Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάνε τη διαφορά, με πιστοποίηση CryptoSpecialist!

Τι προσφέρει το πλήρες ακαδημαϊκό πρόγραμμα του Institute of Digital Finance για την ψηφιακή οικονομία και τα κρυπτονομίσματα. Ποιοι κορυφαίοι του χώρου διδάσκουν. Οι επενδυτικές και επαγγελματικές προοπτικές που διανοίγονται για όσους συμμετάσχουν.

Κάνε τη διαφορά, με πιστοποίηση CryptoSpecialist!

Ένα μεγάλο κενό στην εκπαίδευση και την κατανόηση του χώρου της ψηφιακής οικονομίας και των κρυπτονομισμάτων έρχεται να καλύψει το Institute of Digital Finance (indifi.gr), το οποίο με τη συνεργασία του Euro2day.gr, ανοίγει τις πόρτες του τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022.

Το Institute of Digital Finance προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ακαδημαϊκό πρόγραμμα, το οποίο παρέχει πιστοποίηση επιπέδου 2 από το Υπουργείο Παιδείας. Όσοι παρακολουθήσουν όλο το έτος θα αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο και τον τίτλο του πιστοποιημένου CryptoSpecialist.

Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει κάθε πτυχή (εκτός από τον προγραμματισμό) για τον πιο συναρπαστικό οικονομικό και τεχνολογικό τομέα της εποχής μας. Τα μαθήματα αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των κρυπτονομισμάτων και τη φιλοσοφία τους. Τη διαφορά του Bitcoin από τα υπόλοιπα νομίσματα και τον χρυσό. Τα NFTs και τις τεχνικές διαδικτυακού μάρκετινγκ. Τον νέο κόσμο του gaming και του Metaverse. Τις DeFi, τις νέες μεγάλες οντότητες που εκτιμάται ότι θα υποκαταστήσουν την παραδοσιακή τραπεζική. Πώς να περιηγηθείτε με ασφάλεια και ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο, προστατεύοντας τα προσωπικά σας δεδομένα. Θα μάθετε να συγκρίνετε altcoins, για να μπορείτε να διακρίνετε τα πιο ελπιδοφόρα projects. Πώς να αποφύγετε τις απάτες.

Τι καθιστά αυτή τη σχολή μοναδική; Ότι παρέχει γνώσεις που χρησιμεύουν στην πράξη, όχι θεωρητικές πληροφορίες. Δεν είναι όπως τα σεμιναριακού τύπου μαθήματα που προσφέρουν κάποια (ελάχιστα) πανεπιστήμια, τα οποία έχουν ενδεχομένως πολύ αξιόλογη, αλλά αποκλειστικά ακαδημαϊκή θεωρία. Για παράδειγμα, δεν δίνονται μόνο ορισμοί για τα NFTs, τη χρησιμότητα και την προοπτική τους. Μαθαίνετε πώς να τα φτιάχνετε και να τα διαθέτετε προς πώληση, με τον αποδοτικότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Κυρίως, όμως, πώς να τα προβάλετε έτσι ώστε να ξεχωρίσετε από τους υπόλοιπους δημιουργούς. Πώς να οργανώσετε, να αναπτύξετε και να διατηρήσετε ζωντανή κοινότητα στο Twitter, το Facebook το Discord και άλλα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Πώς θα κινηθείτε σύννομα με τα με τα νομικά και λογιστικά πρότυπα. Μέχρι και πώς να φτιάξετε και να διατηρήσετε DAO (αποκεντρωμένο αυτόνομο οργανισμό).

Άλλο παράδειγμα είναι πως για η εξόρυξη (mining) θα διδάσκεται στην πράξη. Ο εισηγητής θα έχει μπροστά του μηχανήματα, θα εξηγεί πού να τοποθετήσουμε τα καλώδια, ποια εντολή να τρέξουμε στον υπολογιστή. Θα διδάσκεται πώς στήνεται ένας κόμβος (node). Από την επόμενη μέρα θα είστε έτοιμοι να στήσετε τη δική σας επιχείρηση στον δικό σας χώρο.

Ολοκληρωμένος Επενδυτικός Οδηγός Για Κρυπτονομίσματα

Στις 26 Οκτωβρίου ξεκινούν τα μαθήματα της επενδυτικής ενότητας, για όποιον επιθυμεί να παρακολουθήσει μόνο αυτή και όχι ολόκληρο το ακαδημαϊκό έτος.

