ΒΕΤΑ: Τζίρος 19 δισ. το Q1 για τις εισηγμένες

Στα 19 δισ. ευρώ ο τζίρος τριμήνου 226 εταιρειών, ουσιαστικά αμετάβλητος (+1,6%) έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2011. Πτώση 13,2% στα λειτουργικά κέρδη (1,8 δισ. ευρώ) και ζημίες μετά φόρων ύψους 23,3 εκατ. ευρώ.

ΒΕΤΑ: Τζίρος 19 δισ. το Q1 για τις εισηγμένες
Στα 19 δισ. ευρώ ο τζίρος τριμήνου 226 εταιρειών, ουσιαστικά αμετάβλητος (+1,6%) έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2011. Πτώση 13,2% στα λειτουργικά κέρδη (1,8 δισ. ευρώ) και ζημιές μετά φόρων ύψους 23,3 εκατ. ευρώ το τελικό αποτέλεσμα για 226 εισηγμένες, σύμφωνα με την ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή και τον Μάνο Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με την ανάλυση δεν θα πρέπει να «ξεγελάει» το γεγονός της οριακής τελικής γραμμής στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Εφόσον αθροιστούν οι έκτακτοι παράγοντες διαπιστώνεται ότι τα μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα υπερβαίνουν το 1 δισ ευρώ μέγεθος ικανό για να γυρίσει σε βαθύ κόκκινο την τελική γραμμή.

Η προέλευση τους εντοπίζεται κυρίως στον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών από την απομείωση των ομολόγων που συμμετείχαν στο PSI, την εξαγορά υβριδικών τίτλων, την αποτίμηση των αποθεμάτων στις εταιρίες διύλησης αλλά και την πώληση της Telecom Serbia στον ισολογισμό του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με την BETA, o κύκλος εργασιών στο ξεκίνημα της φετινής χρήσης παρουσιάζει οριακή αύξηση στο σύνολο (+1,6%) και έχει επηρεαστεί από την μεγάλη συνεισφορά του κλάδου καυσίμων καθώς χωρίς αυτόν θα εμφανίζονταν μειωμένος κατά 3,8%.

Το λειτουργικό αποτέλεσμα των εμποροβιομηχανικών εταιριών συρρικνώθηκε εκ νέου (- 13%) στα 1,8 δισ. ευρώ λόγω των επιβαρύνσεων που αφορούν την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών και ειδικότερα του ενεργειακού κόστους το οποίο «ακύρωσε» τις όποιες προσπάθειες μείωσης των διοικητικών εξόδων ή των αναδιαρθρώσεων που προηγήθηκαν στα προηγούμενα τρίμηνα.

Την μεγαλύτερη επίπτωση στην μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας είχαν οι εταιρίες του ομίλου Βιοχάλκου, η ακτοπλοία και οι εκδόσεις. Η κερδοφορία επηρεάστηκε τέλος από το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος και τις υψηλότερες επισφάλειες που καταγράφονται σχεδόν σε όλο το φάσμα της αγοράς.

Η συνεισφορά των τραπεζών -που άλλοτε αποτελούσε το ήμισι των κερδών της αγοράς- διατηρήθηκε αρνητική στα 300 εκατ. ευρώ χωρίς να έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Επίσης για μια σειρά εταιριών ζητήθηκε παράταση με αποτέλεσμα οι εκκρεμείς δημοσιεύσεις για το α’ τρίμηνο να ανέρχονται σε 14.

Το πλειοψηφικό ρεύμα ζημιογόνων εταιρειών διατηρήθηκε για ένα ακόμα τρίμηνο σε αναλογία 2:1 και από ότι φαίνεται η περίοδος του εξαμήνου του 2010 όταν υπήρχε ισορροπία μεταξύ ζημιογόνων και κερδοφόρων εταιριών θα αργήσει να επιστρέψει.


Τι επηρέασε τα μεγέθη του α’ τριμήνου:

* Η εγχώρια ύφεση, η μειωμένη αγοραστική δύναμη λόγω ανεργίας και το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω πετρελαίου περιόρισε τα κέρδη ή αύξησε τις ζημιές στο λιανικό εμπόριο.
* Η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος.
* Οι αυξημένες προβλέψεις των τραπεζών (+35%: 2,1 δις ευρώ)
* Εποχική μετατόπιση της αγoραστικής περιόδου του Πασχα βοήθησε τις εμπορικές επιχειρήσεις να μειώσουν το βαθμό των απωλείων των πωλήσεων τους.
* Το δριμύ ψύχος του φετινού χειμώνα –και στην Ευρώπη- περιόρισε τις πωλήσεις αναψυκτικών και αύξησε την κατανάλωση ρέυματος (+1,7%) παρά την ελαστική συμπεριφορά με την διακύμανση του ΑΕΠ.
* Το κόστος δανεισμού παρέμεινε υψηλο με αποτέλεσμα όσες εταιρίες παραμένουν σε υψηλό ποσοστό μοχλευμένες να έχουν υψηλότερους πιστωτικούς τόκους.
* Η μειωμένη κατασκευαστική δραστηριότητα στο εσωτερικό όπως και ηέντονη κάμψη στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων για τρίτη συνεχή χρονιά.
* Ο περιορισμός μέρους του λειτουργικού κόστους λόγω των μισθολογικών μειώσεων.

