Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε οικονομικοί όροι που πρέπει να ξέρεις καλά

Γνωρίζεις τι είναι η αποταμίευση και το επιτόκιο, αλλά ίσως όχι κάποιες έννοιες που θα είναι χρήσιμες στον οικονομικό σου προγραμματισμό στο μέλλον.

Πέντε οικονομικοί όροι που πρέπει να ξέρεις καλά

Ζούμε σε μία εποχή κατά την οποία η διαχείριση των χρημάτων σου δεν αποτελεί μία απλή υπόθεση. Ο οικονομικός προγραμματισμός του σπιτιού πολλές φορές μετατρέπεται σε πονοκέφαλο, που απαιτεί, μεταξύ άλλων, γνώσεις όλων των νέων εξελίξεων σε έναν τομέα όπου η τεχνολογία όχι μόνο έχει δώσει το “παρών” αλλά και έχει μεταμορφώσει τις οικονομικές συναλλαγές. Νέοι όροι έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, τους οποίους πολλές φορές δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις.

Μπορεί να ξέρεις τι είναι η αποταμίευση ή το επιτόκιο, αυτό όμως πλέον δεν αρκεί, για να κάνεις τις επενδύσεις εκείνες που θα σου δώσουν την ευκαιρία να διεκδικήσεις ένα καλύτερο μέλλον. Εμείς ρίχνουμε φως σε 5 ορολογίες, που ίσως πρέπει να γνωρίσεις καλύτερα και έως τώρα σε προβλημάτιζαν. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις καλά κάθε μία από αυτές, ώστε να αξιοποιήσεις στο έπακρο αυτά που σου προσφέρουν. Ψάξε, λοιπόν, καλά πριν επενδύσεις οπουδήποτε, ρώτα και συμβουλεύσου τους σωστούς ανθρώπους και πάρε τις αποφάσεις εκείνες που θα σου εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη σιγουριά.

Χαρτοφυλάκιο

Μιλώντας για χρηματοοικονομικά, ακούγεται συχνά ο όρος χαρτοφυλάκιο. Γνωρίζεις όμως τι είναι; Σκέψου το σαν έναν μεγάλο φάκελο, που περιλαμβάνει όλες τις επενδύσεις σου, είτε πρόκειται για μετοχές ή ομόλογα, είτε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να επιδιώκεις οι επενδύσεις σου να τοποθετούνται σε πολλά διαφορετικά περιουσιακά στοιχεία με σκοπό τη μεγιστοποίηση της απόδοσης και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου, όπως θα δούμε και αναλύοντας τον όρο διασπορά ακολούθως.

Διασπορά

Επιλέγοντας μία επένδυση, υπάρχει ο τρόπος να μειώσεις σημαντικά το ρίσκο το οποίο λαμβάνεις. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εξασφαλίζοντας μεγάλη διασπορά στο χαρτοφυλάκιό σου. Έτσι, μπορείς να επενδύσεις σε διαφορετικές κατηγορίες, αλλά και διαφορετικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας (π.χ. βιομηχανία ή τράπεζες).

Επιπλέον, μπορείς να επενδύσεις σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε αγορές σε όλο τον κόσμο. Εξασφαλίζοντας μεγάλη διασπορά στο χαρτοφυλάκιό σου, το κάνεις πιο ισχυρό στις μεταβολές της αγοράς και το προστατεύεις από απότομες διακυμάνσεις που συμβαίνουν σε συγκεκριμένους κλάδους.

Euribor

Ο όρος Euribor και τα επιτόκια αναφοράς ακούγονται πολύ συχνά τελευταία. Τι είναι όμως; Τα επιτόκια αναφοράς είναι επιτόκια τα οποία επικαιροποιούνται τακτικά, ενώ χρησιμεύουν σε όλα τα είδη χρηματοοικονομικών συμβολαίων, όπως ενυπόθηκα δάνεια, τραπεζικές υπεραναλήψεις, καθώς και άλλες περισσότερο πολύπλοκες χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Ο υπολογισμός τους γίνεται από ένα ανεξάρτητο όργανο τις περισσότερες φορές, ώστε να αποτυπώνεται το κόστος δανεισμού χρήματος σε διάφορες αγορές. Τα επιτόκια αναφοράς χρησιμοποιούνται ευρέως από άτομα και οργανισμούς σε όλο το οικονομικό σύστημα, όπως, για παράδειγμα, από τις τράπεζες κατά τη χορήγηση δανείων σε ιδιώτες ή εταιρικούς πελάτες.

Το Euribor είναι ένα επιτόκιο αναφοράς, τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Χρηματαγορών (European Money Markets Institute – EMMI). Πρόκειται για το επιτόκιο με το οποίο οι τράπεζες στην ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) μπορούν να αποκτούν κεφάλαια μέσω της χονδρικής αγοράς χωρίς την παροχή εξασφαλίσεων. Το EMMI εφαρμόζει σταδιακά μια νέα μεθοδολογία υπολογισμού για το Euribor, την αποκαλούμενη «υβριδική μεθοδολογία». Αυτή η μέθοδος υπολογισμού λαμβάνει υπόψη όσο το δυνατόν περισσότερο πραγματικές συναλλαγές, ενώ, παράλληλα, χρησιμοποιεί και την κρίση εμπειρογνωμόνων για τις περιπτώσεις στις οποίες δεν υπάρχουν διαθέσιμες πραγματικές συναλλαγές.