Σε αυτή την ενότητα δεν διδάσκεται απλώς τεχνική ανάλυση, αλλά δίνεται έμφαση στην παρουσίαση δεικτών και τεχνικών που έχουν αποδεδειγμένα αποδώσει. Επίσης, θα γίνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μαθήματα «on chain ανάλυσης». Δεν είναι δυνατόν κάποιος να θεωρείται σοβαρός trader στα crypto χωρίς να συμβουλεύεται τις μετρήσεις των δεδομένων μέσα στο blockchain. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η εκροή κεφαλαίων από τα ανταλλακτήρια προς τα ιδιωτικά πορτοφόλια. Πόσες φορές έχουμε προειδοποιηθεί έγκαιρα από αυτή την ένδειξη ή άλλες παρόμοιες μετρήσεις; Πόσα χρήματα έχουν γλιτώσει όσοι το παρακολουθούν;

Ομοίως και ο trader που δεν χρησιμοποιεί στρατηγικές διαχείρισης ρίσκου, είναι καταδικασμένος σε αποτυχία. Το άλλο μεγάλο κεφάλαιο που εσφαλμένα υποτιμάται από τους επενδυτές. Κι όμως ο μόνος τρόπος να μην παρασυρθείς από τα συναισθήματά σου είναι να έχεις προαποφασίσει τη στρατηγική εξόδου. Αυτό αρκεί να σε διαχωρίσει από το 99% των υπόλοιπων ερασιτεχνών. Αν εφαρμόζεις τις κατάλληλες μεθόδους risk management, ακόμα και στην τύχη να αγοράζεις (αυτό που δεν… συνιστούμε), έχεις περισσότερες πιθανότητες να επιτύχεις απ’ όσες έχει όποιος έχει βρει (ή, καλύτερα, νομίζει ότι έχει βρει) το θαυματουργό σύστημα που κερδίζει τις αγορές. Κι όλα αυτά προσαρμοσμένα ειδικά στα κρυπτονομίσματα.

Στην επενδυτική ενότητα διδάσκουν οκτώ καταξιωμένοι, αναγνωρισμένοι εισηγητές, με πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία στο trading. Τόσο μεγάλη συσσωρευμένη τεχνογνωσία από πλευράς εισηγητών, απ’ όσο γνωρίζουμε τουλάχιστον, δεν έχει υπάρξει ξανά στην Ελλάδα. Όχι μόνο στα κρυπτονομίσματα, αλλά σε οποιοδήποτε χρηματιστηριακό σεμινάριο, για οποιαδήποτε αγορά.

  • Δεδομένης της σπουδαιότητα του risk management, όπως εξηγήσαμε παραπάνω, δεν θα μπορούσε να το διδάσκει οποιοσδήποτε. Γι’ αυτό βρήκαμε τον πιο κατάλληλο. Τον διευθυντή της Fast Finance χρηματιστηριακής, έμπειρο και πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων Σίμο Μαυρουδή.

  • Διαχείριση χαρτοφυλακίου διδάσκει ένας από τους κορυφαίους Έλληνες traders με 22 χρόνια εμπειρίας στις κεφαλαιαγορές, ο Γιώργος Κατημερτζής, ο οποίος έχει περάσει από το trading room μεγάλων ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων. Ποιο άλλο πλεονέκτημα έχει; Εγκατέλειψε φέτος την παραδοσιακή τραπεζική για να αφοσιωθεί στα κρυπτονομίσματα και τώρα συνεργάζεται με crypto hedge funds.

  • Για τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της on chain analysis αναφερθήκαμε παραπάνω. Δεν είναι εύκολο να εξηγήσεις πολύπλοκες έννοιες -και μάλιστα στα ελληνικά. Δύσκολα μπορεί να αναλάβει να φέρει σε πέρας τη δουλειά άλλος από τον επίσημο μεταφραστή της Glassnode, κορυφαίας εταιρείας στον κόσμο on chain μετρήσεων, που είναι ο Απόστολος Τσικούρας

  • Δεν υπάρχει trader που να μην έχει μετανιώσει επειδή δίστασε μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία αγοράς ή πώλησης, επειδή την κρίσιμη στιγμή λύγισε ψυχολογικά. Όπως και δεν υπάρχει επιτυχημένος trader χωρίς αυτοπεποίθηση και αυτοπειθαρχία. Πώς θα εκμεταλλευθείτε προς όφελος σας την ψυχολογία του trading, εισηγείται ο δημιουργός του ομώνυμου Podcast «Μάθε το παιχνίδι του Χρήματος» (που είναι Νο1 στην Ελλάδα στις κατηγορίες Business + Entrepreneurship) Αλέξιος Βανδώρος.

