Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημερίδα της «Ενότητας» για την εκπαίδευση και την προστασία του πολίτη

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει οριστικό τέλος στην ανομία στα Πανεπιστήμια, δεσμεύτηκαν Ν. Κεραμέως και Τ. Θεοδωρικάκος.

Ημερίδα της «Ενότητας» για την εκπαίδευση και την προστασία του πολίτη

Αποφασισμένοι να βάλουν οριστικό τέλος στην ανομία στα πανεπιστήμια, με αφορμή τα γεγονότα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, εμφανίστηκαν χθες οι υπουργοί Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη Νίκη Κεραμέως και Τάκης Θεοδωρικάκος, σε εκδήλωση που οργάνωσε η συνδικαλιστική οργάνωση ΕΝΟΤΗΤΑ με θέμα «Η εκπαίδευση και η προστασία του πολίτη στην Ελλάδα του αύριο».

Και οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τόνισαν ότι δεν μπορεί η χώρα να βρίσκεται στο έλεος 200 μπαχαλάκιδων και σημείωσαν ότι είναι αδιανόητο στην Ελλάδα του 2022, να συζητάμε σοβαρά αν πρέπει ή όχι να δημιουργηθεί βιβλιοθήκη σε χώρο που ήταν υπό κατάληψη τα τελευταία 34 χρόνια.

Η υπουργός παιδείας τόνισε χαρακτηριστικά θέτοντας ένα ρητορικό ερώτημα, ότι «γιατί συζητάμε για το ΑΠΘ; Γιατί συζητάμε για το περιστατικό αυτό;». Και έδωσε η ίδια την απάντηση «Συζητάμε γιατί αυτή η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει το νόμο. Διότι υπήρχε μία κατάληψη επί 34 ολόκληρα χρόνια και θα μπορούσε και η κυβέρνηση μας να πει δώσε άλλη μία χρονιά να μην κάνουμε τίποτα».

Ωστόσο, η Ν. Κεραμέως σημείωσε με έμφαση, «αυτή η κυβέρνηση είπε όχι, ως εδώ. Θα βάλουμε ένα τέλος στον παραλογισμό σε ένα Πανεπιστήμιο. Παραλογισμός είναι να υπάρχει επί 34 χρόνια μία κατάληψη, ενώ φυσιολογικό είναι να χτίζεται μια βιβλιοθήκη».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στην ασφάλεια, η οποία όπως είπε, είναι προϋπόθεση ελευθερίας και ευημερίας. Επίσης επεσήμανε πως αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για τον πολύ ευαίσθητο χώρο των Πανεπιστημίων.

«Δεν μπορεί να υπάρξει μόρφωση, γνώση, έρευνα χωρίς να υπάρχει ασφάλεια» είπε ο Τ. Θεοδωρικάκος και παραπέμποντας στις δηλώσεις της συναδέλφου του, τόνισε πως εν έτει 2022, σε μια χώρα της Ε.Ε. συζητάμε για τα αυτονόητα δηλαδή εάν είναι προοδευτικό στο Πανεπιστήμιο να υπάρχει μία βιβλιοθήκη ή μπάζα μίας ψευτοκατάληψης».

Κατέληξε, πάντως, πως «αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τελειώνει με αυτές τις υποθέσεις», σημειώνοντας επίσης πως πριν αναλάβει η κυβέρνηση της Ν.Δ. που πρόταγμα της ήταν να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, δεν ήταν αυτονόητη και η ήττα του λαϊκισμού και της δημαγωγίας που είχε επικρατήσει.

Ο Τ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε επίσης και στο γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει πίεση στα σύνορα του Έβρου, με 1.000 παράνομους μετανάστες να επιχειρούν σε καθημερινή βάση να περάσουν τα σύνορα. Τόνισε μάλιστα ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι εκεί και επιτελεί με αυταπάρνηση και σεβόμενη τους διεθνείς κανόνες το έργο της.

Η Ν. Κεραμέως αναφερόμενη στο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες, τόνισε πως οι κύριοι άξονες είναι η «αναβάθμιση ποιότητας, ενίσχυση λειτουργικότητας, προώθηση σύνδεσης με την κοινωνία, εκσυγχρονισμός του ΔΟΑΤΑΠ».

Η Σύγκλητος κάθε Πανεπιστημίου θα ασχολείται μόνο με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ζητήματα και όχι με διοικητικά και οικονομικά θέματα, τα οποία μεταβιβάζονται στο Συμβούλιο Διοίκησης, ενώ τέλος ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης νέων προγραμμάτων σπουδών, χωρίς την άδεια του υπουργείου Παιδείας, όπως ισχύει μέχρι τώρα, παρά μόνο με την πιστοποίηση από την ΕΘΑΑΕ και η ίδρυση εταιριών με απόφαση των ΑΕΙ.

Επίσης, έκανε αναφορά για μεγαλύτερη χρήση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα μεταπτυχιακά προγράμματα, στην επέκταση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών, το «Ελληνικό Erasmus», κοινά προγράμματα σπουδών διεπιστημονικού χαρακτήρα και διπλά προγράμματα σπουδών (απονομή δύο πτυχίων).
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΝΟΤΗΤΑΣ Τάσος Γκιάτης τόνισε «αν θέλουμε να μιλάμε για την εκπαίδευση και την προστασία του πολίτη στην Ελλάδα του αύριο πρέπει να επουλώσουμε τις πληγές του σήμερα και τάχθηκε με ξεκάθαρο τρόπο στην εφαρμογή των νόμων που βάζουν τέλος στην ανομία στα Πανεπιστήμια».

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Στάθης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v