Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Πτώση 63% στα καθαρά κέρδη τριμήνου

Πτώση 63% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς για το α' τρίμηνο του 2009, που διαμορφώθηκαν στα 52 εκατ. ευρώ έναντι 139 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2008. Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη.

Πειραιώς: Πτώση 63% στα καθαρά κέρδη τριμήνου
Πτώση 63% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς για το α' τρίμηνο του 2009, που διαμορφώθηκαν στα 52 εκατ. ευρώ έναντι 139 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2008.

Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων στα διαμορφώθηκαν στα 149 εκατ. ευρώ έναντι 219 εκατ. ευρώ του α' τριμήνου του 2008, μειωμένα λόγω της επιβάρυνσης από τη σημαντική αύξηση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων, το οποίο ωστόσο αποκλιμακώνεται σταδιακά και των μειωμένων εσόδων από τις δραστηριότητες στο real estate.

Η τράπεζα ανακοίνωσε διπλασιασμό των προβλέψεων έναντι του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου (€81 εκατ έναντι €42 εκατ που αντιστοιχούν σε 83 μ.β. προς το μέσο όρο δανείων έναντι 52 μ.β. 1ο 3μηνο ’08).

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών προέβλεπαν ότι τα καθαρά κέρδη της Πειραιώς το α΄ τρίμηνο θα υποχωρούσαν 73% στα 55,3 εκατ ευρώ. Για τις προβλέψεις εκτιμούσαν ότι θα κυμανθούν στα επίπεδα των 90 εκατ. ευρώ.

**** Δήλωση Μιχάλη Σάλλα

"Ποιότητα ενεργητικού, επάρκεια κεφαλαίων, υψηλή ρευστότητα, σημαντική συγκράτηση δαπανών ήταν οι προτεραιότητές μας για το α΄ τρίμηνο 2009, με σκοπό την περαιτέρω θωράκιση της Τράπεζας. Επίσης, προτεραιότητα ήταν η εξυπηρέτηση και στήριξη της πελατείας μας. Οι προσπάθειές μας απέδωσαν", δήλωσε ο Μιχάλης Σάλλας, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου.
 
"Καθώς εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της εμπιστοσύνης στην παγκόσμια οικονομία, ομαλοποιούνται σταδιακά οι αγορές χρήματος και κεφαλαίου και εκλογικεύεται η διαμόρφωση των επιτοκίων. Το γεγονός αυτό οδηγεί στην εκτίμηση ότι τα επόμενα τρίμηνα θα είναι καλύτερα από πλευράς αποτελεσμάτων, επεσήμανε ο κ. Σάλλας.

**** Παρουσίαση μεγεθών

Τα καθαρά έντοκα έσοδα για το ίδιο διάστημα διαμορφώθηκαν στα 255 εκατ. ευρώ έναντι 266 εκατ. ευρώ το 1ο 3μηνο ’08.

Οι καθαροί τόκοι και προμήθειες εμπορικής τραπεζικής συνιστούν το 85% των καθαρών εσόδων, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, σημαντική συγκράτηση του ρυθμού αύξησης του λειτουργικού κόστους στο 4% έναντι ρυθμού 24% το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου των χορηγήσεων διαμορφώθηκε στο +14%, με το υπόλοιπό τους να ανέρχεται σε €38,6 δισ στο τέλος Μαρτίου 2009. Η διαχείριση του ρυθμού αύξησης των δανείων έγινε με γνώμονα την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πελατών του Ομίλου και τις επικρατούσες συνθήκες άντλησης καταθέσεων.

Οι χορηγήσεις της Τράπεζας Πειραιώς και των θυγατρικών της στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση σε ευθυγράμμιση με τον αντίστοιχο ρυθμό της ελληνικής αγοράς, με τα δάνεια να φτάνουν τα €29,7 δισ. Οι εκταμιεύσεις της Τράπεζας το 1ο 3μηνο 2009 ανήλθαν σε €2,1 δισ. Οι χορηγήσεις της Τράπεζας προς εταιρείες στο εξωτερικό κυρίως ελληνικών συμφερόντων και χωρών της Ε.Ε. ανήλθαν σε €2,8 δισ.

Οι χορηγήσεις από τις θυγατρικές στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 22%, ανερχόμενες σε €6,2 δισ.

Παρά τον περιορισμό του ρυθμού επέκτασης των δανείων, οι δείκτες ποιότητας δανείων του Ομίλου παραμένουν σε ικανοποιητικό επίπεδο. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων > 180 ημερών διαμορφώθηκε στο 2,2% από 1,9% στο τέλος του προηγούμενου έτους. Τα δάνεια αυτά καλύπτονται από προβλέψεις κατά 88%.

