Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από 4.000 κρούσματα σε 100 μέρες στο ΑΠΘ!

Μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού και τεστ για όλους ζητά σε έκθεσή του το ΚΕΠΥ, προειδοποιώντας για μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης φοιτητών και διδασκόντων.

Πάνω από 4.000 κρούσματα σε 100 μέρες στο ΑΠΘ!
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Περισσότερα από 4.000 κρούσματα Covid-19 σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, στη συντριπτική τους πλειονότητα σε φοιτητές και φοιτήτριες, έχουν δηλωθεί στην Υγειονομική Επιτροπή του ΑΠΘ στο διάστημα των πρώτων 100 ημερών της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς. Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων, μάλιστα, εκτιμάται πως είναι υψηλότερος, λόγω υποκαταγραφής.

Μετά την «έκρηξη» που έφερε η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον στις αρχές Ιανουαρίου, τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται μια πορεία σταδιακής αποκλιμάκωσης, η οποία αποδίδεται από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και στη μειωμένη κινητικότητα αυτής της περιόδου στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό campus της χώρας. Η χειμερινή εξεταστική περίοδος, ωστόσο, που έχει ξεκινήσει, επαναφέρει εικόνες συγχρωτισμού στα αμφιθέατρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο νέας έξαρσης της διασποράς.

Το Κέντρο Έρευνας & Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΚΕΠΥ) στην τελευταία του έκθεση χτυπά «καμπανάκι» κινδύνου, καλώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τις πρυτανικές Αρχές να προτεραιοποιήσουν την προστασία της υγείας της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - Πολιτικής Υγείας στο ΑΠΘ Ηλίας Κονδύλης και ο καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΑΠΘ Αλέξης Μπένος, που υπογράφουν την έκθεση, ζητούν την υιοθέτηση της διεθνούς στρατηγικής «εμβόλια-συν» (vaccines-plus), που εκτός από τον εμβολιασμό περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα προστασίας όπως διαγνωστικά τεστ, μάσκες, επαρκή αερισμό και μείωση συγχρωτισμού. Με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός δεν προστατεύει επαρκώς από τη μόλυνση αλλά μόνο από τη βαριά νόσηση, προτείνεται μεταξύ άλλων η χορήγηση δωρεάν διαγνωστικών τεστ και στους εμβολιασμένους πριν από την προσέλευση στα αμφιθέατρα.

4.079 καταγεγραμμένα κρούσματα από τον Οκτώβριο

Όπως προκύπτει από την τελευταία καταγραφή της Υγειονομικής Επιτροπής του ΑΠΘ, που παρουσιάζει το iatronet.gr, από την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς στις 11 Οκτωβρίου του 2021 έως τις 23 Ιανουαρίου του 2022 έχουν καταγραφεί συνολικά 4.079 κρούσματα Covid-19 σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Στη συντριπτική τους πλειονότητα (3.920) αφορούν φοιτητές και φοιτήτριες, σε ένα σύνολο δυναμικού 51.577 ενεργών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών. Επίσης δηλώθηκαν 133 κρούσματα στο διδακτικό και λοιπό προσωπικό (ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ), σε σύνολο 2.291 μελών, καθώς και 26 κρούσματα σε σύνολο 237 μελών διοικητικού προσωπικού τμημάτων.

 

 Όπως προκύπτει από τον πίνακα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, που ακολούθησε την εκτόξευσή τους μετά την περίοδο των εορτών.

Από τα δεδομένα των μη επιτρεπτών παρουσιών σε χώρους του ΑΠΘ που παρέχει η πλατφόρμα Edupass και σχετίζεται με την περίοδο καραντίνας, προκύπτει μια σταθεροποίηση των αριθμών, μετά τη σταδιακή μείωση που ακολούθησε την εορταστική περίοδο.