  • Τεχνική ανάλυση, όπως αναφέραμε παραπάνω, εστιασμένη στις μεθόδους που αποδειγμένα κερδίζουν σε μεγάλη συχνότητα, παρουσιάζει ο Software Engineer, Αντώνης Αθανασίου ή Athantonios, ο οποίος με σαφή επιχειρηματολογία είχε ανιχνεύσει έγκαιρα την τωρινή υποχώρηση της αγοράς.

  • Μία από τις ιδιαιτερότητες των κρυπτονομισμάτων είναι ότι διαπραγματεύονται 24/7/365. Όσο καλή ένδειξη αγοράς ή πώλησης και να έχεις, η αγορά μπορεί να σε πιάσει στον ύπνο. Κυριολεκτικά, όχι μόνο μεταφορικά. Γι’ αυτό είναι απαραίτητα τα αυτοματοποιημένα συστήματα, των οποίων τη δημιουργία διδάσκει ένας έμπειρος trader και μηχανικός κυβερνοασφάλειας, ο Μιχάλης Μίγγος, με την εξής ιδιαιτερότητα: δεν απαιτούνται γνώσεις πληροφορικής.

  • Για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως σε λογιστικά ζητήματα, έχει επιστρατευθεί ο εξειδικευμένος φοροτεχνικός Φίλιππος Κορφιάτης, με τεχνογνωσία στον χώρο, ο οποίος έχει αναλάβει πολλές και συχνά δύσκολες περιπτώσεις.

  • Την ομάδα των εκπαιδευτών συμπληρώνει ο Βασίλης Παζόπουλος, συγγραφέας των βιβλίων «Επενδυτές χωρίς Σύνορα» και «Επενδυτικό Εγχειρίδιο του Bitcoin», υπεύθυνος της στήλης Blockchain&Crypto στο euro2day.gr.

Το επενδυτικό τμήμα του προγράμματος θα διαρκέσει 2 μήνες, με τα μαθήματα να γίνονται κάθε Τετάρτη και Σάββατο, απόγευμα. Είναι η ενότητα με τις πιο πολλές διδακτικές ώρες.

Τα δίδακτρα είναι εναρμονισμένα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Παρότι, όπως έχετε αντιληφθεί, το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, των εκπαιδευτών και της διδακτέας ύλης, είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μη μάθετε κάτι παραπάνω από αυτό που γνωρίζετε. Που να μη σας προφυλάξει από ένα λάθος. Από κάτι που κάνετε και να μην το κάνετε καλύτερο. Και να σας προσφέρει δυνατότητες για επιπλέον κέρδος (ή και μικρότερη ζημιά, σε μια χρονιά όπως το 2022) σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να αποφέρει μια «ερασιτεχνική» και «αρχάρια» διαχείριση. Σε κάθε περίπτωση, οι δυνατότητές σας στο trading θα είναι αυξημένες χάρη σε αυτές τις γνώσεις. Ουσιαστικά, η επένδυση σε αυτό το ακαδημαϊκό πρόγραμμα μπορεί να αποδειχθεί «πολλαπλασιαστής ισχύος» για το κεφάλαιό σας.

Άλλοι επαγγελματικοί τομείς όπου βοηθά το πρόγραμμα σπουδών

Οι απόφοιτοι του προγράμματος, καθώς και οι σπουδαστές του Institute of Digital Fiance, μπορούν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τον Ιούνιο για τη διεθνή πιστοποίηση του πτυχίου Digital Finance & Cryptocurrency Expert με την υπογραφή των Institute of Digital Finance και του National Open College Network (NOCN) της Αγγλίας. Το NOCN είναι ένας διεθνής και κορυφαίος φορέας πιστοποίησης, ο οποίος εξυπηρετεί χιλιάδες κέντρα με υψηλού επιπέδου αναγνωρισμένες επαγγελματικές πιστοποιήσεις και δραστηριοποιείται σε 180 χώρες παγκοσμίως.

Εκτός από τη δική σας, ατομική βελτίωση, έχοντας αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο με διεθνή αναγνώριση, θα σας βοηθείτε και στην εύρεση εργασίας. Θα προσθέσετε δεξιότητες στο βιογραφικό ή το πτυχίο που ήδη έχετε, για μια σειρά από εταιρείες ή κλάδους. Ενδεικτικά:

