Οι ρυθμοί με τους οποίους συντελείται η αστικοποίηση σήμερα είναι ταχύτατοι, καθώς όλο και περισσότεροι προτιμούν τη διαβίωση εντός του αστικού ιστού έναντι της περιφέρειας. Επί του παρόντος, το 75% των Ευρωπαίων ζει σε πόλεις, ενώ εκτιμάται ότι έως το 2050 το 68% του πληθυσμού ανά τον κόσμο θα έχει μετακινηθεί στα αστικά κέντρα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιες οι πόλεις καλούνται να ανταποκριθούν στη τάση αυτή, να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αναδεικνύονται από την συγκέντρωση στις πόλεις και συγχρόνως να βρουν λύσεις για να ανταπεξέλθουν στο νέο τρόπο ανάπτυξής τους.
Η Αναγκαιότητα των Έξυπνων Πόλεων
Με σύμμαχο την τεχνολογία, οι πόλεις γυρίζουν σελίδα και καθίστανται «έξυπνες». Ο όρος «έξυπνες πόλεις» (smart cities) αναδεικνύει μια εξελιγμένη προσέγγιση στον αστικό σχεδιασμό, εστιάζοντας στην χρήση τεχνολογίας και καινοτόμων λύσεων για το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things - IoT) για την ενίσχυση της αποδοτικότητας, της βιωσιμότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Ζητούμενο όμως δεν είναι μόνο η υιοθέτηση των τεχνολογικών λύσεων, αλλά παράλληλα τα αστικά κέντρα να γίνουν βιώσιμα και να επιβαρύνουν το περιβάλλον λιγότερο. Άλλωστε, οι πόλεις είναι εκείνες που ρυπαίνουν περισσότερο και καταναλώνουν περισσότερο. Υπολογίζεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο από τις πόλεις προέρχεται το 60% των εκπομπών CO₂, ενώ απορροφούν το 78% της παραγόμενης ενέργειας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο την κλιματική ουδετερότητα 100 έξυπνων πόλεων μέχρι το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, το Vodafone Business, με τις καινοτόμες ΙοΤ λύσεις του, συμβάλει ενεργά στην επίτευξη του στόχου των «100 climate neutral and smart cities by 2030», βοηθώντας τους δήμους να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα και να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα των υποδομών τους.
Ο Ρόλος του IoT στην Ανάπτυξη των Έξυπνων Πόλεων
Το μεγάλο πλεονέκτημα που μπορούν να αποκομίσουν οι πόλεις από την υιοθέτηση του ΙοΤ, είναι ότι μπορεί να εφαρμοσθεί για πολλές και διαφορετικές χρήσεις.
Έξυπνες Υποδομές: Αισθητήρες IoT παρακολουθούν την κατανάλωση ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων και την ποιότητα του αέρα. Η συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, βοηθάει στην καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας και καθιστά την κινητικότητα πιο εύκολη.
Δημόσια Ασφάλεια: Μέσω οπτικών αισθητήρων, επιτυγχάνεται η μείωση της εγκληματικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πόλη του Ντιτρόιτ η εγκληματικότητα μειώθηκε κατά 50% όταν εγκαταστάθηκε ένα σύστημα που κατέγραφε σε πραγματικό χρόνο και διατηρούσε τα δεδομένα σε περιβάλλον cloud. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2024, η εγκληματικότητα σε κάποιες περιοχές μειώθηκε έως και 87%.
Έξυπνες Συγκοινωνίες: Καλύτερη λειτουργία των δημόσιων μεταφορών, με το επίπεδο ικανοποίησης και χρήσης να μεγαλώνει. Η κινητικότητα δεν αποτελεί «μονοπώλιο» των ιδιωτικών οχημάτων, καθώς οι πολίτες χρησιμοποιούν περισσότερο τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας, τα οποία είναι πλέον πιο αξιόπιστα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Τρίκαλα κυκλοφόρησαν λεωφορεία χωρίς οδηγό.
Οικονομικά Οφέλη: Το 44% των «έξυπνων» πόλεων αξιοποιεί δεδομένα IoT για νέα έσοδα.(ESI Thought Lab).
Προκλήσεις και Εμπόδια στην Υιοθέτηση των Έξυπνων Λύσεων
Χρηματοδότηση: Το 39% των πόλεων αναφέρει την έλλειψη κεφαλαίων ως βασικό εμπόδιο. Ωστόσο, στην Ελλάδα, το πρόγραμμα "Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ" μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων έχουν διατεθεί περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη των δήμων.
Νομοθετικά & Ρυθμιστικά Θέματα: Σύμφωνα με την έκθεση «Fit for the Future Cities» της Vodafone, το 27% των πόλεων που έχουν ήδη υιοθετήσει λύσεις ΙοΤ αντιμετωπίζει νομικά εμπόδια.
Έλλειψη Υποδομών: Το 25% των πόλεων που έχουν προχωρήσει σε υλοποιήσεις αναφέρει προβλήματα σε τεχνικές και ψηφιακές υποδομές
Υποστελέχωση και έλλειψη τεχνικών δεξιοτήτων: Η υποστελέχωση των δήμων σε ανθρώπινο δυναμικό είναι η μία διάσταση του προβλήματος. Η άλλη είναι ότι το υπάρχον προσωπικό δεν είναι καταρτισμένο ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην υλοποίηση, διαχείριση και συντήρηση των έξυπνων συστημάτων.
Το Vodafone Business Ηγέτης στις Έξυπνες Πόλεις στην Ελλάδα
Το Vodafone Business διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη μετάβαση των «έξυπνων πόλεων», καθώς έχει επενδύσει 600 εκατ. ευρώ στην ανάπτυξη του Vodafone Green Network και των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων. Παρέχει λύσεις IoT για έξυπνο φωτισμό, διαχείριση υδάτων και διαχείρισης στόλου οχημάτων. Η υψηλού επιπέδου και πρωτοπόρα τεχνογνωσία του ομίλου, βοηθάει τη Vodafone προκειμένου να παρέχει ένα πληρέστερο πλαίσιο λύσεων και τεχνογνωσίας στους δήμους.
Στρατηγική συνεργασία
Το Giga Campus by Vodafone & Demokritos αποτελεί καρπό της στρατηγικής συνεργασίας της Vodafone και του Δημόκριτου. Πρόκειται για ένα οικοσύστημα καινοτομίας, που στοχεύει να στηρίξει την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας μέσα από το Internet of Things (IoT) και το 5G, σε μία κοινωνία των Gigabit και θα λειτουργεί ως ζωντανό εργαστήρι εκθετικών τεχνολογιών, αξιοποιώντας τις πλέον καινοτόμες εφαρμογές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Ήδη, στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος έχουν εγκατασταθεί 11 ΙοΤ εφαρμογές, με στόχο να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις της χώρας στην προσπάθεια για ένα πιο βιώσιμο και ψηφιακό αύριο.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