέχους.

«Έχουν ανοίξει τα σχολεία. Δεν μπορείς να περιορίσεις ένα παιδάκι στο σχολείο όταν παίζει στο διάλειμμα με άλλα παιδάκια», σημειώνει και δεν κρύβει την ανησυχία του για την περαιτέρω αύξηση της διασποράς μέσω των σχολικών μονάδων. Η περίπτωση του Δημοτικού Σχολείου της Νεάπολης, όπου μέσα σε λίγες μέρες επιβεβαιώθηκαν τουλάχιστον 50 κρούσματα σε μαθητές, είναι χαρακτηριστική.

«Φυσικά με ανησυχεί η διασπορά στα σχολεία και θα έπρεπε να ανησυχήσει και αυτούς τους καθ' όλα εντίμους και πολύ σωστούς συμπολίτες μας, οι οποίοι όμως επιμένουν να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους που βρίσκονται στην εφηβική ηλικία. Για κάποιους λόγους που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει. Αυτοί οι άνθρωποι είναι που πρέπει να ανησυχήσουν ιδιαίτερα, αλλά ακόμα και αν φτάσει το κακό μέσα στην οικογένεια, πάλι κάποιοι είναι δύσκολο να αλλάξουν γνώμη, λόγω ιδεοληψίας. Περί αυτού πρόκειται», τονίζει.

Εμβολιασμός κάτω των 12;

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να ανοίξει στο προσεχές διάστημα ο εμβολιασμός και για τα παιδιά κάτω των 12 ετών, ο καθηγητής είναι επιφυλακτικός στις εκτιμήσεις του. «Μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και ήδη έχουν κατατεθεί στο FDA για έγκριση. Από εκεί και πέρα, το πότε η κάθε εθνική επιτροπή θα θεωρήσει ότι είναι απαραίτητο για τα παιδιά της χώρας να εμβολιαστούν ή όχι, αυτό είναι συζητήσιμο. Δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή. Είναι πολύ νωρίς. Μόλις τώρα κατατέθηκαν οι μελέτες στην Αμερική. Θα περάσει κάποιο διάστημα και θα δούμε», είπε και πρόσθεσε: «Ξέρετε, όσο κατεβαίνουν οι ηλικίες τόσο υπάρχουν διαφοροποιημένες απόψεις για το κατά πόσο χρειάζεται ή δεν χρειάζεται, αν χρειάζεται σε όλους ή σε ορισμένες υποκατηγορίες, όπως τα ευπαθή παιδιά. Όλα αυτά συζητιούνται πάρα πολύ σε βάθος. Δεν παίρνονται οι αποφάσεις στο πόδι σε λίγα λεπτά. Οι επιτροπές συνεδριάζουν ώρες ολόκληρες για να δώσουν τη σωστή σύσταση στην κοινωνία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v