Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλες πλημμύρες σε Ήπειρο, Αχαΐα, Θεσσαλία

Υπερχείλισε ο ποταμός Αχέροντας. Δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν στην Αχαΐα. Μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε Αν. Μακεδονία και Θράκη. Προβλήματα σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο. Δύσκολο βράδυ αναμένεται στα Τρίκαλα.

Μεγάλες πλημμύρες σε Ήπειρο, Αχαΐα, Θεσσαλία

Μεγάλες καταστροφές έχει προκληθεί στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας λόγω της συνεχούς έντονης βροχόπτωσης. Δεκάδες σπίτια, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Σπύρο Μυλωνά, έχουν πλημμυρίσει και πολλοί άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για παροχή βοήθειας ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και το ερπυστριοφόρο όχημα της υπηρεσίας για να παρέμβει σε περιπτώσεις που δεν είναι εύκολη η προσέγγιση.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι «υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις οικιών που έχουν πλημμυρίσει στα χωριά Γομοστό Νιφορέϊκα, Καλαμάκι, Καρέϊκα, Λάππα Ράχη και Σαγέϊκά και αλλού. Έχουν σημειωθεί ζημιές στις υποδομές τόσο σε δρόμους και γέφυρες, όσο και σε αγροτικές καλλιέργειες. Τουλάχιστον 50 άτομα έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους προληπτικά».

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας προτρέπει τους πολίτες να μην χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοί οδοί:

Υπόγεια διάβαση από Παλαιά Εθνική Οδό - Κάτω Αλισσός
Αράξου, στο ύψος της Βλαχέραινας
Άγιος Κωνσταντίνος - Μιχόι
Ριόλος - Λάππα
Άρλα - Γιουλέικα
Λάππα - Άραξος
Λουσικά - Άνω Αχαΐα
Καγκάδι - Ριόλος

Τέλος υπογραμμίζεται ότι πρέπει να αποφεύγεται η διέλευση από πλημμυρισμένα σημεία προς αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων.

Στο μεταξύ, η Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δυμαίων ενημερώνει με ανακοίνωσή της ότι εξαιτίας της θεομηνίας παρουσιάστηκαν προβλήματα στα αντλιοστάσια στην Κάτω Αχαΐα, τον Κάτω Αλισσό, το Αχαϊκό, τα Λουσικά καθώς και στο αντλιοστάσιο του διαδημοτικού.

Ποτάμι θυμίζει η παραλιακή οδός της Πάτρας. Η Ακτή Δυμαίων είναι με δυσκολία προσπελάσιμη με το οδόστρωμα να έχει μετατραπεί σε λίμνη, όπως σημειώνει το tempo24.news.

Προβλήματα στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου με την τροχαία να παρακολουθεί την κίνηση των οχημάτων και να είναι έτοιμη να διακόψει την κυκλοφορία σε περίπτωση που χρειαστεί.

Η κυκλοφορία διακόπηκε στην επαρχιακή οδό Άρλας - Ζησιμέικων, καθώς υπερχείλισε παρακείμενος χείμαρρος.

Προβλήματα εντοπίζονται και στον Αυτοκινητόδρομο Πατρών - ΑΘηνών.

Απέραντη λίμνη θυμίζει το χωριό στα Σουδενέικα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, με τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και τους κατοίκους να είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους.

265178772_313985607396780_2109628822235727858_n.jpg

264155818_641962813490689_4434804412831338436_n.jpg

265489815_455967765943098_8452824813082455310_n.jpg

Ίδια εικόνα και στη Φώσταινα Δυτικής Αχαΐας με τους χειμάρρους να κατεβάζουν τόνους νερού και λάσπης, ενώ κατά τόπους έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

265197603_1288594548292094_111288801216324633_n.jpg

265090685_293503165894441_2773778683067095425_n.jpg

Στην Αιτωλοακαρνανία

Στις περιοχές του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα από την δυνατή βροχόπτωση.

Στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κωνστασταντίνο Λύρο, η κατάσταση παραμένει οριακή καθώς εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος από ενδεχόμενη υπερχείλιση του ρέματος της Αγριλιάς. Νωρίτερα όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «απομακρύνθηκαν προληπτικώς περίπου 150 κάτοικοι των περιοχών Βαλτούλια, Κολοβέϊκα και Ταμπακαριά και ήδη φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία».

