Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρό «καλάθι» για αλλαγές στα warrants

Η «χασούρα» για το ΤΧΣ και ο φόβος των ευθυνών κατεβάζουν τις προσδοκίες. Η διαφορετική γραμμή μεταξύ τραπεζών και επενδυτών. Πώς λειτουργεί και ποιους συμφέρει η "άτακτη" άσκηση των warrants. Ειδική επιτροπή καλείται να δώσει απαντήσεις.

Μικρό «καλάθι» για αλλαγές στα warrants
Τρόπους ώστε να προχωρήσει η -μερική- ιδιωτικοποίηση της Eurobank, χωρίς να υπάρξουν αλλαγές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, που να έχουν γενική ισχύ, αναζητά το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο έχει προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής η οποία καλείται, συνυπολογίζοντας την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να εισηγηθεί συμβατή δομή για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην λειτουργήσει η ιδιωτικοποίηση της Eurobank ως «δούρειος ίππος» ευρύτερων αλλαγών για τη δομή της ιδιωτικοποίησης των Alpha, Πειραιώς και Εθνική, οι οποίες θα αναγκάσουν το ΤΧΣ να προσδιορίσει άμεσα το μέρος της επένδυσής του που θεωρεί χαμένο.

Υπό το παραπάνω πρίσμα είναι πιθανόν ακόμη και αν χρειασθεί συμπληρωματική ρύθμιση, «να ισχύσει μόνο για την Eurobank» αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

Η παραπάνω αναφορά αποτελεί έμμεση απάντηση στο αίτημα αναλογικότητας, που έχει εγείρει μέρος της αγοράς, ζητώντας επ' αφορμή της ιδιωτικοποίησης της Eurobank να επανεξετασθεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και να υπάρξουν αλλαγές στη δομή της προβλεπόμενης συναλλαγής για την εξόφληση των κεφαλαίων που έβαλε το ΤΧΣ.

Όπως έγραψε το Euro2day η αγορά θεωρεί ότι το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες αποτελεί ευκαιρία για το ΤΧΣ. «Το Ταμείο πρέπει να αξιολογήσει τις επενδυτικές συνθήκες και να κρίνει με τον ίδιο τρόπο για όλες τις συστημικές τράπεζες τι ποσοστό κεφαλαίων μπορεί να ανακτήσει άμεσα» αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, σημειώνοντας «τα αποτελέσματα της πράξης για την Eurobank πρέπει να ισχύσουν και για τις άλλες τράπεζες».

Κλειδί, αποτελεί το αν η δομή ιδιωτικοποίησης της Eurobank θα καλύπτει το σύνολο των κεφαλαίων που έχει βάλει το ΤΧΣ, απευθείας και με εισφορά περιουσιακών στοιχείων (Τ.Τ., Proton).

Αν προκύψει ζημιά για το ΤΧΣ μέρος της αγοράς θα ζητήσει ανάλογη προσαρμογή και στη δομή ιδιωτικοποίησης των τριών άλλων συστημικών τραπεζών (ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς), είτε μέσω μείωσης των τιμών εξάσκησης είτε μέσω χορήγησης της δυνατότητας άτακτης άσκησης των warrants.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αρχές δεν δείχνουν διατεθειμένες να αναλάβουν το κόστος και την ευθύνη αλλαγών που ανοίγουν μεν το δρόμο για ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, με εγγραφή, όμως, «χασούρας» για το Ταμείο.

Ως εκ τούτου το πιθανότερο είναι ότι τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν και το τελικό ξεκαθάρισμα για την ιδιωτικοποίηση θα γίνει σε 2,5 χρόνια από σήμερα.

Αποκλίσεις μεταξύ τραπεζών

Ταυτόχρονα δεν φαίνεται να υπάρχει και κοινή γραμμή από πλευράς τραπεζών. Δεν είναι τυχαίο ότι από κάποιες πλευρές διατυπώνεται η άποψη πως παρά το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη συνθήκες προσέλκυσης μακροπρόθεσμου ορίζοντα επενδυτών και επομένως δεν είναι κατάλληλο το timing για άμεση χορήγηση της δυνατότητας "άτακτης" άσκησης των warrants.

«Αν στην τρέχουσα συγκυρία, δοθεί η δυνατότητα άτακτης άσκησης, τα hedge funds ενδέχεται να βρεθούν σε κάποιες περιπτώσεις με αξιοσημείωτες μετοχικές θέσεις», αναφέρουν στελέχη της αγοράς.

