Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού το πάει -με την υπερβολή- το Χ.Α.

Έχει υπεραποδώσει ως αναδυόμενη αγορά και οι ξένοι μόλις άρχισαν αγορές. Το παζλ που συνθέτουν οι "αναγκαστικές" αγορές από ξένους, ο ρόλος των emerging και hedge funds. Κλειδιά ο S&P, το Q1 των τραπεζών.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Πού το πάει -με την υπερβολή- το Χ.Α.
Οι ξένοι μόλις που άρχισαν να αγοράζουν ελληνικές μετοχές έπειτα από πολύμηνη αποχή και ο Γενικός Δείκτης έχει διασπάσει ήδη ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών κάνοντας την αγορά να αναρωτιέται πού το πάει το Χ.Α.

Τα flows των τελευταίων ημερών, η παγκόσμια ρευστότητα και οι εισροές κεφαλαίων των long only funds, σε συνδυασμό με την πτώση του VIX  (στα επίπεδα του 28), συνηγορούν υπέρ του momentum.

To Χ.Α. όπως και οι αγορές της Ρωσίας και της Τουρκίας διέσπασαν ανοδικά την περασμένη Δευτέρα τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών του (2.194 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, 1.160 μονάδες για τον FTSE 20). Μία ημέρα μετά ακολούθησε ο DAX.

Κλειδί, όμως, για την πορεία τους αποτελεί σύμφωνα με χρηματιστές το πού θα καταλήξει το "φλερτ" του S&P με την ανοδική διάσπαση του δικού του ΚΜΟ 200 ημερών (943 μονάδες). Για την Ελλάδα επιπλέον κλειδί είναι τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Προς το παρόν το Χ.Α. δείχνει να ωφελείται από τον συνδυασμό της παγκόσμιας υψηλής ρευστότητας και του φρέσκου χρήματος που εισέρχεται στα long only funds με το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των ξένων χαρτοφυλακίων παραμένει υποεπενδυμένη στο Χ.Α.

Aγορές από long only funds και "σκριναρίσματα" από τα hedge funds

Με τα long only funds (αμοιβαία κ.ά.) να έχουν μεγάλες εισροές φρέσκου χρήματος μετά τον Μάρτιο και τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται υποεπενδεδυμένα στην Ελλάδα από τις αρχές Μαΐου ξεκίνησαν οι "αναγκαστικές" αγορές ελληνικών μετοχών.

Το come back των ξένων ξεκίνησε ουσιαστικά, όπως κατέγραψε το Euro2day, στις 5 Μαΐου και το δεύτερο ισχυρό κύμα σημειώθηκε κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης (19/5).

Αμοιβαία, συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλα θεσμικά χαρτοφυλάκια αγοράζουν ελληνικές μετοχές και κυρίως τράπεζες, πιεζόμενα είτε από το καταστατικό τους, είτε από τη στάθμιση, είτε από την ανάγκη να εμφανίσουν καλύτερες αποδόσεις αναλαμβάνοντας υψηλότερο ρίσκο.

Στην πλάτη των αγορών τους βγήκαν επιθετικές αγορές από hedge funds και δευτερευόντως από εγχώρια χαρτοφυλάκια, εκτινάσσοντας τις τιμές και εξασφαλίζοντας γρήγορες αποδόσεις όπως αυτές της Τρίτης στις τράπεζες.

Η ανοδική διάσπαση του ΚΜΟ των 200 ημερών για το Χ.Α. προκλήθηκε από τις επιθετικές αγορές των hedge funds όπως συμβαίνει συνήθως και θα κριθεί από τη διατηρησιμότητα των αγορών από τα long only funds, σημειώνει διευθύνων σύμβουλος μεγάλης ελληνικής χρηματιστηριακής.

Μεγάλες εισροές στα emerging funds

Ο δεύτερος βασικός λόγος της υπερβολής του Χ.Α. είναι ότι από τις 5 Μαΐου και έπειτα δέχεται αυξημένες εισροές κεφαλαίων από funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές. Τα emerging funds αγοράζουν κατά κύριο λόγο τράπεζες με ισχυρή παρουσία στις αναδυόμενες αγορές εξ ου και η υπεραπόδοση της Εθνικής σε σχέση με τον υπόλοιπο κλάδο.