Στη Ναύπακτο, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 65 περίπου κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, ενώ απομακρύνθηκαν και 15 άτομα προληπτικά από τις οικίες τους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ναυπάκτου Βασίλειο Γκίζα έχουν σημειωθεί πλημμύρες σε υπόγεια ενώ οριακή είναι η κατάσταση στους χειμάρρους «Βαριάς» και «Σκας», ωστόσο όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και στην περιοχή γίνονται, με την βοήθεια μηχανημάτων έργου, οι απαραίτητες παρεμβάσεις».

Δύσκολο βράδυ αναμένεται στα Τρίκαλα

«Ένα δύσκολο βράδυ για την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων θα είναι το αποψινό», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, καθώς η έντονη βροχόπτωση συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να έχει ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα η στάθμη των υδάτων στα ποτάμια της περιοχής.

«Είμαστε σε επιφυλακή και εγρήγορση μαζί με όλες τις αρχές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις», επισημαίνει, ενώ συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Υπερχείλισε ο Αχέροντας

Στο όριο της πλημμύρας βρίσκονται πολλές περιοχές στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Ο Δήμος Ιωαννιτών απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να αποφεύγουν για τις επόμενες ώρες τις άσκοπες μετακινήσεις ή αν αυτό δεν είναι εφικτό να είναι πολύ προσεκτικοί.

Στον αστικό ιστό δεν υπήρξαν μέχρι στιγμής προβλήματα.

Λόγω της πλημμύρας στο ύψος της γέφυρας της Εγνατίας η επαρχιακή οδός Κουτσελιού- Δαφνούλας παραμένει κλειστή. Τα χωριά που επηρεάζονται άμεσα είναι: Πλατανιά, Δροσοχώρι, Ηλιόκαλη, Καραδήμα, Δαφνούλα.

Κλειστός επίσης παραμένει ο δρόμος Πλατανιάς- Καστρίτσας λόγω πλημμυρών.

Με μεγάλη προσοχή, μετά από πλημμύρες που εκδηλώθηκαν, γίνεται η κίνηση στον δρόμο Χαροκοπίου- Πλατανιάς, στο σημείο Ράχες.

Οι υπηρεσίες του δήμου με τα μηχανήματα που διαθέτουν και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου επιχειρούν σε διάφορα σημεία της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας, καθαρίζοντας δρόμους από φερτά υλικά, τάφρους και διανοίγοντας πρόχειρες διόδους για τη διοχέτευση νερών.

Προβλήματα έχει δημιουργήσει και η υπερχείλιση του ποταμού Αχέροντα. Στη Γλυκή πλημμύρισαν επιχειρήσεις που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού. Ελαιώνες και καλλιέργειες εσπεριδοειδών πνίγηκαν στα λασπόνερα. Σε λίμνη έχει μετατραπεί ο κάμπος Φαναρίου ενώ σε συναγερμό βρίσκονται οι κάτοικοι των χωριών.

Προσοχή στους πολίτες εφιστά ο Δήμος Ζηρού

Στο μεταξύ σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ζηρού αναφέρεται ότι λόγω της μεγάλης αύξησης της στάθμης του Λούρου ποταμού απαιτείται μεγάλη προσοχή σε όσους κινούνται κατά το μήκος του.

Το σύνολο των μηχανημάτων έργων του δήμου βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία.

Οι μεγάλες βροχοπτώσεις είχαν ως συνέπεια την αύξηση της στάθμης του Λούρου ποταμού και την υπερχείλισή του σε ορισμένα σημεία. Για τον λόγο αυτό εφιστάται ιδιαίτερη προσοχή όλων των πολιτών που διαμένουν, ή μετακινούνται κατά μήκος του Λούρου ποταμού.

Στο μεταξύ το σύνολο των μηχανημάτων έργου του Δήμου Ζηρού, επιχειρούν διαρκώς από τις πρώτες πρωινές ώρες για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ελλάδας.

