Πιλάβιος: Αλλαγές στην ελληνική κεφαλαιαγορά

Πολύ σύντομα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για αναζωογόνηση της αγοράς Παραγώγων, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς, Αλ. Πιλάβιος, σε συνέντευξη στη ”Ναυτεμπορική”. Παράλληλα, μίλησε για τα οφέλη από την εφαρμογή στη χώρα μας της Οδηγίας MiFID, για το θέμα των omnibus accounts, αλλά και για την εφαρμογή της ρύθμισης για τους κοινούς χρηματιστηριακούς λογαριασμούς.

Πιλάβιος: Αλλαγές στην ελληνική κεφαλαιαγορά
Πολύ σύντομα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για αναζωογόνηση της αγοράς Παραγώγων, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Αλέξιος Πιλάβιος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ”Ναυτεμπορική” και στη δημοσιογράφο Ιουλία Ζαφόλια.

Παράλληλα, ο κ. Πιλάβιος μίλησε για τα οφέλη από την εφαρμογή στη χώρα μας της Οδηγίας MiFID, για το θέμα των omnibus accounts, αλλά και για την εφαρμογή της ρύθμισης για τους κοινούς χρηματιστηριακούς λογαριασμούς.

Αναφορικά με τα οφέλη από την εφαρμογή, σε λίγους μήνες και στη χώρα μας, της Οδηγίας MiFID (Markets in Financial Instruments Directive), η οποία εκτός των άλλων θα λειτουργήσει ως μεγαλύτερη ασπίδα προστασίας για τους μικροεπενδυτές, αφού αυξάνει σημαντικά τις υποχρεώσεις των ΕΠΕΥ έναντι των πελατών τους, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επισήμανε:

”Η νέα Οδηγία για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων δίνει πολλές επενδυτικές επιλογές, διευρύνοντας το φάσμα των υπηρεσιών και των μέσων που προσφέρονται, και θωρακίζει το καθεστώς προστασίας. Ειδικότερα, το νέο πλαίσιο αναγνωρίζει την εμφάνιση και λειτουργία παράλληλα με τις οργανωμένες αγορές μιας νέας γενιάς οργανωμένων συστημάτων διαπραγμάτευσης (πολυμερείς μηχανισμοί διαπραγμάτευσης, συστηματικοί εσωτερικοποιητές) και υπάγει όλα τα συστήματα σε υποχρεώσεις αδειοδότησης και λειτουργίας και σε υποχρεώσεις προ και μετασυναλλακτικής διαφάνειας.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα στην εκτέλεση των συναλλαγών των επενδυτών και διασφαλίζονται ακόμα περισσότερο η ακεραιότητα και η αποτελεσματικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Επιπλέον, η Οδηγία αυτή καθορίζει τους λεπτομερείς κανόνες οργάνωσης και συμπεριφοράς που θα πρέπει να τηρούν οι ΕΠΕΥ στο πλαίσιο της παροχής των επενδυτικών υπηρεσιών στους πελάτες τους και ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο το υφιστάμενο καθεστώς, προσφέροντας στους επενδυτές υψηλό επίπεδο προστασίας”.

Ο ίδιος πάντως δεν διευκρίνισε εάν η έλευση της MiFID οδηγεί άμεσα σε έναν ενιαίο εποπτικό φορέα, δήλωσε ωστόσο με νόημα πως σε χώρες που έχουν δύο εποπτικές αρχές, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι αρμόδια για την τήρηση των κανόνων των ΕΠΕΥ, συμπεριλαμβανομένων και των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Αναφερόμενος στην αγορά Παραγώγων, ο κ. Πιλάβιος επισήμανε ότι ενώ η αγορά τοις μετρητοίς στην Ελλάδα είναι μια πολύ καλή και αποτελεσματική αγορά, η αγορά Παραγώγων δεν έχει τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά καθώς παρουσιάζει μικρό αριθμό επενδυτών και χαμηλή εμπορευσιμότητα.

Σε ερώτηση για το αν πρόκειται σύντομα να δοθούν κίνητρα στους επενδυτές, ο κ. Πιλάβιος σημείωσε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα η παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στον δανεισμό τίτλων και η λήψη μέτρων που θα μειώσουν το discount μεταξύ της αγοράς Παραγώγων και της αγοράς τοις μετρητοίς.

Για το θέμα των omnibus accounts, τα οποία ισχύουν για τα μέλη του ΧΑΚ και τις λοιπές ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά όχι και για τα εγχώρια μέλη, ο κ. Πιλάβιος σημείωσε ότι η θεσμοθέτηση των omnibus accounts προβληματίζει γενικότερα τις εποπτικές αρχές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εφόσον άλλα δίκαια προβλέπουν τους λογαριασμούς και άλλα όχι.

Το ζήτημα αυτό, σύμφωνα με τον κ. Πιλάβιο, αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας και στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται διεθνώς για μια Σύμβαση για την εναρμόνιση ουσιαστικών κανόνων δικαίου οι οποίοι εφαρμόζονται στις αξίες που διακατέχονται από ενδιάμεσο.

Από τις συζητήσεις που διεξάγονται, τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, είναι προφανές ότι υπάρχει καταρχήν συναίνεση στην εναρμόνιση στον τομέα αυτό προκειμένου οι αγορές να λειτουργήσουν με ενιαίους κανόνες. Όπως γίνεται αντιληπτό, συνεχίζει ο κ. Πιλάβιος, η υιοθέτηση των omnibus accounts στην Ελλάδα συνεπάγεται σημαντικές αλλαγές σε υφιστάμενες ρυθμίσεις τόσο στο εμπράγματο όσο και στο εταιρικό μας δίκαιο, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη σε όποια προσπάθεια μεταβολής του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.

Όσον αφορά στη ρύθμιση για τους κοινούς χρηματιστηριακούς λογαριασμούς, ο κ. Πιλάβιος δήλωσε ότι πολύ σύντομα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρόκειται να εκδώσει απόφαση για τους κοινούς χρηματιστηριακούς λογαριασμούς, ενώ η λειτουργία τους αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v