  • Κυβερνοασφάλεια. Στην ενότητα αυτή δεν θα διδαχθείτε μόνο για την ασφαλή φύλαξη των κρυπτονομισμάτων, αλλά και πώς θα θωρακίσετε τον υπολογιστή ή το κινητό από επιθέσεις κακόβουλων. Θα μάθετε να αποφεύγετε τις τραπεζικές απάτες και γενικότερα τα συνηθισμένα σφάλματα που κάνουν οι περισσότεροι από απροσεξία. Πώς δεν θα σας εντοπίζουν οι χάκερς. Πώς θα προστατέψετε τους κωδικούς και τα προσωπικά δεδομένα σας.
  • Ψηφιακό μάρκετινγκ με NFTs. Θα διδαχθείτε τα μυστικά του διαδικτυακού μάρκετινγκ. Θα μάθετε να αξιοποιείτε τις δυνατότητες που παρέχει ο χώρος του Internet. Εργαλεία και μεθόδους για το πώς θα εκμεταλλευθείτε το κοινό του YouTube, του Facebook, του Discord και άλλων πλατφορμών, προκειμένου να μάθουν για εσάς οι δυνητικοί πελάτες. Το ξεχωριστό στοιχείο που διαφοροποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του διαδικτυακού μάρκετινγκ από τις υπόλοιπες σχολές, είναι η επιπλέον γνώση για τον νέο τύπο ψηφιακής προβολής: τα NFTs. Θα μάθετε πώς να φτιάχνετε και πώς να προβάλλετε με επιτυχία όχι μόνο τις καλλιτεχνικές δημιουργίες, αλλά και ολόκληρη την επιχείρηση.
  • Mining κρυπτονομισμάτων σε εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας. Στις εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συχνά περισσεύει ενέργεια που δεν αξιοποιείται. Είτε καθόλου είτε με πολύ μικρό αντίτιμο. Συχνά συμφέρει τις εταιρείες, αντί να διαθέτουν την ενέργειά τους σε κάποιο πάροχο ή σπίτι, να δημιουργούν με αυτή κρυπτονομίσματα. Όποτε το κέρδος είναι μεγαλύτερο -για ποιο λόγο να μην το εκμεταλλευθείτε;
  • Χρηματιστηριακή ανάλυση. Για όποιον επιθυμεί να εργαστεί σε χρηματιστηριακή εταιρεία ή κάποια παρόμοια θέση, θα μάθει να αποκρυπτογραφεί τα διαγράμματα μέσα από τα μαθήματα τεχνικής ανάλυσης. Θα μάθει να εκμεταλλεύεται τις τεχνικές risk management επιτυγχάνοντας καλύτερες και ασφαλέστερες αποδόσεις. Θα ενημερωθεί για τις ευκαιρίες που προσφέρει η ψηφιακή οικονομία και τις ιδιαιτερότητές της. Πλέον διαπραγματεύονται futures και ETFs με υποκείμενες αξίες τα Bitcoin και Ethereum. Θα αποκτήσετε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους που γνωρίζουν μόνο από μετοχές ή και ομόλογα.

Ποιοι μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Institute of Digital Finance έχει σχεδιαστεί με στόχο να καταστεί προσιτό σε όλους. Χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες χρηματοοικονομικές γνώσεις ή άλλο ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και έχουν απολυτήριο λυκείου, ενώ δεν απαιτείται καμία επιπλέον εκπαίδευση προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος (17 Οκτωβρίου – τέλη Ιουνίου) και περιλαμβάνει τις εξής 5 ενότητες:

  • Εισαγωγή στο Bitcoin και στο Blockhain (42 ώρες)
  • Διασφάλιση ιδιωτικότητας και προστασία ψηφιακών δεδομένων (46 ώρες)
  • NFTs και Metaverse (46 ώρες)
  • Ανάλυση των altcoins και επενδυτικές προοπτικές (52 ώρες)
  • Ολοκληρωμένος επενδυτικός οδηγός για κρυπτονομίσματα (65 ώρες)

Δεν απαιτείται, αν και προτείνεται, να παρακολουθήσει κάποιος όλο το ακαδημαϊκό έτος. Υπάρχει η δυνατότητα για όσους έχουν ήδη κάποια σχετική πείρα σε ορισμένα θέματα να επιλέξουν μια μεμονωμένη ενότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις χορηγείται πιστοποίηση παρακολούθησης.

Τα μαθήματα διεξάγονται μεταξύ 18.00–21.30 κάθε Τετάρτη και Σάββατο. Ο τρόπος παρακολούθησης είναι διά ζώσης, στην έδρα της σχολής ή on-line για όποιον βρίσκεται εκτός Αθηνών. Στην περίπτωση που χαθεί κάποιο μάθημα, θα αποστέλλεται μαγνητοσκοπημένη η διάλεξη.

Το Institute of Digital Finance βρίσκεται στην οδό Λουίζης Ριανκούρ 59, Αθήνα, το τηλ. επικοινωνίας είναι το 211 405 9540, ενώ όλες τις πληροφορίες που το αφορούν, όπως και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μπορείτε να τις βρείτε αναλυτικά στο www.indifi.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v