Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Τα περιθώρια ανόδου για 59 μετοχές

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το ΧΑ, καθώς βάσει των μέσων τιμών-στόχων οι τράπεζες εμφανίζουν αρνητικά περιθώρια ανόδου. Ανάσες στα αμυντικά και μεσαία χαρτιά. Τιμές στόχοι, αποτιμήσεις, εκτιμήσεις για τα κέρδη.

Σοφοκλέους: Τα περιθώρια ανόδου για 59 μετοχές
*****Δείτε δεξιά στο συνοδευτικό υλικό τους πίνακες με τις αποτιμήσεις, τις εκτιμήσεις, τις μέσες τιμές στόχους και τα περιθώρια ανόδου για 59 μετοχές. 

Oι τιμές-στόχοι των αναλυτών είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία για μια μετοχή, αφού ουσιαστικά αντικατοπτρίζουν τη «δίκαιη» τιμή της ή αυτήν που θα έπρεπε να καταγράφεται στο ταμπλό του Χ.Α.
 
Πολλές φορές από τις τιμές-στόχους μπορεί να εκτιμηθεί και η πορεία της ευρύτερης αγοράς. Κι αυτό γιατί, αν οι περισσότερες μετοχές που καλύπτουν οι αναλυτές εμφανίζουν θετικά περιθώρια, τότε το ανοδικό σενάριο και για την αγορά είναι πιθανότερο. Φυσικά ισχύει και το αντίστροφο.

Στην παρούσα συγκυρία, η εικόνα στη Σοφοκλέους βάσει των μέσων τιμών-στόχων που έχουν τεθεί από τους ειδικούς, δεν είναι ξεκάθαρη, αφού οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι εμφανίζουν αρνητικά περιθώρια ανόδου, ενώ παράλληλα οι λοιπές «μεγάλες δυνάμεις» όπως ο ΟΤΕ , η ΔΕΗ , ο ΟΠΑΠ κ.λπ., εμφανίζουν υψηλά περιθώρια ανόδου. Όπως όλα δείχνουν, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι!

Κρυφή ελπίδα αποτελούν ωστόσο τα μεσαία και μικρότερα «χαρτιά», που, παρά την υπεραπόδοσή τους στη διάρκεια του έτους, εξακολουθούν να εμφανίζουν, πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, «ικανοποιητικά» περιθώρια ανόδου.

Οι τιμές-στόχοι, σε μεγάλο βαθμό, αποτελούν τον καλύτερο οδηγό στην προσπάθεια αναζήτησης μετοχών, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ ορίζουν το «ταβάνι» μιας μετοχής. Για να καταλήξουν στην τιμή-στόχο για μια μετοχή, οι αναλυτές εκτιμούν πλήθος ιστορικών και κυρίως μελλοντικών στοιχείων για την εταιρεία, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις προοπτικές του κλάδου, το επιχειρηματικό περιβάλλον και πολλά άλλα. Από αυτήν την έρευνα προκύπτει και η τιμή-στόχος.

Δεν έχουν λείψει, βέβαια, και περιπτώσεις στις οποίες οι αναλυτές πρότειναν τιμές-στόχους που ξεπεράστηκαν σε χρόνο μηδέν και παράλληλα δεν σπανίζουν οι περιπτώσεις στις οποίες οι αναλυτές προτείνουν υψηλές τιμές-στόχους με γνώμονα το «ξεφόρτωμα» ή τιμές που δεν είδαμε ποτέ στο ταμπλό.

Οι εκτιμήσεις για τις τιμές-στόχους των ελληνικών μετοχών αυξήθηκαν από την αρχή του έτους, καθώς η σταδιακή εξομάλυνση της παγκόσμιας κρίσης και η θετική πορεία των αγορών βελτίωσε τις προοπτικές των εταιρειών.
 
Το Χ.Α., παρά την ανοδική του πορεία σε όλη τη διάρκεια του 2009 (και μάλιστα με υπεραπόδοση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές), αποτιμάται χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν και εμφανίζει σαφή μειονεκτήματα σε όρους μεταβολής των καθαρών κερδών ανά μετοχή (EPS), τόσο για φέτος όσο και για το 2010.

Για το 2009, ο πολλαπλασιαστής κερδών (Ρ/Ε) για τον Γενικό Δείκτη κινείται στις 11,36 φορές (λίγο υψηλότερα για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης) έναντι του 13 για τις περιφερειακές ευρωπαϊκές αγορές και του 15,4 για τον δείκτη DJ Euro Stoxx. Για το 2010, το P/E της αγοράς διαμορφώνεται λίγο πάνω από τις 10 φορές, αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο. Ωστόσο, η μέση εκτίμηση για την αύξηση των κερδών της αγοράς, τόσο για φέτος, όσο και για το 2010 δεν δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον, ώστε οι αναλυτές να αυξήσουν τους στόχους τους όπως έκαναν στην αρχή του έτους.

Οι τράπεζες και ο «εικοσάρης»

Η εικόνα που παρατηρείται στις τιμές-στόχους των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι μάλλον «μπερδεμένη», αφού οι τιμές των τραπεζικών τίτλων δεν εμφανίζουν θετικά περιθώρια ανόδου εν αντιθέσει με τις λοιπές δυνάμεις της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες εμφανίζουν υψηλά περιθώρια ανόδου.

Μερική εξήγηση στο παραπάνω γεγονός δίνεται από τον πίνακα των αποδόσεων στο τρίμηνο και το εξάμηνο, οπότε οι τραπεζικοί τίτλοι απέδωσαν περίπου 100%, ενώ οι τίτλοι των μη τραπεζικών μετοχών κινούνται με σαφώς μικρότερα ποσοστά ανόδου. 