Ψηφιακό πορτοφόλι

Πρόκειται για μία υπηρεσία ή εφαρμογή που σου επιτρέπει να πραγματοποιήσεις ηλεκτρονικές συναλλαγές, χωρίς να χρειάζεται να έχεις μαζί σου την πιστωτική σου κάρτα ή κάποιο άλλο έγγραφο. Ουσιαστικά, σου επιτρέπει να ανταλλάξεις ψηφιακό χρήμα για αγαθά και υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας την κατάλληλη εφαρμογή (δηλαδή της τράπεζας ή άλλης υπηρεσίας με την οποία έχεις συνδέσει τραπεζικό λογαριασμό σου), έτσι μπορείς να αγοράσεις κάτι online μέσω υπολογιστή ή κινητού, είτε καταθέτοντας χρήματα στο ψηφιακό πορτοφόλι πριν από οποιαδήποτε συναλλαγή είτε και συνδέοντας μ’ αυτό τον τραπεζικό σου λογαριασμό.

Σε ένα digital wallet μπορείς ακόμη να αποθηκεύσεις στοιχεία όπως το πιστοποιητικό εμβολιασμού, η κάρτα υγείας, ακόμη και η ταυτότητά σου. Καθώς μπορεί να προστατεύεται η χρήση του με βιομετρικά χαρακτηριστικά, είναι απόλυτα ασφαλές, ακόμη κι αν η συσκευή όπου έχει εγκατασταθεί, κλαπεί.

Αμοιβαία κεφάλαια

Πολλοί τα έχουν ακούσει, αλλά πόσοι πραγματικά γνωρίζουν τις επιλογές που μπορούν να προσφέρουν στη διαχείριση των χρημάτων τους; Αναφερόμαστε, ουσιαστικά, στη συγκέντρωση κεφαλαίων από μεγάλο αριθμό επενδυτών, τα οποία τοποθετούνται ενιαία σε χαρτοφυλάκια και ελέγχονται από εταιρείες διαχείρισης, σύμφωνα με έναν προκαθορισμένο σκοπό. Θεωρούνται “ανοικτού τύπου” (open-end) συλλογική επένδυση και κάθε επενδυτής αποκτά έναν αριθμό μεριδίων συμμετοχής ανάλογα με το ποσό που έχει τοποθετήσει.

Πρόκειται για μία επιλογή που χαρακτηρίζεται από ευελιξία, καθώς μπορεί κάποιος να επιλέξει ανάμεσα από μια μεγάλη γκάμα επιλογών (επενδύοντας σε μετοχές, ομόλογα, αξίες διαχείρισης διαθεσίμων και μικτές στρατηγικές), ενώ, παράλληλα, μέσω της διασποράς του χαρτοφυλακίου του μπορεί να εξομαλύνει τους κινδύνους από τις διακυμάνσεις των αγορών.

Επιπλέον, παρέχει τη δυνατότητα μεγάλου χρονικού ορίζοντα ώστε να μην επηρεάζονται σημαντικά από τις διακυμάνσεις που συμβαίνουν στην αγορά διαρκώς, καθώς και άλλα πλεονεκτήματα όπως η δυνατότητα επένδυσης τμηματικά, η συμμετοχή ακόμη και με μικρά ποσά, αλλά και οι δυνατότητες άμεσης ρευστοποίησης σε περίπτωση που χρειαστεί. Τα αμοιβαία κεφάλαια προσφέρουν ακόμη θεσμική προστασία καθώς υφίσταται πλαίσιο που προστατεύει το επενδυτικό κοινό, δυνατότητες επαγγελματικής διαχείρισης, πλήρη διαφάνεια στην επένδυσή σου, καθώς και αναλυτική ενημέρωση για το πού επενδύεις, ποιες είναι οι χρεώσεις κ.λπ.

Με τη βοήθεια του Personal Banker, μπορείς να πάρεις τις αποφάσεις εκείνες που θα κάνουν το μέλλον σου καλύτερο. Με επαγγελματισμό, γνώση και εξειδίκευση, η τράπεζα παρακολουθεί στενά τις επενδύσεις σου και τις οικονομικές εξελίξεις, σε ενημερώνει τακτικά για τη χρηματοοικονομική συγκυρία και για τις επιλογές που έχεις για να μπορείς να σχεδιάσεις το επενδυτικό πλάνο που ταιριάζει στις ανάγκες και τους στόχους σου, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια. Με την υποστήριξη της κορυφαίας εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ελλάδα, Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, η Eurobank προσφέρει πρόσβαση σε μεγάλο εύρος επενδυτικών προϊόντων, αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων προϊόντων Ο.Σ.Ε.Κ.Α μεγάλων διεθνών επενδυτικών οίκων.

Παρουσίαση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v