Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στον Εβρο, η εικόνα στα πύρινα μέτωπα

Βελτιωμένη η εικόνα από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα. Στη Δαδιά παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αναζητούνται δύο άτομα στην Εύβοια ως ύποπτα για εμπρησμό.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στον Εβρο, η εικόνα στα πύρινα μέτωπα

Μια εβδομάδα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Αλεξανδρούπολη, Δαδιά, Εύβοια, Βοιωτία, Ασπρόπυργο, Φυλή και Πάρνηθα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι τα πολλαπλά μέτωπα που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα στη χώρα προβληματίζουν τις αρχές, που πλέον κάνουν λόγο για κακόβουλες ενέργειες. «Θα καταφέρουμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει παρέμβαση σε αυτά τα μέτωπα», δήλωσε ο κ. Αρτοποιός αναφέροντας ότι στις έρευνες που διεξάγονται για τους εμπρησμούς εμπλέκονται πλέον η ΕΥΠ και το Τμήμα Αντιμετώπισης Πυρκαγιών.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Αρτοποιός, αναζητούνται δύο άτομα στην Εύβοια ως ύποπτα για εμπρησμό.

Η Πάρνηθα

Σε ένα σημείο της Πάρνηθας, στην περιοχή της Φυλής, επικεντρώνονται οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής, καθώς νωρίτερα σημειώθηκε μία νέα αναζωπύρωση. Ωστόσο, βελτιωμένη φαίνεται να είναι η κατάσταση στην περιοχή, ενώ όλη τη νύχτα θα υπάρχουν περιπολίες της αστυνομίας για να εντοπιστεί έγκαιρα όποια πιθανή προσπάθεια εμπρησμού.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μεγάλο ενεργό μέτωπο», δήλωσε για την Πάρνηθα, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται στο μέτωπο που υπάρχει από αναζωπύρωση στη Φυλή.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Αλεξανδρούπολη

Παραμένει δύσκολη για ακόμη μία ημέρα η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη και αυτό οφείλεται στις αναζωπυρώσεις κυρίως αφού δεν υπάρχει νέα εστία φωτιάς. Υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις, σε διάφορες περιοχές, που δημιουργούν μικρά μέτωπα τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν μεγάλες ζημιές στο πέρασμά τους.

«Το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή του νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης ξαναπήρε φωτιά ένα κορμός που υπήρχε με αποτέλεσμα να υπάρξει αναζωπύρωση. Μάλιστα οι κάτοικοι της πόλης άρχισαν να φοβούνται αφού στην ουσία ξαναζούσαν αυτό που έζησαν και τις προηγούμενες ημέρες» ανέφερε δημοσιογράφος της ΕΡΤ λέγοντας πως σημειώθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις με τις χειρότερες να είναι στην περιοχή της Δαδιάς, όπου μεταξύ άλλων κάηκαν και οι Κατρατζήδες, ένας Δασικός Χώρος Αναψυχής μέσα στο δάσος, ενώ κινδύνευσε και το χωριό. Φωτιές επίσης σημειωθήκαν και στις περιοχές Ιτέα, Κοίλα, Τριφύλλι μεταξύ άλλων.

Επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις στην Καβάλα

Σε επιφυλακή, παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε περιοχές του δήμου Νέστου στην Καβάλα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις που ακόμη εκδηλώνονται, παρά το γεγονός ότι η χθεσινοβραδινή έντονη βροχόπτωση-μεταξύ Νέας Καρβάλης και Χρυσούπολης- περιόρισε σημαντικά τις εστίες φωτιάς που ξέσπασε την περασμένη Δευτέρα στην περιοχή Διαλεκτού.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, σε περιοχές του δήμου Νέστου στην Καβάλα, παραμένουν και επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 12 υδροφόρα οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών ξεκίνησαν ήδη τις καταγραφές των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά σε περιοχές του δήμου Νέστου και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, 57 τουλάχιστον κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στις τοπικές κοινότητες των Αβραμυλιάς, Διαλεκτού και Παλιού Ξεριά. Η καταγραφή, που ξεκίνησε χθες και θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, θα αφορά και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές.

Σήμερα, αναμένονται στην Χρυσούπολη, δήμου Νέστου εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές και να «τρέξουν» τις διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από δασική περιοχή του χωριού Διαλεκτό και με την δύναμη των ανέμων δημιούργησε πολλά μέτωπα, ενώ σύμφωνα και με αναφορές που υπάρχουν στον κατάλογο της καταστροφής συμπεριλαμβάνονται σπίτια, ποιμνιοστάσια, καλλιέργειες με ελαιόδεντρα και χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Υπό έλεγχο τα μέτωπα στη Ροδόπη

Υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι φωτιές στη Ροδόπη, μετά τις χθεσινές αναζωπυρώσεις στο Παπίκιο όρος πάνω από το χωριό Μίσχος και στη Γρατινή. Η φωτιά που ξέσπασε χθες στους Προσκυνητές έσβησε γρήγορα χάρη στην άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής.

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν οι Δημοτικές Κοινότητες Γρατινής, Στυλαρίου και Σιδηράδων του Δήμου Κομοτηνής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή . Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύσει για έξι μήνες, έως και 21 Φεβρουαρίου 2024.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στην Κομοτηνή του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου με τους Υφυπουργούς Πολιτικής Προστασίας και Μακεδονίας-Θράκης για τα μέτρα στήριξης των πολιτών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών. Η στέγαση των πληγέντων πυρόπληκτων, η εξασφάλιση ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους, η οριστική αποκατάσταση των ζημιών που σημειώθηκαν σε σπίτια, επιχειρήσεις, ζωικό κι αγροτικό κεφάλαιο, οι κτηνοτροφικές μονάδες και οι γεωργικές εγκαταστάσεις στις προτεραιότητες της Περιφέρειας αν.Μ.Θ.

Πηγή: ertnews.gr, ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v