Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα ύψη τα spreads των ελληνικών ομολόγων

Σε δυσθεώρητα ύψη τα spreads των ελληνικών ομολόγων, με εντονότατες διακυμάνσεις, μετά και τη χθεσινή "επιθετική" υποβάθμιση της χώρας από την S&P. Σε νέα υψηλά τα spreads της Πορτογαλίας.

Στα ύψη τα spreads των ελληνικών ομολόγων
Σε δυσθεώρητα ύψη παραμένουν τα spreads των ελληνικών ομολόγων, καθιστώντας πρακτικά απαγορευτική μια ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδας στις αγορές για άντληση κεφαλαίων, μετά και τη χθεσινή "επιθετική" υποβάθμιση της χώρας από την S&P και εν μέσω κινητικότητας στο θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού διάσωσης, με την ημερομηνία ωρίμανσης τίτλων 8,5 δισ. (στις 19 Μαϊου) να λειτουργεί πιεστικά ως προς την εξεύρεση λύσης.

Οι διακυμάνσεις είναι εντονότατες, καθώς το spread του 10ετούς ομολόγου "άνοιξε" στις 721 μονάδες βάσης, εκτινάχθηκε έως το ιστορικό υψηλό των 1022,3 μονάδες βάσης, ενώ αυτήν την ώρα και μετά την αναφορά της Κομισιόν ότι η αναδιάρθρωση χρέους "δεν αποτελεί επιλογή" για την Ελλάδα, υποχωρεί έως τις 778 μονάδες.

Η απόδοση του τίτλου υπερέβη το 10%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε χώρα της ευρωζώνης, και διαμορφώθηκε έως το 13,1% εν μέσω μαζικών πωλήσεων των ελληνικών τίτλων. 

Εν τω μεταξύ, εκτίναξη καταγράφεται στα spreads των βραχυχρόνιων εκδόσεων, με το spread του 2ετούς τίτλου να αγγίζει έως τις 3.760 μονάδες βάσης (37%), και την απόδοση να αναρριχάται έως το 38%! Το spread του 2ετούς "άνοιξε" από τις 1.543,3 μονάδες, ενώ αυτήν την ώρα κινείται προς τις 1787 μονάδες βάσης.

Στο 3ετές το spread διαμορφώνεται στις 1469 μονάδες βάσης.
.
Στο 5ετές, το spread "άνοιξε" στις 1.028 μονάδες άγγιξε τις 1.524,4 μονάδες, ενώ αυτήν την ώρα υποχωρεί στις 1.137 μονάδες.

Νέα εκτίναξη και στο ασφάλιστρο έναντι ενδεχομένου ελληνικής χρεοκοπίας, το CDS επί των ελληνικών τίτλων, το οποίο ανέρχονταν στις 911,6 μονάδες βάσης, από 823 μονάδες εχθές.    

Σημειώνεται ότι η ασφάλιση του ελληνικού χρέους είναι πλέον η ακριβότερη στον κόσμο, ενώ η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας ξεπερνά πλέον το 50%, στο 50,3% με βάση τα στοιχεία της CMA.

Εν τω μεταξύ, σε νέα ιστορικά υψηλά εντός ευρωζώνης εκτινάσσεται και το spread του πορτογαλικού δεκαετούς τίτλου, στις 334 μονάδες βάσης, από 267 μονάδες εχθές, μετά και τη "διπλή" υποβάθμιση της χώρας από την S&P.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v