Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Καθησυχαστικοί αναλυτές για καταθέσεις

Τι αναφέρουν στις εκθέσεις τους οι αναλυτές των UBS, HSBC και Eurobank για τη φυγή καταθέσεων, τις προβλεπόμενες χορηγήσεις και τα επισφαλή δάνεια των ελληνικών τραπεζών μέσα στο 2010.

Τράπεζες: Καθησυχαστικοί αναλυτές για καταθέσεις
Τι αναφέρουν οι εκθέσεις τηςUBS, της HSBC και της Eurobank για τη φυγή καταθέσεων, τις προβλεπόμενες χορηγήσεις και τα επισφαλή δάνεια των ελληνικών τραπεζών μέσα στο 2010.

Καθησυχαστικοί για το θέμα των καταθέσεων, αλλά απαισιόδοξοι σχετικά με το κατά πόσον οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν τους κρουνούς της χρηματοδότησης μέσα στο 2010 εμφανίζονται στις πρόσφατες εκθέσεις τους οι αναλυτές.

Ειδικότερα, οι αναλυτές της UBS δηλώνουν ότι "δεν αναμένουν κάποιες σημαντικές εκροές καταθέσεων από το σύστημα, όμως η τεράστια καταθετική βάση της Ελλάδας των 271 δισ. (το 113% του ΑΕΠ), μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πιθανόν σταδιακά να υποχωρήσει, επηρεαζόμενη από την αρνητική πορεία του ΑΕΠ, από τις επιδεινούμενες ταμειακές ροές των νοικοκυριών και από τις αυξημένες πληρωμές φόρων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό, κατά τη γνώμη μας, μπορεί να γίνει με έναν αργό και ελεγχόμενο τρόπο και θα είναι αποτέλεσμα περισσότερο της οικονομικής ύφεσης παρά μιας ουσιώδους και προμελετημένης συστημικής εκροής".

Και σε άλλο σημείο της έκθεσης σημειώνεται μεταξύ άλλων, ότι "δημοσιεύματα του Τύπου έχουν υπερβάλει ως προς το ύψος των εκροών" και πως, "αν και σημαντικές εκροές έχουν πράγματι συμβεί (γύρω στο 2,4%, ή 7,4 δισ. από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία), αυτά είναι ελεγχόμενα και σχετιζόμενα με τα "ταχέως κινούμενα κεφάλαια" (για παράδειγμα, το private banking και υπερβάλλουσα ρευστότητα μεγάλων επιχειρήσεων), τα περισσότερα εκ των οποίων εισήλθαν στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009".

Επίσης, αναφέρεται: "Όπως εκτιμάται, 15% αυτών των εκροών έχει γίνει σε θυγατρικές ελληνικών τραπεζών, με αποτέλεσμα αυτά να μην επηρεάζουν τη θέση των τραπεζών σε επίπεδο ομίλων. Επιπλέον, από την καταθετική βάση των 271 δισ. της Ελλάδας το 71%, ή 193 δισ., αποτελεί ιδιαίτερα 'κολλημένες' καταθέσεις νοικοκυριών.

Ως αποτέλεσμα, πιστεύουμε ότι οι συζητήσεις για τις εκροές καταθέσεων είναι υπερβολικές. Τα στοιχεία για τον Μάρτιο θα δημοσιευθούν σύντομα και σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα δούμε κάποια σημαντική αλλαγή σε σχέση με το τέλος Φεβρουαρίου".

Οι αναλυτές της Eurobank υποστηρίζουν ότι "περιμένουμε πως οι καταθέσεις σε επίπεδο ομίλων θα σημειώσουν αθροιστικά οριακό ποσοστό αύξησης, ενώ επίσης πιστεύουμε ότι η μείωση των καταθέσεων που παρατηρείται στο σύστημα από την αρχή του έτους θα είναι διαχειρίσιμη".

Επιφυλάξεις για τα δάνεια

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της HSBC, η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα θα είναι φέτος μηδενική (0% στα επιχειρηματικά δάνεια, +1% στα στεγαστικά και -2% στα καταναλωτικά) και για το 2011 θα κυμανθεί μόλις στο +1%. Οι επιδόσεις αυτές είναι πολύ φτωχότερες σε σύγκριση με το +4% του 2009 και πολύ περισσότερο με το +16% του 2008...

Ακόμη πιο απαισιόδοξες είναι για το ίδιο θέμα οι εκτιμήσεις της UBS, η οποία αναφέρει στην έκθεση της 23ης Απριλίου: "Τώρα προβλέπουμε ρυθμό μεταβολής δανείων για το σύστημα στο -2% για το 2010 και περιμένουμε ότι οι περισσότεροι τραπεζικοί ισολογισμοί θα σμικρυνθούν, ως αποτέλεσμα των περιορισμών χρηματοδότησης και της μακροοικονομικής εικόνας".

Χωρίς μεγάλη απόκλιση από τους δύο προηγούμενους οίκους, αλλά σε ελαφρώς καλύτερο τόνο, οι εκτιμήσεις της Eurobank: "Περιμένουμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των δανείων θα παραμείνει αμβλυμένος (muted), καθώς οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος χρηματοδότησης και την ίδια ώρα τα νοικοκυριά αποφεύγουν τον δανεισμό εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης".

Συμφωνούν για αυξημένες επισφάλειες

Και οι τρεις οίκοι συμφωνούν ότι θα προκύψει φέτος νέα επιδείνωση στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με την HSBC, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ιδιωτικού τομέα θα αυξηθούν σε ποσοστό 34% το 2010 και θα φτάσουν στο 10,3% του συνόλου, δηλαδή θα ανεβούν κατά 260 μονάδες βάσης, όπως έγινε και το 2009.

Η UBS βλέπει για την Ελλάδα πτώση του ΑΕΠ τόσο το 2010 (κατά 3% - 5%) όσο και το 2011 και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να είναι υψηλότερα σε σύγκριση με αυτά του 2009. Ωστόσο, αναμένει καλύτερη σχετικά εικόνα σε επίπεδο ομίλου λόγω των εξελίξεων στη ΝΑ. Ευρώπη και στην Τουρκία.

Η Eurobank, τέλος, πιστεύει ότι σε ένα υφεσιακό περιβάλλον που επιμένει ενδεχομένως στην εγχώρια αγορά να υπάρξει σταμάτημα και καθυστέρηση στην αποκλιμάκωση και στην πράξη κανονικοποίηση του σχηματισμού των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v