Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Ποιες μετοχές προτιμά - Πότε βλέπει πτώση

Θετικότερη για την ελληνική αγορά εμφανίζεται η Citi, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία της για προεξόφληση μιας "συνολικής λύσης" στην κρίση χρέους της Ε.Ε. Πού "ποντάρει" για υπεραπόδοση. Γιατί βλέπει περιθώριο πτώσης.

Citi: Ποιες μετοχές προτιμά - Πότε βλέπει πτώση
Θετικότερη για την ελληνική αγορά εμφανίζεται η Citi, όπως αναφέρει σε έκθεση στρατηγικής (8/2), όπου ωστόσο εκφράζει την ανησυχία της για την προεξόφληση μιας "συνολικής λύσης" στην κρίση χρέους της Ε.Ε.

Όπως αναφέρει, η ελληνική αγορά, με την ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών φαίνεται να προεξοφλεί μια συνολική λύση στην κρίση χρέους εντός του Μαρτίου.

Η Citi θεωρεί πιθανότερη μια "λύση ρευστότητας" παρά μια συνολική λύση, εκτιμώντας ότι, εάν επαληθευτεί η εκτίμησή της, η ελληνική αγορά έχει περιθώριο πτώσης της τάξεως του 5% - 10%.


Πού ποντάρει στην ελληνική αγορά

Ο οίκος εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να υποαποδίδουν έναντι των ευρωπαϊκών, ενώ προτιμά τις κυπριακές τράπεζες.

Υπεραπόδοση βλέπει για εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ξεχωρίζοντας τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΗ.
 
Επίσης, επιλέγει εταιρίες με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα, όπως η Frigoglass και η MΕΤΚΑ, ενώ "ποντάρει" και στον ΟΤΕ, λόγω του νέου φορολογικού καθεστώτος. 

Ακόμη, βλέπει υπεραπόδοση σε περιπτώσεις μετοχών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης με μεγάλα discounts και πιθανές εξελίξεις. Μετοχή-κλειδί στην εν λόγω κατηγορία είναι η Ελλάκτωρ, σημειώνει.

Παράλληλα, προτείνει αποφυγή μετοχών εταιριών οι οποίες βασίζονται στην εγχώρια κατανάλωση, όπως του λιανεμπορίου, που έχουν περιθώριο περαιτέρω πτώσης λόγω του αδύναμου καταναλωτικού περιβάλλοντος.


Βλέπει επιμήκυνση αλλά και πρόσθετα μέτρα

Το πιο πιθανό σενάριο, αναφέρει, είναι η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. στα 7,5 χρόνια με ενδεχομένως χαμηλότερο επιτόκιο. Αυτό θα περιορίσει τις πιέσεις ρευστότητας, αλλά δεν λύνει συνολικά το πρόβλημα χρέους, ενώ αναμένεται να συνοδευτεί από νέα μέτρα και περισσότερες πιέσεις στην ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, δεν θεωρεί υλοποιήσιμο το σενάριο νέου δανεισμού της χώρας για επαναγορά των ελληνικών ομολόγων, καθώς, όπως αναφέρει, για να μειωθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό το χρέος θα απαιτηθεί δανεισμός άνω των 200 δισ. ευρώ.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η Citi κάνει λόγο για θετική έκπληξη τους τελευταίους δύο μήνες του 2010, ενώ αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2011 τονίζει ότι κάποιες από τις εκτιμήσεις για τα έσοδα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, αναφέροντας ως παράδειγμα την πρόβλεψη για τα έσοδα από τυχερά παιχνίδια.

Παράλληλα, δεν συντονίζεται με τις προβλέψεις για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012, ενώ παραμένει επιφυλακτική και ως προς την εκτίμηση της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος στο 7,4% το 2011 από 9,4% το 2010. 

Τέλος, η Citi βλέπει το δημόσιο χρέος να κορυφώνεται στο 165% του ΑΕΠ ή κοντά στα 400 δισ. ευρώ έως το 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v