Ο συγχρωτισμός προσδιορίζει τον κίνδυνο μόλυνσης

Αναλύοντας τα στατιστικά του τριμήνου, οι συντάκτες της έκθεσης του ΚΕΠΥ παρατηρούν  πως η διασπορά αυξήθηκε κατακόρυφα στις περιόδους υψηλού συγχρωτισμού στο πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα, κατά τις πρώτες 3 εβδομάδες λειτουργίας του ΑΠΘ, τον Οκτώβριο, όταν παρατηρήθηκε η μέγιστη προσέλευση φοιτητών/τριών στο campus με εικόνες έντονου συνωστισμού σε αμφιθέατρα και εργαστήρια, η αθροιστική επίπτωση της Covid-19 στα μέλη ΔΕΠ ήταν κατά 70,8% υψηλότερη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό (ηλικίας 40-64 ετών) κατά την ίδια χρονική περίοδο. Στο διοικητικό προσωπικό τμημάτων, η διαφορά ήταν ακόμα μεγαλύτερη, φτάνοντας  +115%.

Προοδευτικά και καθώς η κινητικότητα αποκλιμακωνόταν, η επίπτωση έφτασε να είναι ως και 55% χαμηλότερη από ό,τι στον γενικό πληθυσμό στο διδακτικό προσωπικό και -9,6% στο διοικητικό προσωπικό τμημάτων στην περίοδο των εορτών και την πρώτη εβδομάδα μετά από αυτές.

Σήμα κινδύνου για την εξεταστική

Οι δύο καθηγητές επισημαίνουν πως η ανάλυση της εξέλιξης της επιδημίας στο ΑΠΘ αναδεικνύει την καθοριστική σημασία -σε συνδυασμό με την καθολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού- της αποφυγής μαζικού συγχρωτισμού και συνωστισμού σε κλειστούς χώρους. Κυρίως σε αυτούς χωρίς συνεχή φυσικό αερισμό, όπως είναι τα περισσότερα αμφιθέατρα και εργαστήρια στα ΑΕΙ της χώρας, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία χρησιμοποιεί η πανεπιστημιακή κοινότητα για μετάβασή της από και προς το πανεπιστήμιο. 

Δεδομένης της απόφασης της κυβέρνησης και των πρυτανικών Αρχών για διενέργεια των εξετάσεων του χειμερινού εξαμήνου του 2022 με φυσική παρουσία, χωρίς όμως πρόσθετα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, επισημαίνουν πως «η αναμενόμενη σημαντική αύξηση του συγχρωτισμού και συνωστισμού εξεταζόμενων και διδασκόντων κατά τις εξετάσεις, με πλημμελή τήρηση των αναγκαίων μέτρων δημόσιας υγείας, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Όπως αναφέρει στο iatronet.gr ο ομότιμος και εκ των συντακτών της έκθεσης καθηγητής Αλέξης Μπένος, θα μπορούσε τόσο το κράτος όσο και το πανεπιστήμιο να διαθέσει δωρεάν τεστ σε όλους -εμβολιασμένους και μη- πριν από την πρόσβαση στις εξετάσεις, καθώς και μάσκες υψηλής προστασίας FFP2/KN95. Σε ό,τι αφορά τους τρόπους αποφυγής συνωστισμού, προτείνει τη μίσθωση χώρων από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

«Έχουμε δίπλα μας τη ΔΕΘ, η οποία διαθέτει μεγάλα αμφιθέατρα και αίθουσες συνεδρίων, που είναι αναξιοποίητα σε κάποιες περιόδους. Έχει κάνει επαφή ο Σύλλογος ΔΕΠ και έχει πάρει την απάντηση πως θα μπορούσαν να διατεθούν για τις ανάγκες των πανεπιστημίων, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση και τήρηση αποστάσεων», σημειώνει ο κ. Μπένος και καταλήγει: «Ελπίζουμε να διαψευστούμε, αλλά ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μεγάλος κατά την εξεταστική περίοδο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v