Σημαντική αρωγή για bartenders και baristas, καθώς και όσους αναζητούν εργασία στον κλάδο της καφεστίασης, έρχεται να προσφέρει το δωρεάν ανανεωμένο πρόγραμμα εκπαιδεύσεων της Coca-Cola Τρία Έψιλον HoReCa Empowered.
Επιδιώκοντας να εξοικειώσει σε βάθος τους ενδιαφερόμενους με τις πλέον σύγχρονες τεχνικές γύρω από τον Καφέ, τα Spirits και το Mixology, μεταλαμπαδεύει τόσο πρακτικά όσο και soft skills, με στόχο την ανάδειξη επαγγελματιών-προτύπων που θα είναι σε θέση να προσφέρουν την μέγιστη δυνατή εμπειρία στους πελάτες.
Ο ρόλος του HoReCa Empowered
Το πρόγραμμα απαντά στις προκλήσεις που δημιουργεί η έλλειψη καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο της καφεστίασης. Την ίδια στιγμή το πρόγραμμα αναδεικνύει τις ουσιαστικές ευκαιρίες που προσφέρει ο κλάδος για τους επαγγελματίες οι οποίοι παροτρύνονται τις αξιοποιούν στο μέγιστο και να μην αντιμετωπίζουν απασχόληση τους στο HoReCa ως εποχιακή.
Στόχος του προγράμματος είναι συνολικά περισσότεροι από 700 νέοι επαγγελματίες να παρακολουθήσουν τα masterclasses, δημιουργώντας μια νέα γενιά baristas και bartenders που με το ταλέντο, τις δεξιότητες και το πάθος τους θα συμβάλλουν στην ποιοτική ανάδειξη του κλάδου.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα
Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν όλα τα μυστικά του καφέ από την πρώτη ύλη μέχρι την εκχύλιση, τη ρύθμιση και συντήρηση μηχανών και την εργαστηριακή παραγωγή καφέ με την χρήση εξειδικευμένων εργαλείων. Ακόμη μυούνται στις τεχνικές ανάμειξης κλασικών και σύγχρονων cocktails, ενώ παράλληλα εκπαιδεύονται στο βέλτιστο δυνατό serve ανάλογα με την περίσταση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν επίσης ειδικές θεματικές όπως το Hospitality & Be responsible, για το ρόλο του bartender στην αναβάθμιση της καταναλωτικής εμπειρίας καθώς και την υπεύθυνη κατανάλωση ποτών, το Sustainability behind the bar για τη δημιουργία menu χωρίς σπατάλη, το Tending the bar για να εξελίξουν τα skills τους στο bartending αλλά την διαχείριση ενός bar, το The whiskey approach πάνω στις βασικές αρχές γευσιγνωσίας αποσταγμάτων αλλά και τη δυναμική του whiskey για προτάσεις cocktail καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς και το World of Beer από την πρώτη ύλη μέχρι και τις τεχνικές σερβιρίσματος.
Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες μπορούν να διεκδικήσουν διεθνώς αναγνωρισμένες υποτροφίες στον Kαφέ από το Specialty Coffee Association (SCA) και στα Spirits από το WSPC (Wine & Spirits Professional Center) όπου θα γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής των βασικών κατηγοριών αποσταγμάτων, τα χαρακτηριστικά τους και τις βασικές αρχές γευσιγνωσίας, σέρβις και cocktails, καθώς και σωστού τρόπου αποθήκευσης.
Ήδη 24 νέοι επαγγελματίες από τα masterclasses της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας έχουν κερδίσει τις πρώτες υποτροφίες, ενώ πάνω από 35 αναμένεται να δοθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Με την ολοκλήρωση των σεμιναρίων όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν πιστοποίηση παρακολούθησης.
Τι λένε τα νούμερα
Το πρόγραμμα φέτος ταξιδεύει σε 4 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Πρώτος σταθμός ήταν η Θεσσαλονίκη όπου συμμετείχαν πάνω από 250 νέοι επαγγελματίες τόσο από την ίδια την πόλη όσο και από κοντινές περιοχές όπως η Χαλκιδική. Τα masterclasses πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία το διήμερο 4 και 5 Μαρτίου στα ξακουστά all day café και bars, Chilai και Olympion.

Επόμενη στάση η Αθήνα, όπου οι εκπαιδεύσεις πραγματοποιήθηκαν από τις 11 έως τις 14 Μαρτίου στα εντυπωσιακά στέκια Line Athens, Pere Ubu, Che Cocina Y Barra Sundamericana και Fairytale Athens. Περισσότερα από 250 άτομα παρακολούθησαν τα σεμινάρια, ενώ οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 1.000. Τέλος το HoReCa αναμένεται να βρεθεί σε Λάρισα και Πάτρα, έως τα μέσα Απριλίου.
Τέλος ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στους Brand Ambassadors, του προγράμματος. Πρόκειται για κορυφαίους bartenders και baristas του κλάδο, όπως ο Στάθης Κορέμτας και ο Σάββας Πετρούτσος, Coffee Experts στην Coca-Cola Τρία Έψιλον, ο Αλέξανδρος Σουρμπάτης, Global Brand Ambassador της Three Cents, η Τζώρτζια Παπαγιαννοπούλου και ο Δημήτρης Καϊταλίδης, Three Cents Brand Activators, ο Βασίλης Κυρίτσης, Schweppes Lead Activation Strategist, η Μαίρη Ταλαιπώρου, Head Brand Ambassador Scwheppes, o Γιάννης Οικονόμου, Schweppes Brand Activator, ο Αλέξανδρος Δοντάς, Brown Forman Brand Ambassador και ο Θοδωρής Αναγνώστου, Edrington Brand Amabassador.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα HoReCa Empowered μπορείτε να βρείτε εδώ
