Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοβαρές επιπλοκές σε ασθενείς του 4ου κύματος της πανδημίας

Για βαρύτατη κλινική εικόνα περιστατικών, που διαπιστώνεται σε όποιον δει τις ακτινογραφίες των ασθενών, μιλά ο Χ. Γώγος. Στο 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ Β. Ελλάδας.

Σοβαρές επιπλοκές σε ασθενείς του 4ου κύματος της πανδημίας

Για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ανεμβολίαστοι ασθενείς σε σχέση με τους εμβολιασμένους καθώς και για τη σημασία της πρώιμης διάγνωσης μίλησαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος και ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.

Είναι πλέον σαφέστατο ότι αυτοί που κινδυνεύουν, αυτοί που γεμίζουν τις ΜΕΘ, αυτοί που χάνουν τη ζωή τους είναι εκείνοι που δεν εμβολιάστηκαν, τόνισε ο κ. Γώγος, επισημαίνοντας ότι η πιθανότητα να χάσει τη ζωή του ανεμβολίαστος ασθενής σε ΜΕΘ είναι 20πλάσια, ίσως και 25πλάσια σε σχέση με έναν εμβολιασμένο. Από κορωνοϊό, πρόσθεσε ο καθηγητής, πεθαίνουν κυρίως ηλικιωμένοι άνω των 75 με 80 ετών με υποκείμενα, ανοσοκατεσταλμένοι και καρκινοπαθείς, οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι.

«Η μάχη θα δοθεί έξω από το νοσοκομείο. Η διαχείριση πανδημίας γίνεται έξω», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Καπραβέλος, χαρακτηρίζοντας κυριότερο όπλο έναντι της πανδημίας το εμβόλιο. Αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, με 100% πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ, και προειδοποίησε ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος.

Ο καθηγητής έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για τις σοβαρότατες επιπλοκές που παρατηρούν οι γιατροί σε αυτό το τέταρτο κύμα της νόσου. «Πρώτη φορά είδαμε τόσες μαζεμένες επιπλοκές», «είναι δραματική η κατάσταση του πνεύμονα», τόνισε ο κ. Καπραβέλος και ανέφερε ότι ενδεχομένως να οφείλεται στο ότι οι ασθενείς φτάνουν καθυστερημένα στο νοσοκομείο. Μια εξήγηση, πρόσθεσε, θα μπορούσε να είναι ότι δεν πιστεύουν στον κορωνοϊό, έρχονται αργά στο νοσοκομείο, «με αποτέλεσμα και η θεραπεία μας να είναι πιο επικίνδυνη».

Για βαρύτατη κλινική εικόνα περιστατικών που διαπιστώνεται σε όποιον δει τις ακτινογραφίες των ασθενών μίλησε και ο κ. Γώγος. Τόνισε πως η σειρά των πραγμάτων είναι αρχικά η πρόληψη με το εμβόλιο, προκειμένου να μη νοσήσει κάποιος σοβαρά και στη συνέχεια η έγκαιρη και πρώιμη διάγνωση. «Πρέπει αμέσως να επισκεφτεί γιατρό για να αντιμετωπιστεί καλύτερα, να μη φτάσει στη διασωλήνωση», τόνισε ο καθηγητής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v