Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΙΖΑ: Ενημέρωση για τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα

Οι τελευταίες δράσεις πραγματοποιούνται στην Αθήνα, 6-9 Ιουνίου 2023 με τη συνεργασία του Σωματείου «Εliza Εταιρία κατά της κακοποίησης του παιδιού».

ΕΛΙΖΑ: Ενημέρωση για τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα

Συνεχίζεται το ΄Εργο «Τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα/Τα αόρατα παιδιά» που υλοποιεί το σωματείο  «Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για  την εξωιδρυματική κοινωνική φροντίδα των ανηλίκων «Δικαίωμα στην Οικογένεια» με εταίρο την Αναπτυξιακή  Εταιρεία Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ ΑΑΕ) και  τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Κοινωνικής Προστασίας Ανηλίκων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ήδη πραγματοποιήθηκαν τρία εργαστήρια επιμόρφωσης στην κοινωνική εργασία και τρεις αντίστοιχες ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στις πόλεις Καλαμάτα με τη  συνεργασία της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων,  Ιωάννινα με τη συνεργασία του Δήμου Ιωαννίνων και  Θεσσαλονίκη με την εταίρο του ΄Εργου, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ ΑΑΕ).

Οι τελευταίες  δράσεις του ΄Εργου πραγματοποιούνται στην Αθήνα, 6-9 Ιουνίου 2023 με τη συνεργασία του Σωματείου «Εliza Εταιρία κατά της κακοποίησης του παιδιού»

 Το έργο υποστηρίζεται από τη Δ/νση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ν.Π.Δ.Δ.  « Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού».

4η Δράση Επιμόρφωσης Επαγγελματιών στην Κοινωνική Εργασία  για τους ανήλικους σε κίνδυνο και την υλοποίηση του θεσμού της αναδοχής και υιοθεσίας για παιδιά που διαβιούν σε ιδρύματα.

Αντικείμενο του εργαστηρίου είναι ο τρόπος  διασφάλισης  των δικαιωμάτων των παιδιών κατά την είσοδο και διαβίωσή τους σε δομές κλειστής φροντίδας,  η συνηγορία και η προώθηση του θεσμού της αναδοχής ως μέσο καταπολέμησης των ανισοτήτων που δημιουργεί η διαβίωση σε ίδρυμα και η ικανοποίηση του δικαιώματος του παιδιού να ανατρέφεται σε ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον. Θα εξεταστεί επίσης η εφαρμογή του θεσμού της αναδοχής στη χώρα με τα θετικά αλλά και τα αρνητικά συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί καθώς και η διαδικασία ένταξης του θεσμού σε ένα ευρύτερο, αναγκαίο πλαίσιο προστασίας της Οικογένειας και του Παιδιού. Στο εργαστήριο θα παρουσιαστούν απόψεις και εμπειρίες και θα εξαχθούν συμπεράσματα για μια πρόταση βελτίωσης του συστήματος για την προστασία των ευάλωτων ανηλίκων.

Το 3ήμερο εργαστήριο ενημέρωσης και επιμόρφωσης θα πραγματοποιηθεί στις ημερομηνίες: Τρίτη 6/6/2023, Τετάρτη 7/6/2023 και Πέμπτη 8/6/2023 και ώρες 09:30 έως 15:30. Τόπος διεξαγωγής εργαστηρίου: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης».

Εισηγητές – επιμορφωτές: Τίνια Απέργη, Κλινική Ψυχολόγος Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος / Επιστημονική Συνεργάτης ΕΛΙΖΑ, Ελένη Γεώργαρου, δικηγόρος, εμπειρογνώμων παιδικής προστασίας, Ξένη Δημητρίου, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ., Σοφία Κωνσταντέλλια, κοινωνική λειτουργός, π. Πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, Γιώργος Μόσχος, νομικός, π. Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη- Συνήγορος του Παιδιού, Γιώργος Νικολαΐδης, ψυχίατρος, δ/ντής Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Αγγελική Ρουμελιώτου, Επιμελήτρια Ανηλίκων Δικαστήρια Καλαμάτας. To εργαστήριο απευθύνεται σε 40 πτυχιούχους εργαζομένους ή μη, Τμημάτων AEI, TEI, IEK Κοινωνικής Εργασίας, Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, Νομικής και άλλων ειδικοτήτων που απασχολούνται στην παροχή κοινωνικής φροντίδας σε ανήλικους.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Δηλώσεις συμμετοχής: [email protected] με την ένδειξη: «Αίτηση συμμετοχής για το Εργαστήριο Aθήνας». Θα αποσταλεί έντυπο αίτησης και θα επιστραφεί συμπληρωμένο με ένα αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση εργασίας.  

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: Παρασκευή 31/05/2023 με δυνατότητα παράταση εφόσον υπάρχουν θέσεις Πληροφορίες: 2310.288010, 6977831631

4η Ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης 

Η ημερίδα με τίτλο  «Ιδρύματα παιδικής προστασίας και δικαίωμα των ανηλίκων στην υγιή ανάπτυξη. Η οικογενειακή ανάδοχη φροντίδα  ως μέσο αντιμετώπισης των ανισοτήτων για τα παιδιά των ιδρυμάτων » απευθύνεται στο ευρύ κοινό και θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης την Παρασκευή 9/6/2023 και ώρες: 09:30 – 15:30  στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» Ακαδημίας 50.  Η ημερίδα θα μεταδοθεί και διαδικτυακά μέσω συνδέσμου που θα αποσταλεί.

Δηλώσεις  συμμετοχής στο email: [email protected]

Πληροφορίες τηλ: 2310.288010, 6977831631,  email:[email protected]

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v