Ο δείκτης του συνόλου των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (IFRS-7) διαμορφώθηκε στο 4,1% το Μάρτιο 2009. Επισημαίνεται ότι ο συγκεκριμένος δείκτης ήταν στο τέλος του 2008 ο καλύτερος στην ελληνική τραπεζική αγορά (Δεκ.’08 μέσος όρος αγοράς 5,0% -πηγή ΤτΕ, Πειραιώς στο 3,6%).

Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από συσσωρευμένες προβλέψεις στο τέλος του 2008 έφτασε το 48% από 41% ένα χρόνο πριν έναντι αντίστοιχου δείκτη της ελληνικής αγοράς 49% (Δεκ.’08 - πηγή ΤτΕ). Συμπεριλαμβανομένων των εμπράγματων εξασφαλίσεων, ο δείκτης κάλυψης διαμορφώνεται σε 107%.

Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου στο τέλος του Μαρτίου 2009 ήταν €3,1 δισ, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση έναντι του Δεκεμβρίου ’08 παρά τη δυσμενή συγκυρία.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 10,0% (εκτίμηση, συμπεριλαμβάνοντας τα κέρδη της περιόδου) με το Tier I στο 8,1%.

Με την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ύψους €370 εκατ με έκδοση προνομιούχων μετοχών υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, ο συνολικός δείκτης διαμορφώνεται σε 10,9% και ο δείκτης Tier I σε 9,0%.

Tα συνολικά εποπτικά κεφάλαια του Ομίλου στις 31.03.09 ήταν €3,7 δισ.

Υπογραμμίζεται ότι ο δείκτης core Tier I (χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα υβριδικά κεφαλαία και οι προνομιούχες μετοχές, 7,5%), όπως και ο δείκτης ενσώματων κεφαλαίων (tangible equity) προς ενεργητικό (5,1%) είναι ο υψηλότερος στην ελληνική αγορά (εκτίμηση με βάση στοιχεία 31.12.08) και από τους υψηλότερους στην ευρωπαϊκή αγορά, αναδεικνύοντας την ποιότητα και την ευρωστία της κεφαλαιακής βάσης του Ομίλου.

Υπενθυμίζεται, ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς στις 30.04.09 αποφάσισε τη διανομή μερίσματος στους μετόχους με τη μορφή μετοχών της Τράπεζας, ήτοι τη διανομή 1 νέας μετοχής για κάθε 47 παλαιές. Η διανομή αυτή αντιστοιχεί σε καθαρό ποσό μερίσματος €0,10 ανά μετοχή και θα εκδοθούν 6.728.991 νέες μετοχές.

Στις 30.04.09 ολοκληρώθηκε η πρώτη τιτλοποίηση καταναλωτικών δανείων τακτής λήξης της Τράπεζας Πειραιώς ύψους €725 εκατ, ενώ στις 07.05.09 ολοκληρώθηκε η δεύτερη τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων της Τράπεζας Πειραιώς ύψους €900 εκατ.

Στις 14 Μαΐου 2009 υπεγράφη η σύμβαση με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο απέκτησε τις προνομιούχες μετοχές της Τράπεζας αξίας €370 εκατ, στο πλαίσιο του Ν. 3723/2008 για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Τι ειπώθηκε στη τηλεδιάσκεψη

«Οι στόχοι για το 2009, είναι στόχοι ασφάλειας και όχι ανάπτυξης με οποιοδήποτε κόστος», τόνισε στην ενημέρωση των επενδυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Αλέξανδρος Μάνος.

Επιδίωξή μας είναι, όπως ανάφερε, η ποιότητα του ενεργητικού, η επάρκεια των κεφαλαίων και η μηδενική αύξηση των δαπανών. Για το ΑΕΠ της Ελλάδος εκτίμησε ότι θα κινηθεί στην περιοχή του 0,2% έως 1%, καθώς η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται και τα πρώτα στοιχεία δεν φαίνεται να επαληθεύουν τα εφιαλτικά σενάρια όσον αφορά το ποσοστό μείωσης της τουριστικής δραστηριότητας.

---Επισφαλείες

Η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς από τον Απρίλιο και εκτιμούμε, υπογράμμισε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας, ότι θα εμφανίσει περαιτέρω, σταδιακή όμως, βελτίωση, με τα δείκτη των δανείων σε καθυστέρηση να διαμορφωθεί στο 3% στο τέλος του 2009 καθώς εκτιμάται – συμπεριλαμβανομένης και της πορείας του Τουρισμού – ότι η εξέλιξή τους τα επόμενα τρίμηνα θα είναι διαχειρίσιμη.

