Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε πύρινο κλοιό η χώρα, εκκένωση του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης

(upd2) Πέντε μέτρα αποφάσισε η διυπουργική, δύο νεκροί σε Βοιωτία και Εβρο. Εχουν εκκενωθεί 14 οικισμοί στην Αλεξανδρούπολη και το νοσοκομείο. Μηνύματα 112 σε Εύβοια και Ροδόπη. Φωτιές σε Βοιωτία, Ψαχνά Ευβοίας και Καβάλα.

Σε πύρινο κλοιό η χώρα, εκκένωση του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης

Έκτακτη ευρεία διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια. Σε αυτή αποφασίστηκε:

  • Πρώτον, απαγόρευση πρόσβασης σε ορεινούς όγκους και περιαστικά δάση με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη στις 8 το πρωί.
  • Δεύτερον, αύξηση και παρουσία περιπόλων ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλες τις παραπάνω περιοχές και σε περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • Τρίτον, απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας από τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους που θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο πυρκαγιάς.
  • Τέταρτον, αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών εκκένωσης του 112, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος εγκλωβισμού και συνακόλουθα, απώλειας ζωής.
  • Και πέμπτον, αν κριθεί απαραίτητο, θα αξιοποιηθεί κάθε δυνατό μέσο, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν όλες οι εμπλεκόμενες, επιχειρησιακά, δυνάμεις.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στον Έβρο 

Αποφασίστηκε να μεταβεί στον Εβρο κυβερνητικό κλιμάκιο. Αποτελείται από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για Θέματα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μάνο Λογοθέτη, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Γενικό Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Βαγγέλη Γκουντούφα

Τα δεδομένα των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι τα εξής:

Σε Αλεξανδρούπολη και Ροδόπη

Νεκρός εντοπίστηκε στην περιοχή Λευκίμμη Εβρου, πιθανώς μετανάστης. Στην Αλεξανδρούπολη, το πιο δύσκολο ενεργό μέτωπο μαίνεται στις περιοχές βορείως του οικισμού Νίψα και στους οικισμούς Δορίσκος και Μοναστηράκι. Ήδη έχουν εκκενωθεί 14 οικισμοί για την ασφάλεια των πολιτών. Στην πυρκαγιά επιχειρούν 214 πυροσβέστες, 11 πεζοπόρα τμήματα, 59 οχήματα, καθώς και 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα όσο το επέτρεπε το φως της μέρας. Το τελευταίο μήνυμα του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στο χωριό Αισύμη, ώστε να εκκενώσουν με κατεύθυνση προς Αλεξανδρούπολη.

Εκκένωση του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 21.40 η εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, την οποία είχε προαναγγείλει ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός στην τελευταία επίσημη ενημέρωση. Η μεταφορά των ασθενών, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, γίνεται με ασθενοφόρα που έχει διαθέσει το Υπουργείο Υγείας και με την συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή για αυτό το σκοπό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αρτοποιός στην ενημέρωση ανέφερε: «Λόγω της εξέλιξης της πυρκαγιάς και με στόχο την προάσπιση της υγείας των ασθενών του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, αυτή τη στιγμή, παρόλο που έχει προκύψει τέτοια ανάγκη, γίνονται όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες, έτσι ώστε - εφόσον κριθεί απαραίτητο - να εκκενωθεί με ασφάλεια το νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης».

Τελικά η εκκένωση ξεκίνησε λίγο αργότερα, καθώς η φωτιά είναι κοντά στην πόλη, αλλά κυρίως υπάρχουν πυκνοί καπνοί που δημιουργούν έντονα προβλήματα, για αυτό άλλωστε εκδόθηκαν δυο μηνύματα από το 112 προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης να μείνουν στα σπίτια τους με κλειστά πόρτες και παράθυρα.

Νέο μέτωπο στα Λάβαρα Έβρου

Νέο μέτωπο έχει ξεσπάσει και στα Λάβαρα Έβρου. Ήδη η επίσημη πρώτη χαρτογράφηση δείχνει 55.000 στρέμματα γης καμένα, ενώ εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 75.000 στρέμματα γης που έχουν γίνει στάχτη στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ νέα μηνύματα του 112 στάλθηκαν στους κατοίκους της Ροδόπης, λόγω της δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Οι κάτοικοι των περιοχών Πολύανθος, Σώστης, Ληνός, Μίσχος, Ανω Δροσίνη και Μέγα Πιστό καλούνται να εκκενώσουν προς Κομοτηνή.

Σε 5 ή 6 ανέρχονται τα σπίτια που κάηκαν στο χωριό Σώστης, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στην περιοχή υπάρχουν δύο πύρινα μέτωπα, σε Μίσχο και Ανω Δροσίνη, ενώ ανέφερε ότι «η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έχει επεκταθεί στον ορεινό όγκο προς δυτικά».

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Ανω Δροσίνη επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 11 υδροφόρα οχήματα και στη φωτιά του Μίσχου οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα υδροφόρα οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη.

Στη Βοιωτία

Στην αγροτοδασική πυρκαγιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας, το μέτωπο των επιχειρήσεων βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Παραλίας Σαράντη και επιχειρούν 74 πυροσβέστες, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα και, έως τη δύση του ηλίου, 2 ελικόπτερα.

