Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξαρθρώθηκε 10μελής σπείρα που έκλεβε ηλικιωμένους στην Αττική

Δρούσαν εδώ και 8 μήνες, καιροφυλακτώντας σε λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ. Με τι προσχήματα ξεγελούσαν τα αδύναμα θύματά τους.

Εξαρθρώθηκε 10μελής σπείρα που έκλεβε ηλικιωμένους στην Αττική

Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων, με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης σε διάφορες περιοχές της Αττικής συνελήφθησαν 10 άτομα (εννέα άνδρες και μία γυναίκα), μέλη της οργάνωσης, ενώ αναζητούνται επιπλέον δύο συνεργοί τους.

Τον συντονισμό της επιχείρησης είχε το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων ενώ συμμετείχαν και αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε, της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων και της Διεύθυνσης Τροχαίας.

Η Αστυνομία έφτασε στη σύλληψη της εγκληματικής οργάνωσης μετά από πολύμηνη ενδελεχή έρευνα που αποκάλυψε ότι τα μέλη της διέπρατταν συστηματικά κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων, με τη μέθοδο της απασχόλησης, τουλάχιστον εδώ και 8 μήνες.

Τα μέλη της σπείρας περιφέρονταν πρωινές και μεσημβρινές ώρες σε ομάδες τριών έως πέντε ατόμων σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ιδίως σε σημεία με μεγάλη εμπορική δραστηριότητα (λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ), προκειμένου να εντοπίσουν τα υποψήφια θύματά τους.

Εντόπιζαν ηλικιωμένους, τους ακολουθούσαν διακριτικά κατά την επιστροφή στο σπίτι τους και στη συνέχεια εμφανίζονταν προσποιούμενοι τους υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας ή τους συντηρητές ανελκυστήρων.

Ακολούθως, τους έπειθαν ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να μπουν μέσα στο σπίτι προκειμένου να εξετάσουν υποτιθέμενη διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος ή ρευματοκλοπή ή βλάβη του ασανσέρ. Σε ορισμένες περιπτώσεις προσποιούνταν τους μεταφορείς-καθαριστές χαλιών για παράδοση σε ενοίκους της πολυκατοικίας.

Αφού έμπαιναν στο σπίτι, κάποιοι οδηγούσαν τους ηλικιωμένους στην κουζίνα, απασχολώντας τους με διάφορα προσχήματα, και παράλληλα οι συνεργοί τους ερευνούσαν εξονυχιστικά τους λοιπούς χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και διάφορα τιμαλφή.

Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η ΓΑΔΑ, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πρόσεχαν ιδιαίτερα την εξωτερική τους εμφάνιση και τα ρούχα που φορούσαν, προκειμένου να είναι πιστευτοί στο ρόλο που υποδύονταν, ενώ καταγράφηκαν περιπτώσεις όπου επιδείκνυαν στα θύματά τους έγγραφα με λογότυπο εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε περιπτώσεις που οι ηλικιωμένοι υποπτεύονταν τις προθέσεις τους, δεν δίσταζαν να γίνουν ιδιαίτερα φορτικοί έως και απειλητικοί, προκειμένου να κάμψουν τις αμφιβολίες τους και να ολοκληρώσουν τον σκοπό τους.

Στη συνέχεια, διοχέτευαν τα κλοπιμαία σε δίκτυο κλεπταποδόχων, προκειμένου να αποκομίζουν άμεσα οικονομικό όφελος και κυρίως να μην έχουν στην κατοχή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα πειστήρια των παράνομων ενεργειών τους.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν 22 διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: χρηματικά ποσά 27.150 ευρώ και 3.140 δολαρίων, πλήθος κοσμημάτων, ρολόγια κι άλλα τιμαλφή δύο «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα και είδη ρουχισμού.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v