Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα κάνετε αλλαγές παρόχου «εξπρές» σε ρεύμα, τηλέφωνο, Ιντερνετ

Νέες εφαρμογές απλοποιούν την καθημερινότητα των πολιτών. Πώς το Wallet θα επιτρέπει γρήγορες κινήσεις στους καταναλωτές. Επόμενο βήμα η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Πώς θα κάνετε αλλαγές παρόχου «εξπρές» σε ρεύμα, τηλέφωνο, Ιντερνετ

Νέες εφαρμογές  προωθούνται μέσα στο καλοκαίρι από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των ενεργειών που αφορούν τις σχέσεις των καταναλωτών με τις εταιρείες ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και ενοικιάσεων.

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός  κ. Δ. Παπαστεργίου κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Athex Tech Summit 2024, μέσα στον Ιούλιο θα βγουν οι πρώτες εφαρμογές που αφορούν στις εταιρείες ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, ενοικιάσεων. Με ένα μήνυμα στο κινητό μας θα γίνεται ταυτοπροσωπία αποφεύγοντας λάθη, χαρτούρα, καθυστερήσεις και ταλαιπωρία και επιτρέποντας ταχύτατες αλλαγές παρόχων.

«Πάμε να τρέξουμε πιο γρήγορα σε επίπεδο διαδικασιών. Μεγάλο βήμα είναι το consent (σ.σ. συναίνεση) στο wallet. Μέσα στον Ιούλιο θα βγάλουμε τις πρώτες εφαρμογές που αφορούν τις εταιρείες ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, ενοικιάσεων. Θα έρχεται ένα μήνυμα στο κινητό μας για να δοθούν άμεσα τα στοιχεία που ζητούνται. Λιγότερη διακίνηση στοιχείων και περισσότερη διακίνηση δεδομένων, για να κάνουμε τα πράγματα γρηγορότερα», είπε  ο κ. Παπαστεργίου.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο έργο «Σύζευξις», τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό. «Θέλει πολλή προσπάθεια να το τρέξουμε προκειμένου η δημόσια διοίκηση να αποκτήσει ταχύτητες και υποδομές που θα μπορούν να υποστηρίξουν τις απαιτήσεις της αγοράς. Βλέπουμε πως έχουμε αρχίσει και πολλές κρίσιμες υποδομές να διασυνδέονται, αλλά θέλουμε και στον ιδιωτικό τομέα να έχουν τις γραμμές που απαιτούνται», είπε ο κ. Παπαστεργίου.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα «φλερτάρει» με την τεχνητή νοημοσύνη δημιουργώντας όλα τα απαραίτητα δεδομένα για να την εφαρμόσει σε κάθε πτυχή της δημόσιας και επιχειρηματικής ζωής. Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Ελλάδα τρέχει με γοργούς ρυθμούς προς την τεχνητή νοημοσύνη, δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές και εφαρμογές ώστε να μη μείνει πίσω.

Ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος και οι εφαρμογές από εταιρείες με ελληνικό DNA σε συνδυασμό με τις υποδομές όπως το «Σύζευξις» δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα όχι απλά να μη μείνει πίσω αλλά να χαράξει δική της πρωτοπόρο πορεία στην Ευρώπη.

«Αυτή την εβδομάδα βγήκε ο διαγωνισμός για τον Δαίδαλο. Ο Δαίδαλος είναι η καρδιά του οικοσυστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Είναι ένας υπολογιστής ο οποίος εφόσον όλα προχωρήσουν κανονικά, θα πρέπει έως τα τέλη του 2025 να είναι έτοιμος ώστε να δώσει λύσεις σε όσες διεργασίες τρέχουμε ως δημόσια διοίκηση αλλά και σε ένα καινούριο οικοσύστημα που θέλουμε να αναπτυχθεί γύρω από τα δεδομένα. Για να πας μπροστά στην Τεχνητή Νοημοσύνη, εκτός από ταχύτητα και ενέργεια, θες δεδομένα, θες υπολογιστική ισχύ και ανθρώπους. Τα δεδομένα σήμερα ψηφιοποιούνται και ειδικά της Δικαιοσύνης και της Υγείας, όπως και τα δεδομένα από τις πολεοδομίες», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι αν συνδυάσουμε αυτά τα δεδομένα που σήμερα ψηφιοποιούμε, μαζί με τις πραγματικές ανάγκες που θα μας υποδειχθούν, μπορούμε να δώσουμε τα εργαλεία σε δικαστές για να μπορέσουν να πάρουν τις αποφάσεις τους και να επιταχυνθούν οι χρόνοι απονομής δικαιοσύνης.

Τεχνητή Νοημοσύνη και ΑΕΠ

Στο ίδιο συνέδριο, η πρόεδρος του ΣΕΠΕ Γ. Παπαρίδου αναφέρθηκε στο θέμα των υποδομών, τονίζοντας ότι είναι ένα μεγάλο ζήτημα. «Πρέπει να καλύψουμε το ζήτημα αυτό για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Αυτό δεν αφορά μόνο το δημόσιο, αλλά αφορά και τον ιδιωτικό τομέα. Να βρούμε έναν πιο οργανωμένο τρόπο για να καλύψουμε την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στη χώρα. Όλα τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία. Όλα όσα συζητούσαμε τα προηγούμενα χρόνια είναι πλέον εδώ και προχωράμε ταχύτατα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μπει στην καθημερινότητά μας, στο gov.gr.», επεσήμανε.

Παράλληλα έκανε αναφορά στη μελέτη της Deloitte που κατέγραφε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 5,5%, γύρω στα 11 δισ. ευρώ και υπό ορισμένες συνθήκες θα μπορούσε αυτό να φτάσει έως και το 10%.

«Πρέπει να δουλεύουμε με κάποιους κανόνες. Δυο φράσεις κυριαρχούν το τελευταίο διάστημα: τεχνητή νοημοσύνη και κυβερνοασφάλεια. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας υπάρχουν και πράγματα που θα πρέπει να προσέχουμε. Πρέπει να προχωρούν θέματα τα οποία τα θεωρούμε παλιά και τα έχουμε αφήσει πίσω μας, γιατί νομίζαμε ότι τα είχαμε λύσει», είπε.

«Τα θέματα των υποδομών δεν τελειώνουν. Δεν λύθηκε το θέμα της πρόσβασης των δημοσίων υπαλλήλων και των μικρών επιχειρήσεων στην τεχνολογία. Το 2007 ήταν η τελευταία φορά που πήραν οι υπηρεσίες υπολογιστή και είμαστε στο 2024. Σε πολεοδομίες υπάρχουν υπάλληλοι που δεν μπορούν να δουν Pdf. Δεν μπορούμε να συζητάμε αν δεν υπάρχουν οι υποδομές. Δεν είναι δυνατόν τα πανεπιστήμια να μην έχουν εξοπλισμό τεχνολογίας. Δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και αυτό δεν αφορά μόνο το δημόσιο που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά αφορά και τον ιδιωτικό τομέα. Να βρούμε έναν πιο οργανωμένο τρόπο για να καλύψουμε και την τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού που έχει η χώρα μας», είπε κάνοντας την κριτική της για το θέμα των υποδομών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v