Στην ερώτηση εάν η Τράπεζα θα προχωρήσει σε πρόσθετες προβλέψεις απάντησαν ότι «εάν οι οικονομικές συνθήκες μείνουν ως έχουν οι επισφάλειες καλύπτονται με τον ρυθμό που ήδη αυξάνονται οι προβλέψεις. Εάν το κλίμα στην οικονομία βελτιωθεί και αφού συνυπολογισθεί η πορεία του Τουρισμού ενδεχομένως το τελευταίο τρίμηνο να υπάρξει και μείωση των προβλέψεων.

---Δάνεια, καταθέσεις, ομόλογα

«Ήδη η ζήτηση για δάνεια από τον Απρίλιο αναθερμαίνεται, με τα καταναλωτικά να γνωρίζουν σημαντική ανάκαμψη. Ο Απρίλιος έφερε σταδιακά την ισορροπία τόσο στις καταθέσεις όσο και στη ζήτηση δανείων. Το 3ο και το 4ο τρίμηνο εκτιμούσε ότι θα παρουσιασθούν θετικές επιδόσεις στις τραπεζικές εργασίες», ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας.

Με βάση τις εκτιμήσεις τους, το πρώτο τρίμηνο ήταν το χειρότερο του 2009 και ο όμιλος στο τέλος της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, θα εμφανίσει αύξηση 5%-6% στις χορηγήσεις και 5%-7% στις καταθέσεις. Αναλυτικά, στο μέτωπο των καταθέσεων τα στελέχη της Τράπεζας υπογράμμισαν ότι σε μηνιαία βάση παρατηρείται μείωση των επιτοκίων και από τις αρχές του β` εξαμήνου στόχος όλης της αγοράς είναι η ευθυγράμμισή τους με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Γεγονός που θα επιφέρει και τη σταδιακή μείωση των spreads στα δάνεια.

Επίσης, ο όμιλος αναμένει να αναστρέψει την πορεία των εσόδων από το Real Estate και τα στελέχη του εκτίμησαν ότι σημαντικό ρόλο σε αυτή την στρατηγική θα διαδραματίσουν οι εργασίες του finance operating leasing.

«Το πρώτο τρίμηνο ήταν το χειρότερο στη δυνατότητα πωλήσεων σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα ακριβό κόστος στις καταθέσεις. Εφεξής, η διαφοροποίηση θα στηριχθεί στην επιστροφή στο μοντέλο: ποιος είναι ποιο ακριβός επιθετικός στις πωλήσεις και όχι επιθετικός στην τιμολόγηση», τόνισαν χαρακτηριστικά τα στελέχη της διοίκησης της Πειραιώς.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης αναφέρθηκε επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου της τράπεζας είναι τοποθετημένο πλέον σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

---Νοτιοανατολική Ευρώπη

Ο κ. Μάνος όταν ερωτήθη για την πορεία της ανάπτυξης των εργασιών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη τόνισε: «Το βασικό μας σενάριο προβλέπει μηδενική ανάπτυξη (flatish) και εστιάζουμε αποκλειστικά στο credit quality».

Επανέλαβε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξάγει κανείς συμπεράσματα με ακρίβεια, ωστόσο είπε πως το σενάριο «Αρμαγεδών» για τις οικονομίες των Βαλκανίων έχει απομακρυνθεί. Η μεγαλύτερη προσοχή μας, είπαν, εστιάζεται στην Ρουμανία όπου η βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει επιφέρει σταθεροποίηση της κατάστασης. «Είναι νωρίς ακόμη αλλά εκτιμώ ότι οι επισφάλειες στην Ρουμανία θα κινηθούν από 5% έως 10%», τόνισε ο κ. Μάνος.

Ερωτηθείς για το κόστος funding των θυγατρικών στις εν λόγω αγορές εκτίμησε ότι η αύξησή του θα κινηθεί μεταξύ 2% και 3%. Όσο για τις υπόλοιπες οικονομίες της περιοχής τις χαρακτήρισαν πιο σταθερές.

---Μέρισμα

Το 2009 η Τράπεζα δεν θα διανείμει μέρισμα, ενώ το 2010 τόνισαν πως πιστεύουν πως θα τους επιτραπεί η υλοποίηση μερισματικής πολιτικής, χωρίς ακόμη να είναι ξεκάθαρο καθώς είναι πολύ νωρίς και θα εξαρτηθεί από το πότε θα γίνει η επιστροφή των κεφαλαίων που άντλησαν με την έκδοση των προνομιούχων μετοχών.

Όσο για τη διανομή 1 νέας μετοχή για κάθε 47 παλαιές που θα δοθεί για την χρήση του 2008 θα διατεθεί στα μέσα Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v