Τι λέει ο Σ. Λαζαρίδης για αξιολόγηση ΧΑ

Προετοιμασμένη για κάθε εξέλιξη όσον αφορά στην επικείμενη αξιολόγηση της εγχώριας αγοράς από τον διεθνή οίκο FTSE δηλώνει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Τι λέει ο Σ. Λαζαρίδης για αξιολόγηση ΧΑ
Προετοιμασμένη για κάθε εξέλιξη όσον αφορά στην επικείμενη αξιολόγηση της εγχώριας αγοράς από τον διεθνή οίκο FTSE δηλώνει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του επόμενου μήνα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του οίκου FTSE για την ετήσια αξιολόγηση της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία από το 2001 περιλαμβάνεται μεν στις ανεπτυγμένες, παραμένει όμως από το 2004 σε watch list.

Η περυσινή απόφαση για παραμονή του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές έγινε δεκτή ως ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη, δεδομένης της ιδιαίτερα αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, παράγοντα που και φέτος είναι εξίσου καταλυτικός.

Οι αξιολογήσεις του FTSE στηρίζονται σε συγκεκριμένα κριτήρια που δεν έχουν σχέση με τις εν γένει οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις της εκάστοτε χώρας, στην πραγματικότητα όμως είναι προφανές ότι ασκούν επίδραση στην τελική απόφαση των εκπροσώπων του οίκου.

«Ο οίκος FTSE θα τοποθετήσει την αγορά μας εκεί που η διεθνής επενδυτική κοινότητα μας θέλει. Κατά συνέπεια, η όποια απόφαση, από την πλευρά τους, προφανώς θα γίνει επί της ουσίας αποδεκτή από τους επενδυτές», υπογραμμίζει στο Euro2day o πρόεδρος του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης, ο οποίος δεν παραλείπει να αναφερθεί στις επαφές που έχουν τον τελευταίο καιρό στελέχη του χρηματιστηρίου με εκπροσώπους ξένων funds, τα οποία παραδοσιακά επενδύουν σε αναπτυσσόμενες αγορές.

Υπό την έννοια αυτήν, απόφαση του FTSE για μεταφορά του Χ.Α. στην κατηγορία των προηγμένων αναπτυσσόμενων αγορών ενδεχομένως και να έχει προεξοφληθεί από μέρος της επενδυτικής κοινότητας και θα σημάνει την είσοδο στην εγχώρια αγορά καινούριων ξένων επενδυτών.

Σε περίπτωση παραμονής και φέτος του Χ.Α. στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, η απόφαση αυτή θα ερμηνευθεί και ως ένδειξη γενικότερης εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής αγοράς και οικονομίας εν γένει, σημειώνουν εκπρόσωποι της κεφαλαιαγοράς.

Η επιβολή φόρου υπεραξίας

Των σχετικών ανακοινώσεων του διεθνούς οίκου, πάντως, θα προηγηθεί συνάντηση των προέδρων του Χ.Α. και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, με θέμα την εύρεση οριστικής λύσης στην επιβολή φόρου υπεραξίας στους αλλοδαπούς επενδυτές, καθώς αυτό είναι το μείζον σημείο αντίδρασης του FTSE.

Οι επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χ.Α. με επιστολή τους προς το υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη τονίσει: «Στην περίπτωση, πάντως, που ο εν λόγω φόρος αποφασιστεί να εφαρμοστεί κάποια χρονική στιγμή στο μέλλον, οι εκπρόσωποι της κεφαλαιαγοράς επισημαίνουν την ανάγκη ρητής διευκρίνισης, που θα αφορά στην εξαίρεση των αλλοδαπών επενδυτών από τον φόρο, αλλά και υπολογισμού αυτού, χωρίς συνάρτηση προς τη φορολογική κλίμακα. Επιπλέον, και δεδομένου ότι ο σταθερός φορολογικός συντελεστής δεν ευνοεί τα φυσικά πρόσωπα με μικρά εισοδήματα, προτείνεται η πρόβλεψη αφορολόγητου ποσού για μικρά κέρδη (πχ. 5.000 ευρώ).

Στην περίπτωση της αυτοτελούς φορολόγησης της υπεραξίας, σημειώνεται πως θα πρέπει να προβλεφθεί και ένας τρόπος συμψηφισμού των κερδών με πιθανές ζημίες, για παράδειγμα με τις ζημίες του προηγούμενου έτους. Να θεωρείται δηλαδή ότι ο κάθε φορολογούμενος προκαταβάλλει για τον επόμενο χρόνο τον φόρο που του αναλογεί από τις κεφαλαιακές ζημίες της τρέχουσας χρήσης
».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v