Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το success story και τα νέα σχέδια της Premia Properties

Πώς η εταιρεία κατάφερε να αναδειχθεί σε ισχυρό παίκτη στο χώρο της κτηματαγοράς σε διάστημα λίγων μηνών. Ο ρόλος του νέου μετόχου και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Η μετεξέλιξη σε ΑΕΕΑΠ.

Το success story και τα νέα σχέδια της Premia Properties

Ένα από τα πλέον επιτυχημένα story συνιστά η περίπτωση της Premia Properties, της εταιρείας που τον Ιούλιο του 2020 μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου πέρασε στον έλεγχο της Sterner Stenhus.

Κυριολεκτικά σε λίγους μήνες κατάφερε να αποκτήσει ισχυρή θέση στον χώρος της κτηματαγοράς, επενδύοντας σε τομείς κρίσιμου για την ελληνική οικονομία, όπως τα logistics, τα ΣΔΙΤ και η βιομηχανική παραγωγή. Ο νέος μέτοχος και τα κεφάλαια που εισέφερε συνδυάστηκαν με μια ομάδα εξειδικευμένων στελεχών και έτσι στήθηκε ένα υψηλής αξίας χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

Τα οικονομικά μεγέθη δίνουν την εικόνα αυτού του μετασχηματισμού που συντελέστηκε κυριολεκτικά σε διάστημα λίγων μηνών. Με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου καταγράφεται:

  • Σημαντική διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ακινήτων με την προσθήκη συνολικά εννέα νέων ακινήτων καθώς και στρατηγική είσοδος στον τομέα των εξυπηρετούμενων οικιστικών ακινήτων.
  • Αύξηση κατά 63% της συνολικής αξίας επενδύσεων του ομίλου, η οποία διαμορφώθηκε σε €173,1 εκατ. την 30.9.2021.
  • Σημαντική αύξηση της Καθαρής Θέσης, στα €114,6 εκατ. καθώς και των ταμειακών διαθεσίμων τα οποία ανήλθαν σε €43,8 εκατ., σε συνέχεια της πρόσφατης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου.
  • Αύξηση εσόδων, βελτίωση λειτουργικής κερδοφορίας και κερδοφορίας προ φόρων σε ενοποιημένη βάση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2020 ως αποτέλεσμα της προσθήκης νέων επενδύσεων καθώς και της θυγατρικής JPA ΑΕΕΣ.

Η Premia Properties διαθέτει πλέον ενεργητικό που ξεπερνά τα 230 εκατ. ευρώ. Στηρίζεται σε δυο πυλώνες, τη δύναμη και αξιοπιστία του βασικού μετόχου (Sterner Stenhus) και το ισορροπημένο και καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο με 26 ακίνητα σε Ελλάδα, συνολικής αξίας μικτής αξίας €171 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων που διαχειρίζεται μέσω ΣΔΙΤ.

Το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης προβλέπει επενδύσεις στην ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων της που επικεντρώνονται στους κλάδους του logistics, big-boxes και στα ακίνητα κοινωνικού χαρακτήρα, έχοντας μια στρατηγική που δίνει έμφαση στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών ανώτερης απόδοσης. Στόχος της η μετεξέλιξή της σε μια «δυνατή» ΑΕΕΑΠ.

Προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της εποχής έχει δεσμευτεί για διαφάνεια, βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνικά υπεύθυνη λειτουργία. Επιδιώκει την υιοθέτηση αρχών Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσω της εναρμόνισής της στις πρακτικές των διεθνών και ελληνικών δεικτών ESG (Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και Εταιρικής Διακυβέρνησης - Environmental, Social and Governance). Πρόσφατα η πολιτική αυτή επιβραβεύτηκε με την ένταξη της Εταιρείας στον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιμότητας καθώς και στον ESG Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η διοικητική ομάδα, με μακρά επαγγελματική πορεία και υψηλή εξειδίκευση, έχει πλέον στόχο να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων στους κλάδους που έχει ήδη παρουσία, όπως logistics, εμπορικά ακίνητα (big-boxes) και κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα, καθώς και να εξετάσει επιλεκτικά την είσοδό της σε άλλους κλάδους του real estate.

Tαυτόχρονα, με γνώμονα την ενδυνάμωση της στρατηγικής θέσης της PREMIA στην αγορά ακινήτων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε την υποβολή αίτησης για την αδειοδότηση της ως Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ). Η λήψη της σχετικής άδειας υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η στρατηγική αυτή κίνηση εξυπηρετεί τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Εταιρείας που αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη δραστηριοποίηση της στην αγορά ακινήτων αξιοποιώντας τα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ.

Παρουσίαση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v