Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κανονικά η λειτουργία παρά την ισχυρή έκρηξη

Κανονικά πραγματοποιείται η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο παρά τις σοβαρές ζημιές στο κτίριο επί της Λ. Αθηνών, από ισχυρή έκρηξη σε παρακείμενο παγιδευμένο αυτοκίνητο. Ασφαλισμένα, κτίριο και εξοπλισμός. Βόμβα και στο ΥΜΑΘ.

ΧΑ: Κανονικά η λειτουργία παρά την ισχυρή έκρηξη
Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρά τις σοβαρές ζημιές που προκάλεσε στο νέο κτίριο η ισχυρή έκρηξη σε παρακείμενο παγιδευμένο αυτοκίνητο. 

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 5:35 το πρωΐ από παγιδευμένο φορτηγάκι που ήταν σταθμευμένο στη συμβολή της Λεωφόρου Αθηνών με την οδό Χρηματιστηρίου. Σύμφωνα με στελέχη του ΧΑ, η έκρηξη προκάλεσε τεράστιες ζημιές στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου, έσπασαν τα τζάμια έως και τον 5ο όροφο ενώ σε κάποια σημεία προκλήθηκαν και ρωγμές στους τοίχους του κτιρίου.

Το ωστικό κύμα της έκρηξης προκάλεσε σοβαρές ζημιές και στο εσωτερικό του κτιρίου. 

Στο σημείο βρίσκονται αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής και κλιμάκιο της εγκληματολογικής υπηρεσίας που διεξάγουν έρευνες.    

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση της ΝΕΤ, ο πρόεδρος του ΧΑ, κ. Σπύρος Καπράλος επιβεβαίωσε τις σοβαρές ζημιές που έχουν καταγραφεί και μέσα στο κτίριο του Χρηματιστηρίου.

Όπως αναφέρει το ΧΑ σε σχετική ανακοίνωση: "Η Διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ανακοινώνει ότι παρά τις τεράστιες υλικές ζημιές που υπέστη το κτίριο του Χρηματιστηρίου από τη σημερινή έκρηξη οι αγορές τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου θα λειτουργήσουν κανονικά, στο συνηθισμένο ωράριο λειτουργίας".

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σημειώνει: "Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα διεξαχθεί σήμερα 2 Σεπτεμβρίου κανονικά, καθώς έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα (διαδικασίες, τεχνική υποδομή κλπ) που διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ήδη προβεί σε σχετική ανακοίνωση.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΧΑΕ τονίζει μεταξύ άλλων ότι τόσο το κτίριο όσο και ο εξοπλισμός είναι πλήρως ασφαλισμένα. Αναλυτικότερα, σημειώνει: "Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009, σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στην οδό Χρηματιστηρίου, επί της οποίας στεγάζονται τα γραφεία του Ομίλου των Ελληνικών Χρηματιστηρίων. Η έκρηξη προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές στο κτίριο της ΕΧΑΕ. Τόσο το κτίριο όσο και ο εξοπλισμός είναι πλήρως ασφαλισμένα.

Η λειτουργία της αγοράς μετοχών και παραγώγων συνεχίζεται κανονικά, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα από το Χρηματιστήριο Αθηνών".

«Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία ο βασικός ύποπτος για την έκρηξη στο ΧΑ είναι ο Επαναστατικός Αγώνας, μια ένοπλη οργάνωση που έγινε γνωστή από την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία το 2007», μεταδίδει το Associated Press. 


---Το ιστορικό της έκρηξης

Στις 5:05 το πρωί, άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» λέγοντας ότι έξω από το Χρηματιστήριο έχει τοποθετηθεί φορτηγάκι με εκρηκτικά, το οποίο επρόκειτο να εκραγεί σε 40 λεπτά.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία και η έκρηξη σημειώθηκε, όπως είχε προειδοποιήσει ο άγνωστος προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο κτίριο του Χρηματιστηρίου και σε γύρω κτίρια, ενώ ξέσπασε πυρκαγιά σε σταθμευμένα Ι.Χ. αυτοκίνητα, η οποία σβήστηκε λίγο αργότερα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Επίσης τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι μια γυναίκα από θραύσμα τζαμιού η οποία περπατούσε σε μεγάλη απόσταση από το σημείο της έκρηξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το παγιδευμένο φορτηγάκι είχε κλαπεί στις 31 Αυγούστου από την περιοχή Ζωγράφου.


--- Βόμβα και στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ, την ίδια περίπου ώρα σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη στη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Και για την έκρηξη αυτή υπήρξαν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στον τηλεοπτικό σταθμό Αlter και στην Άμεση Δράση στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, άγνωστος που τηλεφώνησε είπε ότι επρόκειτο να σημειωθεί έκρηξη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη σε 10 λεπτά.

Σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ, ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε ΚΑΦΑΟ πίσω από το υπουργείο και ήταν μικρής ισχύος γι αυτό και δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές.

Ο ΟΤΕ, ωστόσο, σε ανακοίνωσή του, διαψεύδει την ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού μέσα σε ΚΑΦΑΟ. Ειδικότερα, αναφέρει: "Σχετικά με σημερινές αναφορές Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για έκρηξη βόμβας στην πίσω πλευρά του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, η Τηλεπικοινωνιακή Περιφέρεια Βορείου Ελλάδος του ΟΤΕ διευκρινίζει ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός δεν ήταν τοποθετημένος σε ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v