Ζημιές έχουν προκληθεί σε κτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις και οικίες, ενώ προβλήματα καθιζήσεων και κατολισθήσεων έχουν δημιουργηθεί σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου και κυρίως στις Κοινότητες Παπαδατών, Μελιανών, Πολυσταφύλου, τον Οικισμό Γαλήνη (Γαλατάς), καθώς και στο Θεσπρωτικό, όπου το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών έχει ήδη αποκατασταθεί.

Μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε Αν. Μακεδονία και Θράκη

Μήνυμα μέσω του τριψήφιου αριθμού 112 έστειλε νωρίτερα το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας στους κατοίκους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες. Το μήνυμα του 112 αναφέρει τα εξής: «Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Παραμείνετε σε ασφαλή σημεία».

Άνεμοι έως 12 μποφόρ στην Κέρκυρα, προβλήματα στη Θεσσαλία

Από τα ξημερώματα το χαμηλό βαρομετρικό πλήττει το Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά, με κύριο χαρακτηριστικό ανέμους που στην Κέρκυρα έφτασαν ως και τα 12 μποφόρ και βροχές που ήδη προκαλούν πλημμυρικά φαινόμενα στο νομό Ιωαννίνων.

Μέχρι το βράδυ αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Μακεδονία, ενώ στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Αττική δεν προβλέπονται ακραία φαινόμενα. Την Κυριακή η βελτίωση θα είναι αισθητή σε όλη τη χώρα.

Επικίνδυνα έχουν "φουσκώσει" οι ποταμοί και οι χείμαρροι στο δήμο Αργιθέας, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανδρέας Στεργίου, ενώ σημειώθηκε και μια κατολίσθηση στην Τοπική Κοινότητα Μαράθου, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες αντιμετώπισής της.

Καταπτώσεις βράχων σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου σημειώθηκαν στο δήμο Λίμνης Πλαστήρα, από την έντονη και συνεχή βροχόπτωση, καταπτώσεις, όπως τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Παναγιώτης Νάνος, οι οποίες έχουν καθαριστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ποταμοί "φουσκώνουν", χωρίς μέχρι τώρα να εμπνέουν ανησυχία. Είμαστε σε ετοιμότητα και παρακολουθούμε την εξέλιξη των βροχοπτώσεων σε συνεργασία με την αντιπεριφέρεια Καρδίτσας, προσθέτει ο κ. Νάνος.

Σε πλήρη ετοιμότητα έχει θέσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, το σύνολο του μηχανισμού που εμπλέκεται στο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στην περιοχή τις επόμενες ώρες, με επίκεντρο την Δυτική Θεσσαλία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Με επιστολή της η Περιφέρεια Θεσσαλίας - Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας καλεί τους Δήμους να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή στο πλαίσιο των γεωγραφικών αρμοδιοτήτων τους, με τα μηχανήματα που διαθέτουν σε διασπορά και ετοιμότητα για άμεση αναχώρηση. Επιπλέον καλούνται οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και όσοι έχουν εργασίες στην ύπαιθρο να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αυτοπροστασίας και για την ασφάλειά τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως αναγκαίες.

Με 22 μηχανήματα η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις καταπτώσεις βράχων στο ορεινό οδικό δίκτυο και τα νερά στο οδόστρωμα, προκειμένου να γίνονται με ασφάλεια οι μετακινήσεις.

Σύμφωνα με όσα τόνισε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς είναι σε ανοδική πορεία. «Είμαστε σε εγρήγορση, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα» τονίζει ο κ.Μιχαλάκης, ενώ συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Από την Κέρκυρα όπως μεταδίδει η ΕΡΤ δεν έχουν αναφερθεί μεγάλες καταστροφές, ωστόσο περιοχές στα βορειοανατολικά έμειναν χωρίς ρεύμα και πτώσεις δέντρων αναφέρθηκαν στο επαρχιακό όδικό δίκτυο.

Μετά τις 2 και μέχρι τις 8 το πρωί οι νοτιάδες ήταν θυελλώδεις κι έφτασα τα 12 μποφόρ παράλληλα με ισχυρή βροχόπτωση.