Προς το παρόν τη μεγαλύτερη πίεση για αλλαγές ασκούν hedge funds που διατηρούν υψηλές θέσεις σε τραπεζικούς τίτλους και επιδιώκουν, εύλογα, να μειώσουν το κόστος άσκησης των warrants.

Πως λειτουργεί η «άτακτη» άσκηση των warrants

Η πράξη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προβλέπει ότι το ΤΧΣ είναι υποχρεωμένο να διατηρήσει τις μετοχές που αντιστοιχούν στα warrants για 3 χρόνια (36 μήνες) από την έκδοσή τους. Μετά την λήξη της παραπάνω περιόδου και έως την τελική ημερομηνία άσκησης των warrants (54 μήνες από την ημέρα έκδοσής τους) το Ταμείο μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να μεταβιβάζει τις μετοχές που αντιστοιχούν στα warrants που δεν έχουν εξασκηθεί.

Πρόκειται για την επονομαζόμενη «άτακτη» άσκηση δικαιωμάτων ή τον κίνδυνο «ξαφνικού θανάτου», όπως τον αποκαλούσαν τραπεζίτες, όταν βρισκόταν σε διαπραγμάτευση το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης. Τώρα τα hedge funds αλλά και μέρος της αγοράς ζητά να δοθεί άμεσα η δυνατότητα «άτακτης» άσκησης των warrants και όχι μετά από 30 μήνες.

Με βάση την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την ανακεφαλαιοποίηση, η άτακτη άσκηση των warrants δουλεύει ως εξής:

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχοντας προφανώς ενδείξεις αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις τράπεζες, γνωστοποιεί στους κατόχους warrants , την πρόθεση του να πωλήσει τις συγκεκριμένο αριθμό τραπεζικών μετοχών. Και τους καλεί, ως έχοντες πρώτο δικαίωμα προτίμησης, να εξασκήσουν τα warrants.

Η ειδοποίηση πρέπει να γίνεται 30 ημερολογιακές ημέρες πριν την πώληση και οι κάτοχοι των warrants έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν τις προς μεταβίβαση μετοχές σε τιμή ανά μετοχή ίση με την κατώτερη μεταξύ α) της τιμής εξάσκησης και β) της μέσης χρηματιστηριακής τιμής των 50 συνεδριάσεων που προηγούνται της ημερομηνίας γνωστοποίησης.

Οι κάτοχοι των warrants έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμα αγοράς για τις τυχόν λοιπές μετοχές που δικαιούνται κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισμών και έτσι να ολοκληρωθεί ταχύτερα η
ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.

Χασούρα ως 27% για το ΤΧΣ

Τυχόν αλλαγή του πλαισίου και άμεση ενεργοποίηση της άτακτης άσκησης σημαίνει ότι το ΤΧΣ θα χάσει μέρος των κεφαλαίων που έβαλε στις τράπεζες, προκειμένου οι τελευταίες να ιδιωτικοποιηθούν και επομένως να εισπράξει άμεσα μέρος των χρημάτων του.

Για παράδειγμα, η μεσοσταθμική τιμή 50 συνεδριάσεων του τίτλου της Τράπεζας Πειραιώς με βάση το κλείσιμο της Τετάρτης διαμορφώνεται στα 1,262 ευρώ και η τιμή εξάσκησης της πρώτης περιόδου των warrants ( 2/1/2014) διαμορφώνεται σε 1,734 ευρώ. Αντίστοιχα, στην Εθνική η μεσοσταθμική τιμή 50 συνεδριάσεων διαμορφώνεται στα 3,287 ευρώ και η τιμής εξάσκησης της πρώτης περιόδου ( 26/12/2013) στα 4,375 ευρώ.

Αν η ρήτρα άτακτης άσκησης ίσχυε σήμερα το Ταμείο θα κινδύνευε να υποστεί ζημιά της τάξης του 25% με 27% επί των κεφαλαίων που έβαλε σε ΕΤΕ (8,67 δισ.) και Πειραιώς (6,98 δισ.).

Στον αντίποδα, στην περίπτωση της Alpha το ΤΧΣ θα μπορούσε θεωρητικά να εισπράξει όλο το ποσό (4,02 δισ.) που έβαλε στην ΑΜΚ και να χάσει μόνο την προβλεπόμενη υπεραπόδοση. Και αυτό διότι η μεσοσταθμική τιμή διαμορφώνεται στα 0,569 ευρώ και η τιμή εξάσκησης των warrants κατά την πρώτη περίοδο (10/12/2013) στα 0,4488 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v