Νέο πύρινο μέτωπο εκδηλώθηκε το βράδυ και στο Δίστομο Βοιωτίας πίσω από το εργοστάσιο της Αλουμίνας. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ εστάλησαν δύο μηνύματα 112 καλώντας όσους βρίσκονται στην Ταρσό να εκκενώσουν προς Άσπρα Σπίτια και όσους βρίσκονται στο Καρυώτι να εκκενώσουν προς Κυριάκι.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή μεταξύ Προδρόμου και Σαράντη, γυναίκα που είχε βγει σε κεντρικό δρόμο ζήτησε βοήθεια από άνδρες της Πυροσβεστικής για ηλικιωμένο άνδρα ο οποίος βρισκόταν σε κτηνοτροφική μονάδα. Οι πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο που τους υποδείχθηκε και εντόπισαν μέσα στο μαντρί άνδρα περίπου 80 ετών χωρίς τις αισθήσεις του. Η αιτία θανάτου θα διαπιστωθεί από την ιατροδικαστική έκθεση. Σημειώνεται ότι για την περιοχή είχε εκδοθεί μία ώρα νωρίτερα προειδοποιητικό μήνυμα από το 112.

Στην Εύβοια

Συνεχίζει να καίει ό,τι βρίσκει μπροστά της, η μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στα Ψαχνά της Εύβοιας. Η φωτιά έχει αναπτύξει ένα τεράστιο μέτωπο και ολόκληρη περιοχή, ακόμη και η πόλη της Χαλκίδας, έχει γεμίσει με καπνούς ενώ παράλληλα απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Οσοι βρίσκονται στη βιομηχανική περιοχή της Νέας Αρτάκης και στην περιοχή Βατώντα καλούνται να εκκενώσουν προς Χαλκίδα, με νέο μήνυμα του 112. Νωρίτερα είχαν σταλεί ακόμη δύο μηνύματα για εκκένωση: σε όσους βρίσκονται στα Νότια Ψαχνά να κινηθούν προς Ψαχνά και σε όσους βρίσκονται στη Βόρεια Αρτάκη τους ζητά να κινηθούν προς Αρτάκη.

Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή του Προφήτη Ηλία πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και από κει πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις, πυροσβέστες και εθελοντές, ρίχτηκαν στον αγώνα να ανακοπεί το μέτωπο της φωτιάς και να μην προχωρήσει προς τον Βατώντα, καθώς εκεί υπάρχει δάσος. Από τη στιγμή που η φωτιά μπει μέσα στο δάσος, τα προβλήματα θα γίνουν αξεπέραστα.

«Η φωτιά συνεχίζει προς το Βατώντα και προς Αρτάκη χωρίς όμως να έχει φτάσει στο δάσος. Η κατάσταση είναι κρίσιμη» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Ψαθάς, δήμαρχος Διφύων-Μεσσαπίων και συνεχίζει: «Έχει κάψει εκτάσεις αλλά όχι σπίτια και εγκαταστάσεις. Είναι μακριά από σπίτια, αλλά παίρνουμε μέτρα. Οι άνεμοι είναι ισχυροί και οι προσπάθειές όλων είναι μεγάλες. Περιμένουμε ενίσχυση σε εναέρια που αυτή την ώρα έφυγαν και πήγαν για ανεφοδιασμό».

Στην Καβάλα

Πυρκαγιά ξέσπασε και στο Διαλεκτό Καβάλας σε δασική έκταση, ενώ καίγονται και ελαιώνες μαζί με καλλιέργειες. Επιτόπου επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού έκανε ένα αεροσκάφος.
Δύο πυροσβέστες μάλιστα εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και τραυματίστηκαν έχοντας υποστεί εγκαύματα ενώ υπέστη φθορές και το πυροσβεστικό όχημα.

Στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους των οικισμών Δαμασκηνιά, Εκλεκτό, Αβραμυλιά στην Καβάλα να εκκενώσουν με κατεύθυνση νότια προς την Παλαιά Εθνική οδό. Ακολούθησε νέο μήνυμα στους κατοίκους των περιοχών Νέο Ξεριά, Παλιό Ξεριά και Γέροντα με το οποίο τους ζητείται να εκκενώσουν τις συγκεκριμένες περιοχές και να κατευθυνθούν προς τον κόμβο της Χρυσούπολης.

Κατάσταση συναγερμού

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού κατηγορίας 5 όπως θα βρισκόμαστε και αύριο λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των θυελλωδών ανέμων, οι οποίοι θα φτάνουν τα 8 και 9 μποφόρ», τόνισε ο κ. Αρτοποιός και πρόσθεσε: «Σύμφωνα και με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς κατηγορίας 5 που εκδίδει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο μηχανισμός τίθεται σε κατάσταση συναγερμού σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία. Αυτή η ακραία κατάσταση που βιώνουμε, θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. Είμαστε αντιμέτωποι με ακραία φαινόμενα και καλούμαστε να προσαρμοστούμε όλες και όλοι στη δύσκολη αυτή συγκυρία. Τηρούμε πιστά τις οδηγίες των αρχών και σε καμία περίπτωση δεν προβαίνουμε σε ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά και μπορεί να κοστίσει ανθρώπινες ζωές».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v