Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποσό 1,56 δισ. άντλησε το Δημόσιο από τα ΕΓΕΔ

Ποσό ύψους 1,56 δισ. ευρώ, με "τσουχτερό" πλην ρεαλιστικό δεδομένης της συγκυρίας επιτόκιο, άντλησε το Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 και 26 εβδομάδων. Ισχυρή η ζήτηση.

Ποσό 1,56 δισ. άντλησε το Δημόσιο από τα ΕΓΕΔ
Ποσό ύψους 1,56 δισ. ευρώ, με "τσουχτερό" πλην όμως ρεαλιστικό επιτόκιο δεδομένης της συγκυρίας, άντλησε το Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 και 26 εβδομάδων.

To επιτόκιο στα ετήσια έντοκα γραμμάτια εκτοξεύτηκε στο 4,85% από 2,2% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία της 12ης Ιανουαρίου, ενώ στους τίτλους της 6μηνης διάρκειας διαμορφώθηκε στο 4,55% από 1,38% στην αντίστοιχη δημοπρασία στις αρχές του χρόνου.

Οι δημοπρασίες συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές, αφού ο ΟΔΔΗΧ ζητούσε ποσό 1,2 δισ. ευρώ και υποβλήθηκαν προσφορές συνολικά 8,527 δισ. ευρώ.

Ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει ότι την ερχόμενη Τρίτη 20 Απριλίου θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,85%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 3.925 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 6,54 φορές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των βασικών διαπραγματευτών αγοράς (primary dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 16 Απριλίου 2010.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι το ύψος του δημοπρατηθέντος ποσού καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές 180 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των βασικών διαπραγματευτών αγοράς, μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού έως την Πέμπτη 15 Απριλίου 2010, στις 12 μ.μ.

Σημειώνεται ότι δεν δόθηκε καμία προμήθεια. 

Επίσης, διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, 600 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,55%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 4.602 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 7,67 φορές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των βασικών διαπραγματευτών αγοράς (primary dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 16 Απριλίου 2010.
Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι το ύψος του δημοπρατηθέντος ποσού καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές 180 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των βασικών διαπραγματευτών αγοράς, μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού έως την Πέμπτη 15 Απριλίου 2010, στις 12 μ.μ.

Σημειώνεται ότι δεν δόθηκε καμία προμήθεια.


Παπακωνσταντίνου: Θα συνεχίσουμε να δανειζόμαστε από τις αγορές  

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

"Εμμένουμε στον στόχο μας και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να δανειζόμαστε από τις αγορές ομαλά, όπως κάναμε σήμερα με τα έντοκα γραμμάτια", δήλωσε.

"Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, ωστόσο αυτός παραμένει διαθέσιμος εάν χρειαστεί", σημείωσε.


Γερμανική "ανακούφιση" για την επιτυχή δημοπρασία

Η επιτυχημένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων ύψους 1,56 δισ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο δείχνει ότι η έκτακτη βοήθεια από την Ε.Ε. δεν χρειάζεται να ενεργοποιηθεί ακόμη, τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, όπως μετέδωσε το Reuters.

Νωρίτερα, στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης εξέφρασε στο πρακτορείο την "ανακούφισή" του για την επιτυχή έκβαση της δημοπρασίας, σημειώνοντας ότι η συμφωνία επί των όρων δανεισμού της Ελλάδας από το Eurogroup είχε θετικό αντίκτυπο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v