Τα emerging funds παγκοσμίως έχουν το τελευταίο διάστημα τις μεγαλύτερες εισροές κεφαλαίων καθώς δημιουργείται η συγκλίνουσα εκτίμηση ότι το τέλος της ύφεσης θα έρθει νωρίτερα και οι αναδυόμενες οικονομίες θα είναι οι πρωταγωνιστές του νέου οικονομικού κύκλου.

Οι συνολικές εισροές σε emerging market equity funds (μετοχικά αμοιβαία αναδυόμενων αγορών) έφτασε στο 0,7% των συνολικών τους παγίων, στο δεύτερο μεγαλύτερο όριο σε ετήσια βάση.

Γι' αυτά που επενδύουν στην Ασία -εκτός Ιαπωνίας- οι εισροές ανήλθαν στο 0,9%. Για τα ΕΜΕΑ και τη Λατινική Αμερική ήταν 0,8% και 0,6% αντίστοιχα.

Ισχυρές εισροές για τα ομολογιακά αμοιβαία (στα οποία περιλαμβάνονται και τα ETFs), που έφτασαν στο 0,5% των συνολικών παγίων, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2005. Σε corporate high yield ομολογιακά αμοιβαία οι εισροές ήταν 1,5%, ενώ αυτά των αναδυόμενων αγορών άγγιξαν το 0,8%.

Σε μετοχικά αμοιβαία της Δ. Ευρώπης οι εισροές ήταν στο 0,1% των παγίων, όσο και στα αμερικανικά. Αντίθετα στα ιαπωνικά υπήρξαν εκροές στο 0,5% των παγίων. Σύμφωνα, δε, με την D.B., η όλη εικόνα αποδεικνύει πως έχει αυξηθεί η διάθεση για ανάληψη ρίσκου, εικόνα που επιβεβαιώνεται και από την πτώση του VIX κάτω του 30.

Η μεγάλη ρευστότητα που έχουν ρίξει στις οικονομίες οι κεντρικές τράπεζες, σε συνδυασμό με τις αντοχές που δείχνει η κατανάλωση στις ΗΠΑ, πυροδοτεί ακόμα και εκτιμήσεις ότι η ύφεση θα τελειώσει σύντομα. Αυτές οι προβλέψεις ενισχύουν την αίσθηση ότι η επόμενη χρηματιστηριακή φούσκα θα είναι οι αναδυόμενες αγορές, μια και οι οικονομίες τους θα είναι οι πρώτες που θα ανακάμψουν τη στιγμή που θα ενισχυθούν οι παραγγελίες.

Κλειδί η πορεία του S&P

Προς το παρόν οι αναδυόμενες αγορές αρχικά και εν συνεχεία οι ευρωπαϊκές προηγούνται της Αμερικής έχοντας διασπάσει τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών τους, το βλέμμα όμως παραμένει στραμμένο στον S&P.

Ο βασικός δείκτης της Wall Street φλερτάρει με την ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών του (943 μονάδες) και όσο διατηρείται η προσδοκία ότι θα το πράξει οι υπόλοιπες αγορές θα συνεχίσουν να κινούνται πάνω από τον 200άρη τους. "Για να αλλάξει άρδην η ψυχολογία θα πρέπει ο S&P να διορθώσει γρήγορα κινούμενος προς τις 870 μονάδες" σημειώνει έμπειρος διαχειριστής.

Το trading πολύ πιο μπροστά από τα θεμελιώδη

Ο θεωρητικά μεγαλύτερος κίνδυνος για το Χ.Α. είναι ότι το trading της αγοράς κινδυνεύει να αποδειχτεί δυσανάλογα γρήγορο σε σχέση με τα θεμελιώδη στοιχεία. Από τον Απρίλιο και μετά η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με ατμομηχανή τις τράπεζες υπεραπέδωσε εμφανίζοντας συμπεριφορά αντίστοιχη των αναδυόμενων αγορών.

Η αυλαία των αποτελεσμάτων άνοιξε με την Πειραιώς και τα μάτια όλων τώρα θα στραφούν στα κέρδη και κυρίως στην ποιότητα της κερδοφορίας. Σε τι βαθμό δηλαδή επιτεύχτηκε από καθαρά τραπεζικές δραστηριότητες και σε τι βαθμό από τα έσοδα trading ομολόγων.

Το προηγούμενο της Erste Bank είναι καθησυχαστικό καθώς, παρά το γεγονός ότι η ποιότητα της κερδοφορίας της αυστριακής τράπεζας δεν ενθουσίασε, η μετοχή της δεν δέχτηκε ιδιαίτερη πίεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v