Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλη μια νύχτα μάχης με αναζωπυρώσεις σε Πάρνηθα, Θράκη, Βοιωτία

Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών στα μεγάλα μέτωπα. Σε Φυλή Αττικής, Δαδιά Εβρου, Λεπτοκαρυά Ροδόπης και Ελικώνα Βοιωτίας οι κύριες εστίες. Πολύ υψηλός κίνδυνος και το Σάββατο.

Αλλη μια νύχτα μάχης με αναζωπυρώσεις σε Πάρνηθα, Θράκη, Βοιωτία

Συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε Πάρνηθα, Έβρο, Ροδόπη και Βοιωτία, ενώ συνολικά αντιμετωπίζουν 111 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 59 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Ειδικότερα:

Στην Πάρνηθα, οι ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Στον Έβρο, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν εκδηλωθεί στη Δαδιά, στην Αισύμη και στο Σουφλί.

Στη Ροδόπη, οι έντονες αναζωπυρώσεις τις μεσημεριανές ώρες δημιούργησαν μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή της Λεπτοκαρυάς, γι' αυτό το λόγο στις 15:25 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής.

Επίσης, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Ζάλτσα, Στείρι και Κυριάκι Βοιωτίας, στην Πύλη Τρικάλων και στη Βίτωλη Μακρακώμης Φθιώτιδας.

Εστίες πυρκαγιάς εκδηλώθηκαν σε Ζαχάρω, Πύργο, Πηνειό και Ανδραβίδα Ηλείας, ενώ υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές σε Λάγιο Λακωνίας και Ελληνικό Αργολίδας.

Συνδρομή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Κύπρο (2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στη Δαδιά Έβρου και 31 πυροσβέστες που επιχειρούν στη Φυλή Αττικής), Κροατία (1 αεροσκάφος που επιχείρησε στη Δαδιά Έβρου), Γερμανία (2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στη Φυλή Αττικής), Σουηδία (2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στη Φυλής Αττικής), Τσεχία (1 ελικόπτερο που επιχείρησε στη Βοιωτία), Ρουμανία (51 πυροσβέστες με 10 οχήματα που επιχειρούν σε Συκορράχη και Σάππες στη Θράκη ), Βουλγαρία (36 πυροσβέστες με 4 οχήματα που επιχειρούν στην Κοίλα Έβρου) και Σλοβακία (39 πυροσβέστες με 8 οχήματα που επιχειρούν στη Φυλή Αττικής), αλλά και μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης από Γαλλία (16 πυροσβέστες με 3 οχήματα που επιχειρούν στη Φυλή Αττικής), καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας από Αλβανία (46 πυροσβέστες με 5 οχήματα που επιχειρούν στο δάσος της Δαδιάς).

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και το Σάββατο

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας και ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της Σκύρου)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Ροδόπης και ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της Σαμοθράκης)

Το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, ΕΡΤ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v