Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνες νεκροί στη Λιβύη: Δύο στοιχεία στο επίκεντρο των ερευνών

Το πώς κατάφερε τρίτο όχημα να παρακάμψει στρατιωτική φάλαγγα και η μεγάλη φωτιά που προκλήθηκε, στο επίκεντρο των ερευνών. Συζήτηση στη Βουλή ζητά το ΠΑΣΟΚ.

Ελληνες νεκροί στη Λιβύη: Δύο στοιχεία στο επίκεντρο των ερευνών

Συγκλονισμένη είναι η ελληνική κοινωνία μετά τον άδικο χαμό των 5 μελών της ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, με τα αίτια ωστόσο που προκάλεσαν την τραγωδία να είναι ασαφή.

Στα αναπάντητα ερωτήματα κυριαρχεί το πώς το τρίτο όχημα κατάφερε να παρακάμψει στρατιωτική φάλαγγα ενώ προσέκρουσε πλαγιομετωπικά το λεωφορείο που μετέφερε το κλιμάκιο της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας. Στο επίκεντρο των ερευνών και η μεγάλη φωτιά που προκλήθηκε, η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς το λεωφορείο, κάτι όχι εντελώς σύνηθες σε παρόμοια τροχαία δυστυχήματα.

Στις έρευνες για τις συνθήκες του τραγικού περιστατικού στη Λιβύη, όπου έχασαν την ζωή τους τρία στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, δύο διερμηνείς και 13 ακόμα άτομα τραυματίστηκαν, συμμετέχει πλέον και η ΕΥΠ, όπως της ζητήθηκε από τους επικεφαλής των ερευνών, που είναι το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας.

Η ΕΥΠ, επί του παρόντος τουλάχιστον, συνδράμει σε πληροφοριακό επίπεδο στις έρευνες.

Η εικόνα που λαμβάνουν είναι συμβατή με τροχαίο δυστύχημα και τυχαίο γεγονός και η έκρηξη και η μεγάλη φωτιά δικαιολογούνται από το τροποποιημένο ντεπόζιτο του οχήματος που έπεσε πάνω στο λεωφορείο, που είχε πολλαπλάσια ποσότητα καυσίμου. Στην ΕΥΠ τονίζουν ωστόσο πως η έρευνα είναι σε πολύ αρχικό στάδιο και ακόμη καμία πιθανότητα δεν μπορεί να εξαιρεθεί. Βεβαίως γεννάται το ερώτημα ως προς το γιατί ένα ντεπόζιτο καυσίμων να δεχτεί μια τροποποίηση τέτοια που το ντεπόζιτο να φτάνει να μοιάζει με βυτίο.

Ενδέχεται αυτό να έχει να κάνει με τις δυσκολίες ανεύρεσης καυσίμων στη συγκεκριμένη χώρα, αλλά ίσως πρόκειται για κάτι πιο σύνθετο.

Συνολικά 13 οι τραυματίες, δέκα στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, δύο στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και ένα στο Ναυτικό Νοσοκομείο.

Για το δυστύχημα στη Λιβύη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες πως ήταν ένα τραγικό αυτοκινητικό δυστύχημα, ενώ η κυβέρνηση συνέλεξε πληροφορίες. Δεν μετέβη κλιμάκιο της ΕΥΠ στη Λιβύη, το διαψεύδουμε αυτό, είπε και εξέφρασε ξανά τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Αίτημα ΠΑΣΟΚ για σύγκλιση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Ντόρα Μπακογιάννη ζητούν να συζητηθεί το θέμα:

Όπως έχει γίνει ευρύτερα γνωστό, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, κοντά στην πόλη Ντέρνα της Ανατολικής Λιβύης, αποστολή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που φέρεται ότι είχε αποσταλεί για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές που έχουν πληγεί από την πρόσφατη φυσική καταστροφή, φέρεται ότι ενεπλάκη σε περιστατικό που προκάλεσε τον θάνατο πέντε Ελλήνων υπηκόων και τον τραυματισμό πολλών άλλων μελών της αποστολής.

Επειδή δεν είναι ευκρινή και σαφή τα πραγματικά περιστατικά και αίτια του τραγικού περιστατικού και ιδίως οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτό έλαβε χώρα,

Επειδή υπήρξε σημαντική καθυστέρηση και αντικρουόμενες πληροφορίες στις πρώτες ανακοινώσεις του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας σε σχέση με τα θύματα και τις συνθήκες του περιστατικού,

Επειδή δεν είναι σαφές εάν και κατά πόσον τηρήθηκαν όλα τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας, τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην εποπτεία καλής εκτέλεσης της αποστολής, και είχαν ληφθεί όλες οι αναγκαίες διαβεβαιώσεις από τις τοπικές αρχές κατά τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας,

Επειδή, ως γνωστόν, η περιοχή στην οποία συνέβη το περιστατικό βρίσκεται σε εδαφική επικράτεια που στερείται κρατικής υπόστασης και, κατά συνέπεια, είναι περαιτέρω επιτακτική η ανάγκη τήρησης μέτρων ασφαλείας για τις ανθρωπιστικές αποστολές,

Αιτούμαστε την άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και την πρόσκληση των κ.κ. Υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας και του κ. Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, με σκοπό την πλήρη και ενδελεχή ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας για το ως άνω τραγικό περιστατικό και όλα τα συναφή με αυτό ζητήματα.

με πληροφορίες από ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v