Το μήνυμα 112 από την Πολιτική Προστασία που στάλθηκε χθες για επιδείνωση, ισχύει και για τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου.

Στη Θεσπρωτία στα όρια της υπερχείλισης είναι ο ποταμός Καλαμάς ενώ σε δύσκολη κατάσταση είναι και η Αμμουδιά της Πρέβεζας όπου πέρασε τα όρια ασφαλείας η στάθμη στον ποταμό Αχέροντα.

Στα ορεινά της Κόνιστας έπεσαν τα πρώτα χιόνια, σε υψόμετρο πάνω από 1.200 μέτρα.

Καταστροφές στα Πηγαδάκια Ζακύνθου

Μάχη με τη θεομηνία, που χτύπησε και το Ιόνιο, δίνουν εδώ και πολλές ώρες οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας Ζακύνθου, οι οποίοι είτε με μηχανήματα, είτε με εργαλεία προσπαθούν να ξεβουλώσουν φρεάτια και τάφρους, να καθαρίσουν δρόμους και γέφυρες από φερτά υλικά και να διοχετεύσουν τον μεγάλο όγκο του νερού σε ρέματα και ποτάμια, όπως μεταδίδει το ertnews.gr.

 

 

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία είναι τα Πηγαδάκια, όπου τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι έντονα, ο Αλικανάς και το Βανάτο. 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου του νησιού και ειδικότερα στην Ε.Ο. Ζακύνθου – Αλυκών και στην Ε.Ο. Ζακύνθου – Ρομιρίου.

Προβλήματα υπάρχουν επίσης στον Λαγανά, στο Καλαμάκι, στον δρόμο προς το αεροδρόμιο και στον Άγιο Δημήτριο.

Κλειστός είναι ο δρόμος στο Λυκούδι και ο δημοτικός δρόμος στο Καλαμάκι, όπου σημειώθηκε κατολίσθηση, καθώς η περιοχή πάνω από τον δρόμο είναι μεταξύ αυτών που κάηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Οι κάτοικοι δίνουν τον δικό τους αγώνα, προσπαθώντας να εμποδίσουν τα νερά να μπουν σε σπίτια και αγροικίες, ενώ αρκετά είναι τα χωράφια που έχουν πλημμυρίσει.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων αλλά και στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής σχεδόν καμία παρέμβαση ή βοήθεια από τον Δήμο Ζακύνθου, παρόλο που σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων, είτε είναι σε τομείς ευθύνης του είτε προκλήθηκαν από τον ελλιπή καθαρισμό των σημείων ευθύνης του.

Αυτή την ώρα η βροχόπτωση έχει σταματήσει, ωστόσο υπάρχει ανησυχία για το τι θα γίνει εάν επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς τα ποτάμια και τα ρέματα του νησιού είναι πραγματικά στα όριά τους.

Προβλήματα και στην Αττική

Προβλήματα εντοπίζονται σε πολλά μέρη της χώρας, ενώ στην Αττική, χωρίς ρεύμα έμειναν περιοχές της Βούλας, Βουλιαγμένης και Άνω Γλυφάδας, αφού οι ισχυροί άνεμοι έως και 9 μποφόρ έριξαν κλαδιά σε γραμμές του ΔΕΔΔΗΕ με αποτέλεσμα, αυτές, να τεθούν εκτός συστήματος.

Βελτίωση την Κυριακή

Πριν από την αυριανή βελτίωση η κακοκαιρία κορυφώνεται, εκτιμούν μετεωρολόγοι.

Στη δυτική Ελλάδα το ύψος της βροχής ξεπέρασε ήδη τα 100 χιλιοστά, ενώ έντονα παραμένουν τα φαινόμενα στην Πελοπόννησο, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, με χιονοπτώσεις παράλληλα στην περιοχή της Πίνδου.

Οι άνεμοι παραμένουν στα 8-9 μποφόρ στο Ιόνιο και στο Αιγαίο μέχρι τις βραδυνές ώρες.

Από Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα. Στα βόρεια θα φτάσει τους 9 με 10 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 12 με 14 και στο Αιγαίο τους 17 βαθμούς Κελσίου. Τοπικά παγετός θα σημειωθεί στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr, real.gr, tempo24.news.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v