Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica Group: Πλέοντας προς ένα καλύτερο μέλλον με πυξίδα τη βιωσιμότητα

Το θετικό αποτύπωμα της Attica Group σε περιβάλλον και κοινωνία.

Attica Group: Πλέοντας προς ένα καλύτερο μέλλον με πυξίδα τη βιωσιμότητα

Νέα δεδομένα αλλά και σημαντικές προκλήσεις έχουν δημιουργήσει οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, για τις εταιρείες του κλάδου της επιβατηγού ναυτιλίας, που καλούνται να προσαρμοστούν σε μία καινούργια πραγματικότητα.

Για τον Όμιλο Αttica, ο οποίος κατέχει ηγετική θέση στον εγχώρια επιβατηγό ναυτιλία και παράλληλα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως, η ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση του στόλου και συνολικά, η μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματoς, τόσο σε θάλασσα, όσο και σε ξηρά, αποτελεί σταθερή προτεραιότητα.

Κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται στα αποτελέσματα του 15ου Απολογισμού Υπεύθυνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης που πρόσφατα δημοσίευσε ο Όμιλος και αποδεικνύεται μέσα από τις συνεχείς επενδύσεις και ενέργειες που υλοποιεί για την προστασία του περιβάλλοντος παράλληλα με την καλλιέργεια περιβαλλοντικής κουλτούρας στους εργαζόμενους αλλά και του κοινωνικού συνόλου μέσα από εθελοντικές και εκπαιδευτικές δράσεις. 

Περιβαλλοντικές επενδύσεις

Βασική προτεραιότητα του Ομίλου αποτελεί η ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση του στόλου παράλληλα με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε στεριά και θάλασσα.

Προς αυτή τη κατεύθυνση, κατά τα τελευταία έτη η Αttica Group σχεδιάζει και υλοποιεί σειρά περιβαλλοντικών επενδύσεων για την επίτευξη ενός ολοκληρωμένου πλάνου που περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και αποτελεί τον οδικό χάρτη απανθρακοποίησης του Ομίλου. Πρόκειται για ένα ευρύ φάσμα στόχων που επιτυγχάνονται μέσα από μια σειρά ενεργειών που επεκτείνονται από την τροποποίηση και προσαρμογή δρομολογίων για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών αερίων έως τη διεξαγωγή μελέτης για τη χρήση εναλλακτικού καυσίμου σε νεότευκτα πλοία του στόλου.

Κατά το 2023 και όπως προκύπτει από τον 15ο Απολογισμό Υπεύθυνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης,
ο γενικός προσανατολισμός για τον περιορισμό, στο μέτρο του δυνατού, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση μεταξύ άλλων, του δείκτη έντασης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία του, ανά διανυθέν ναυτικό μίλι κατά 1%, σε σχέση με το έτος βάσης 2019, όπως επίσης και κατά 3% των εκπομπών SOx σε όλες τις μορφές καθώς και του δείκτη κατανάλωσης νερού στα πλοία ανά επιβάτη, κατά 4,4%.

Επιπλέον, με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε, σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητά του στην ξηρά, κατάφερε να μειώσει τον δείκτη κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανά εργαζόμενο στα γραφεία του κατά 14,1%, υλοποιώντας παράλληλα προγράμματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης στο 86,3% των εργαζομένων του.   

Περιβαλλοντικές δράσεις, από τη θεωρία στην πράξη

Η 6η περιβαλλοντική απόΔραση στον Πόρο

Η Αttica Group, στέκεται έμπρακτα δίπλα στα νησιά αναλαμβάνοντας δράσεις με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στο πλαίσιο της 6ης περιβαλλοντικής απόΔρασης, που πραγματοποίησε φέτος στον Πόρο με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης, στις 22 Απριλίου, ένωσαν τις δυνάμεις τους 92 εθελοντές - εργαζόμενοι της Αttica Group και 19 εθελοντές της ΜΚΟ «Αegean Rebreath» καθώς και η ομάδα της ΜΚΟ «Πράκτορες του Πλανήτη».

Κατά το τετραήμερο, από τις 4 έως τις 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν δράσεις με δύο βασικούς κατευθυντήριους άξονες. Ο πρώτος, εστίασε στην εκπαίδευση και την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία του νησιού, με τη συμμετοχή 280 μαθητών όλων των βαθμίδων. Παράλληλα, η ομάδα των 111 εθελοντών του Ομίλου Attica και της Αegean Rebreath, προχώρησε στον καθαρισμό του βυθού στο λιμάνι του Πόρου, κατά τη διάρκεια του οποίου, συνέλεξε και ταξινόμησε, περισσότερα από 3.000 ανακυκλώσιμα αντικείμενα.

 

 


Αξία για την κοινωνία και αξιοπιστία στην εταιρική διακυβέρνηση

Αξίζει να σημειωθεί πως η Αttica Group, πιστή στη δέσμευσή της για ενσωμάτωση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των λειτουργιών της, αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία στον κλάδο, σε παγκόσμιο επίπεδο, που εξέδωσε Απολογισμό Υπεύθυνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης το 2009, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες GRI.

O Όμιλος Attica, εδώ και τρεις δεκαετίες, αποτελεί βασικό πυλώνα δημιουργίας αξίας για την Ελλάδα και τα 58 νησιά που δραστηριοποιείται. Μόνο το 2023, διένειμε συνολικά σχεδόν 680,6 εκατ. ευρώ σε οικονομική αξία για εργαζομένους, φόρους, παρόχους κεφαλαίου, πράκτορες, προμηθευτές, κοινωνία και επενδύσεις, συμβάλλοντας ενεργά στην ανάπτυξη της επιβατηγού ναυτιλίας και την ανάπτυξη των ελληνικών νησιών.

Ο 15ος Απολογισμός Υπεύθυνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης, συνθέτει το θετικό αποτύπωμα της Αttica Group για το 2023 και διαμορφώνει το πλαίσιο για τα επόμενα έτη καθώς περιλαμβάνει τόσο τις δράσεις και τα επιτεύγματα της εταιρείας, μέσα από 94 δημοσιοποιήσεις GRI και 360 ποσοτικούς δείκτες, όσο και την καταγραφή 33 μελλοντικών στόχων.

Συνολικά, ο Όμιλος ολοκλήρωσε στο 100%, τις 91 από τις 123 ενέργειες που καθορίστηκαν στο Πλάνο 2021-2023, ενώ σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί και στην υλοποίηση των υπολοίπων. Ως αποτέλεσμα, βελτίωσε τον υπεύθυνο τρόπο λειτουργίας του και ενσωμάτωσης των αρχών ESG κατά 18,2%, σε σχέση με την τριετή στρατηγική που αφορούσε τα έτη 2017-2020.

Δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός, πως η πρώτη συμμετοχή του Ομίλου Attica στην αξιολόγηση Standard & Poor’s Global Corporate Sustainability Assessment (CSA), μιας από τις πιο απαιτητικές αξιολογήσεις κριτηρίων ESG, επιβεβαίωσε τις προσπάθειές του, έχοντας ως αποτέλεσμα την κατάταξή του στο 25% των κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως για τον κλάδο Transportation and Transportation Infrastructure.

*Περισσότερες πληροφορίες για τον Απολογισμό Υπεύθυνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης βρίσκετε εδώ

Παρουσίαση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v