*  Για την Εθνική Τράπεζα, παρότι η μέση τιμή-στόχος έχει αυξηθεί πάνω από τα 20 ευρώ, το περιθώριο ανόδου βάσει της τρέχουσας αποτίμησης είναι στο -1%. 

* Για την Alpha Bank η μέση τιμή-στόχος έχει διαμορφωθεί στα 9 ευρώ ανά μετοχή, ενώ το περιθώριο ανόδου είναι -4%.

* Για την EFG Eurobank η απόσταση μεταξύ μέσης τιμής-στόχου και ταμπλό είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού η τρέχουσα τιμή υπερβαίνει τη μέση τιμή-στόχο κατά 1,21 ευρώ. 

* Για την Τράπεζα Πειραιώς, παρότι η μέση τιμή-στόχος έχει αυξηθεί κατά 50% φέτος, στα 8,36 ευρώ, το περιθώριο ανόδου είναι αρνητικό κατά 6%. 

* Αρνητικά περιθώρια ανόδου έχουν η Marfin Popular Bank και η Τράπεζα Κύπρου, με -1% και -10% αντίστοιχα. 

*  Η μετοχή της ATEbank κινείται υψηλότερα από τη μέση τιμή-στόχο με το περιθώριο να είναι στο -22%, ενώ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το περιθώριο είναι οριακά θετικό στο 1%.

Στον αντίποδα με τις τραπεζικές μετοχές, οι τίτλοι των εταιρειών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Coca Cola 3E, ΕλλΑκτωρ, Intralot, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil εμφανίζουν υψηλά περιθώρια ανόδου.

Για τη μετοχή του ΟΤΕ, η οποία μετά τα μη ικανοποιητικά αποτελέσματα εξαμήνου κινείται πτωτικά, η μέση τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 12,75 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου στο 25%.

Για τον ΟΠΑΠ, η απόδοση του οποίου είναι αρνητική από 1/1/2009, η μέση τιμή-στόχος απέχει 37% από την τιμή στο ταμπλό. Αντίστοιχα και για τη ΔΕΗ η μέση τιμή στόχος απέχει 31% από το ταμπλό. Η μετοχή της ΕλλΑκτωρ εμφανίζει το υψηλότερο περιθώριο ανόδου από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με +38%, αφού η μέση τιμή τοποθετείται στα 8 ευρώ.

Οι «μεσαίοι» και άλλοι

Πέραν των τραπεζικών μετοχών και των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα υψηλότερα περιθώρια ανόδου εξακολουθούν να εμφανίζουν μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

*Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται η μετοχή της Alapis με +142%. 

* Στη δεύτερη θέση είναι η μετοχή της J&P Άβαξ για την οποία η μέση τιμή-στόχος που έχει τεθεί είναι τα 5,60 ευρώ έναντι 3,34 ευρώ στο ταμπλό και περιθώριο ανόδου 68%! 

* Από κοντά, με περιθώριο ανόδου 46% είναι η μετοχή της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 8,05 ευρώ, ενώ η τρέχουσα αποτίμηση της εταιρείας είναι στα 5,53 ευρώ ανά μετοχή. 

*  Οι τιμές-στόχοι σε σχέση με τις τιμές στο ταμπλό της Σοφοκλέους για τις τρεις παραδοσιακές δυνάμεις της μεσαίας κεφαλαιοποίησης της Jumbo, της Fourlis και των ΕΧΑΕ είναι επίσης αντιφατικές. Για την μεν Jumbo το περιθώριο ανόδου παραμένει θετικό στο 16%, ενώ για τη Fourlis είναι στο -2% και την ΕΧΑΕ στο +11%. 

*  Για τη Μετκα το περιθώριο ανόδου είναι υψηλό στο 25%, ενώ για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο 11%. 

*  Για τη Forthnet, το περιθώριο ανόδου είναι 32% αφού η τιμή-στόχος είναι 2,10 ευρώ ανά μετοχή. 

*  Αντίθετα, οι μετοχές της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ εμφανίζουν αμφότερες αρνητικό περιθώριο ανόδου αφού η τιμή στο ταμπλό υπερβαίνει τις μέσες τιμές-στόχους των αναλυτών.

* Για τον κλάδο της υγείας, ΙΑΣΩ και Ιατρικό Αθηνών εμφανίζονται με σημαντικά περιθώρια ανόδου, ενώ ΥΓΕΙΑ και Euromedica με αρνητικά. 

*  Για τις μετοχές των εταιρειών Χαλκορ, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΛΒΑΛ και ΣΙΔΕΝΟΡ, οι μέσες τιμές-στόχοι των αναλυτών είναι το 0,70 ευρώ, 1,45 ευρώ, 1,10 ευρώ και τα 4 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στο ταμπλό οι τιμές κινούνται πολύ υψηλότερα. 

*  Για τη Frigoglass η τρέχουσα αποτίμηση είναι στα 6 ευρώ έναντι 4,80 ευρώ μέσης τιμής-στόχου. 

*  Τέλος, για μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης τα περιθώρια ανόδου είναι επίσης υψηλά, όπως για τον ΟΛΠ στο 76%, για τη Sprider Stores στο 47%, ενώ και η Sciens εμφανίζει πολύ υψηλό περιθώριο ανόδου.



*****Δείτε δεξιά στο συνοδευτικό υλικό τους πίνακες με τις αποτιμήσεις, τις εκτιμήσεις, τις μέσες τιμές στόχους και τα περιθώρια ανόδου για 59 μετοχές.

***Αναδημοσίευση από το 596ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 21 - 25 Αυγούστου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v