Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πύρινος εφιάλτης για ένατη μέρα στον Έβρο

(upd) Νέα μηνύματα 112. Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά, συνεχής μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους. Εχουν ενωθεί τα δύο μεγάλα μέτωπα. «Ενισχύονται οι δυνάμεις», λέει ο Κικίλιας. Βελτιωμένη εικόνα σε Ανδρο, Αττική και Βοιωτία.

Πύρινος εφιάλτης για ένατη μέρα στον Έβρο

Ανεξέλεγκτη για ένατη μέρα, σε δύο μεγάλα ενεργά μέτωπα που έχουν σχεδόν ενωθεί, μαίνεται η φωτιά στον Έβρο. 

Το ένα μέτωπο, που εκτείνεται στην περιοχή Λεπτοκαρυάς-Αισύμης και τη νύχτα απείλησε το χωριό της Αισύμης, καίει με κατεύθυνση προς το γειτονικό νομό Ροδόπης, καθώς οι άνεμοι ενισχύονται και πάλι στην περιοχή.

Το δεύτερο μέτωπο είναι στην περιοχή της Δαδιάς και κινείται προς τον Κοτρωνιά, όπου γίνεται μεγάλη προσπάθεια να περιοριστεί και μη διασχίσει τον οδικό άξονα, απ' όπου εκτείνεται ένας δρυμός πλούσιος σε βλάστηση. Σε περίπτωση που γίνει αυτό, θα είναι πλέον δύσκολο να ελεγχθεί ενώ δεν αποκλείεται να απειλήσει και κατοικημένες περιοχές, στα χωριά Κοτρωνιά και Γιάννουλη.

Μήνυμα από το 112 για εκκένωση δέχθηκαν οι κάτοικοι της Λευκίμμης με οδηγία να κατευθυνθούν προς Τυχερό. Επίσης, όσοι βρίσκονται στα Κασσιτερά Ροδόπης καλούνται με νέο μήνυμα να εκκενώσουν προς Σάππες.

Μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλείς κατευθύνσεις έχουν εκδοθεί και για τους οικισμούς Αύρα, Ατάρνη και Πλάκα.

Τοπικές αρχές και φορείς να έχουν τελεσίγραφο προς πάσα κατεύθυνση ότι μέχρι απόψε το βράδυ θα πρέπει να οριοθετηθούν οι φωτιές, γιατί από αύριο Δευτέρα θα αλλάξει η κατεύθυνση των ανέμων, θα έχουμε νοτιάδες και θα υπάρξει κίνδυνος η φωτιά να μεταπηδήσει σε περιοχές που δεν έχει κάψει τις προηγούμενες ημέρες.

Σύσκεψη ενημέρωσης του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια για την κατάσταση των πύρινων μετώπων στον Έβρο πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, σε αίθουσα του αεροδρομίου Δημόκριτος.

«Θα ενισχυθούν περαιτέρω και με επίγειες δυνάμεις και με πυροσβεστικά και με εναέρια μέσα, παρότι είναι εδώ πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος», δήλωσε.

Στις επιχειρήσεις στον Έβρο συμμετέχουν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς δήλωσε ότι πλέον η πυρκαγιά είναι ενιαία. Είναι μιία «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», που έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή» τόνισε.

«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό μας προβληματίζει περισσότερο», ανέφερε προσθέτοντας: «Μιλάμε για περισσότερα από 750.000 στρέμματα στο δασικό σύμπλεγμα Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης. Να φανταστείτε, το δασικό αυτό σύμπλεγμα είναι 1.600.000 στρέμματα και αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης», είπε.

Διακοπές ρεύματος και νερού στην Ανδρο

Οι καταλυτικές προσπάθειες της Πυροσβεστικής και των εθελοντών κατάφεραν μετά από ολονύχτια μάχη να σβήσουν το μεγαλύτερο μέρος των εστιών που υπήρχαν στο νησί της Άνδρου, κυρίως στο Βιτάλι και τις Γίδες, περιοχές όμως που αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης αντίστοιχα. 

Μαρτυρίες των κατοίκων κάνουν λόγο για πολλά καμένα ζώα και μελίσσια. Χθες Σάββατο εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Γίδες, όπου οι φλόγες μπήκαν στις αυλές των σπιτιών. Επίσης, κάηκε μια υδροφόρα του συλλόγου εθελοντών. Στο νησί επιχειρούν 73 πυροσβέστες, με 5 πεζοπόρα, 15 οχήματα, εθελοντές, υδροφόρες ΟΤΑ και 4 γαλλικά πυροσβεστικά.

Καλύτερη είναι η εικόνα στη Βοιωτία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Διάσπαρτες ενεργές εστίες υπάρχουν στο Στείρι, προς τον λόφο απέναντι από το Κυριάκι.

Στην Πάρνηθα, ισχυρές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Βελτιωμένη είναι, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η εικόνα της πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου σε δύσβατη περιοχή στο Λοκρό Φθιώτιδας.

Δύο νέες συλλήψεις για εμπρησμό από πρόθεση έγιναν σε Λάρισα και Κάρυστο. Σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από την 1η Μαΐου έχουν γίνει 119 συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια και 27 από πρόθεση.

Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας και σήμερα Κυριακή 27/8. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v