Έκτακτα αποτελέσματα – μη οργανικές εγγραφές

Τρ. Κύπρου: Στα μεγέθη του πρώτου τριμήνου καταγράφεται αναβαλόμενος φόρος 197 εκ. ευρώ.

Eurobank: Από την εξαγορά υβριδικών τίτλων προκύπτει θετική λογιστική διαφορά 250 εκ. ευρώ.

Popular bank: O αναβαλόμενος φόρος από το PSI είναι 54,8 εκ. ευρώ.

Πειραιως: Στα μεγέθη του πρώτου τριμήνου καταγράφεται αναβαλόμενος φόρος 370 εκ. ευρώ. Επίσης από την εξαγορά υβριδικών τίτλων προέκυψε θετική διαφορά 84 εκ. ευρώ

Ελληνικά Πετρέλαια: Η λειτουργική αναδιοργάνωση της εταιρίας επιβάρυνε τον ισολογισμό με 8 εκ. ευρώ. Vστόσο υπάρχει θετική επίδραση της αποτίμησης τω αποθεμάτων κατά 35 εκ. ευρώ

OTE: Η κερδοφορία αυξήθηκε κατά 253,2 εκ. ευρώ στο α’ τρίμηνο λόγω της πώλησης της συμμετοχής του ΟΤΕ στην Rom Telecom.

Jumbo: Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου περιλαμβάνουν έσοδο 1,6 εκ. ευρώ από αποζημίωση ασφαλιστικής στην Κύπρο.

Motor oil:. Από την αποτίμηση των αποθεμάτων προέκυψαν λογιστικα κέρδη 10 εκ. ευρώ

ΕΧΑΕ: Η διεξαγωγή του PSI ενίσχυσε τα μεγέθη κατά 1,5 εκ. ευρώ.

S&B: Στην προς πώληση δραστηριότητα του βωξίτη δεν υπολογίστηκαν αποσβέσεις ύψους 2 εκ. ευρώ.

ΔEH: H αντιστροφή προβλέψεων για συμψηφισμού οφειλες για την φωτεινή σηματοδότηση της Αττικής ύψους € 52,7 εκατ. ενίσχυσε τα αποτελέσματα.

Οι πρωταγωνιστές

Συνέχισαν δυνατά πολλές από τις που εταιρίες είχαν καλά μεγέθη σε όλη την διάρκεια της περυσινής χρήσης. Αν και οι ρυθμοί αύξησης του α’ τριμήνου δεν είναι ενδεικτικοί για την χρήση δίνουν ένα στίγμα συνέπειας σε όσες περιπτώσεις διακρίνονται συστηματικά.

Για τις, Μέτκα, S&B, ΟΛΘ, ΕΥ9ΑΠ, ΕΥΑΘ, Μotor oil, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια και Καρέλιας το ξεκίνημα του 2012 ήταν πολύ ενθαρυντικό και χαρακτηρίστηκε από βελτίωσεις στην κοστολογική δομή τους και τον κύκλο εργασιών τους. Την θετική εικόνα στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση συμπληρώνουν οι επιδόσεις των Folli - Follie και Ο ΟΤΕ.

Σε μικρότερου μεγέθους εταιρίες σε καλά μεγέθη εμφάνισαν το Πλαίσιο, Elton, Ικτίνος, Κυριακίδης, Λούλης, EBZ, Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης, Ιατρικό Αθηνών, FG Europe, Eurodrip, Σωλ. Κορίνθου και Euromedica.

Αρνητικές εκπλήξεις υπήρξαν από την 4ΕΗ, την Coca Cola, τον Φουρλή, την Σιδενόρ, την Autohellas, τον Τιτάνα και τον Ηράκλη (ζημιές) οι οποίες ωστόσο σχετίζονται και με την εποχικότητα και ενδεχομένως το αρνητικό αποτέλεσμα θα ανατραπεί στην πορεία της χρήσης.

Mε σημαντικές ζημιές έκλεισαν την περίοδο αναφοράς οι Alapis, MIG, Nutriart, Αττικάτ, Μηχανική, Αθηνά, Sato, Βιοτέρ, Forthnet, Νεώρειο Σύρου, Shelman, Σφακιανάκης, Κούμπας, Επίλεκτος, Olympic Catering, Albio, Ελληνική υφαντουργία, ΔΟΛ και Πήγασος

***Αναλυτικά το σχόλιο της Beta Χρηματιστηριακής για τα αποτελέσματα τριμήνου, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v