Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φωτιά στην Ιεράπετρα: Δεν υπάρχουν ενεργές εστίες, εκκενώθηκαν οικισμοί

Βελτιωμένη η κατάσταση μετά το απόγευμα. Ενας εγκαυματίας σε σοβαρή κατάσταση, ζημιές σε θερμοκήπια και αντλιοστάσιο, ενώ η φωτιά πέρασε και από αυλές σπιτιών. Σε επιφυλακή η πυροσβεστική όλη τη νύχτα.

Φωτιά στην Ιεράπετρα: Δεν υπάρχουν ενεργές εστίες, εκκενώθηκαν οικισμοί

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της φωτιάς, που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί σε δασική έκταση στην περιοχή Μαύρος Κόλυμπος Λασιθίου Κρήτης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Οι δυνάμεις αντιμετωπίζουν τους διάσπαρτους καπνούς και λίγες διάσπαρτες εστίες στην ευρύτερη περιοχή της έναρξης της πυρκαγιάς. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο σημείο όλο το βράδυ.

Παράλληλα, σε τρεις ανέρχονται οι τραυματίες εκ των οποίων ένας 74χρονος ο οποίος έχει διακομιστεί στο Βενιζέλειο νοσοκομείο με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα και έχει διασωληνωθεί.

Στο σημείο επιχειρούν 169 πυροσβέστες με 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα ενώ από αέρος συνέδραμαν 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για συντονισμό, όσο το επέτρεπε το φως της μέρας.

Υπενθυμίζεται ότι οι οικισμοί Μαύρος Κόλυμπος, Αχλιά, Αγία Φωτιά και Γαλήνη έχουν εκκενωθεί από το πρωί και οι κάτοικοί τους, ύστερα από μηνύματα του 112, έχουν απομακρυνθεί από τις περιοχές λόγω της πυρκαγιάς.

Οι άνεμοι έφτασαν νωρίτερα τα 7-8 μποφόρ και ριπές 74 χιλιομέτρων την ώρα, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το πρωί, σε ορεινή περιοχή κοντά στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Ένας 74χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος, καθώς έχασε τις αισθήσεις του στην προσπάθειά του να προστατεύσει το χωράφι του.

Οι φλόγες πέρασαν από αυλές σπιτιών αλλά σύμφωνα με τις έως τώρα αναφορές δεν έχουν προκληθεί ζημιές. Ζημιές έχουν γίνει κυρίως σε θερμοκήπια.

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας Μανώλης Φραγκούλης μιλώντας νωρίτερα στην εκπομπή Newsroom της ΕΡΤ ανέφερε ότι «από νωρίς το πρωί έχουμε πυρκαγιά στην περιοχή του Μαύρου Κόλυμπου, ψηλά στο βουνό, και το χειρότερο είναι ότι έχουμε πάρα πολύ ισχυρούς ανέμους οι οποίοι υπερβαίνουν τα 8 μποφόρ». «Πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση γιατί το μέρος δεν είναι εύκολα προσβάσιμο και η φωτιά έχει επεκταθεί κάτω προς τον οικισμό και έχει πιάσει τον Μαύρο Κόλυμπο, τον Άγιο Παντελεήμονα και την περιοχή Αχλιά η οποία είναι κοντά ». Δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί από τι ξέσπασε η φωτιά είπε ο κ. Φραγκούλης και συμπλήρωσε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι από κάποια κλαδιά καθώς, όπως είπε, χθες ήταν πολύ καλή μέρα και είναι εποχή που καίνε τα κλαδιά. Ακόμα είπε ότι υπάρχει μεγάλη δύναμη της πυροσβεστική και εθελοντές. «Γίνεται ένας μεγάλος αγώνας, αλλά δυστυχώς δεν διευκολύνουν οι ισχυροί άνεμοι στην κατάσβεση» υπογράμμισε. Όπως είπε δυστυχώς η φωτιά κινείται ανατολικά προς μια περιοχή που λέγεται Απηγανιάς που είχε καεί και στο παρελθόν και στην οποία υπάρχουν σπίτια.

Μηνύμα από το 112

Μήνυμα από το 112 για να εκκενώσουν προληπτικά τους οικισμούς Μαύρος Κόλυμπος, Αχλιά, Αγία Φωτιά και Γαλήνη έλαβαν νωρίτερα όσοι βρίσκονταν σε αυτές τις περιοχές και καλούνταν να κινηθούν προς τον Κουτσουρά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v