Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επτά χρηματιστές μιλούν για το 2014

Πώς βλέπουν την πορεία της ελληνικής αγοράς μετά και τις τελευταίες εξελίξεις επτά γνωστά ονόματα της αγοράς. Οι προβλέψεις για τη νέα χρονιά. Η στάση των ξένων, ο φόβος για πολιτική αστάθεια και ο… κίνδυνος της βλακείας!

ΧΑ: Επτά χρηματιστές μιλούν για το 2014

Αισιόδοξοι για την επόμενη χρονιά εμφανίζονται γνωστοί χρηματιστές και παράγοντες της αγοράς, επισημαίνοντας ωστόσο τον κίνδυνο να χύσουμε μόνοι μας την καρδάρα με το γάλα. Όπως σημείωσαν στις τοποθετήσεις στους στο Money Show, οι ξένοι βλέπουν πλέον πιο θετικά τη χώρα μας, θα πρέπει όμως και εμείς να μην κάνουμε λάθη, όπως αυτό με τον φόρο υπεραξίας. Επισημαίνουν ότι η πολιτική κατάσταση θα αποδειχθεί καθοριστική για την πορεία της αγοράς, ενώ εντοπίζουν τα υπέρ του ελληνικού χρηματιστηρίου, έναντι των «ανταγωνιστικών» αναδυόμενων αγορών. 

Αφού καταφέραμε να μειώσουμε τον κίνδυνο της χώρας, τώρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τον πολιτικό κίνδυνο και τον κίνδυνο της... βλακείας, δήλωσε σε συγκέντρωση επενδυτών (Money Show, συνέδριο ΣΕΔ) ο χρηματιστής Αλέξανδρος Σίνος (SOLIDUS), αναφερόμενος στον νέο νόμο για τον φόρο υπεραξίας.

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση πάει να χύσει την καρδάρα με το γάλα. Οι ξένοι βλέπουν βελτίωση στα μέτωπα του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, όπως επίσης και αποκλιμάκωση της ύφεσης. Θετικά επίσης επηρεάζουν και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε σε σύγκριση με άλλες αναδυόμενες αγορές, όπως η αξιοπιστία πολλών ελληνικών εταιρειών, κάτι που δεν είναι δεδομένο για επιχειρήσεις άλλων χωρών. Για το 2014, τα δύο μέτωπα που κοιτάζουν οι ξένοι είναι το αν θα έχουμε ανάκαμψη και αυτό του πολιτικού κινδύνου. Η τακτοποίηση του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν μπορεί να γίνει με τη χώρα να διεξάγει εκλογές. Φαίνεται πως το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης αρχίζει να εξατμίζεται».

Για το ζήτημα της φορολογίας, ο γενικός διευθυντής της χρηματιστηριακής εταιρείας Euroxx Αριστοτέλης Νινιός, αφού εξέφρασε και αυτός την έντονη δυσφορία του για το περιεχόμενο του σχετικού νόμου, σημείωσε πως τέτοιες κινήσεις υπονομεύουν τις προσπάθειες που γίνονται για την ανάκαμψη της οικονομίας και πως την ώρα που ξένοι επενδυτές σχεδιάζουν να επενδύσουν στη χώρα, είναι εντελώς παράλογο εμείς με τις ενέργειές μας να θέτουμε μια σειρά ζητήματα και αβεβαιότητες.

Η αλήθεια είναι πως πολλοί χρηματιστές δεν είναι αντίθετοι με την υιοθέτηση ενός φόρου υπεραξίας στις μετοχές, ωστόσο... βγαίνουν από τα ρούχα τους όταν μαθαίνουν πως δεν θα αναιρεί το τέλος επί των συναλλαγών στις πωλήσεις, ότι θα εφαρμοστεί μόνο στους Έλληνες μικροεπενδυτές, θα είναι άδικος και φυσικά πως θα είναι και έντονα γραφειοκρατικός. Άλλωστε, μέρες μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, οι παράγοντες της αγοράς έχουν πολλά ερωτήματα για το τι και πώς τελικά θα εφαρμοστεί...

Πέρα όμως από το περιεχόμενο του φόρου υπεραξίας, ο πολιτικός κίνδυνος πλέον απασχολεί πολύ περισσότερο την αγορά, μετά και την αποχώρηση του κ. Βύρωνα Πολύδωρα από τον κυβερνητικό σχηματισμό. Ο προβληματισμός μάλιστα δεν εστιάζει τόσο στον αριθμό των κυβερνητικών βουλευτών που περιορίστηκαν στους 153, όσο στην ουσία των πραγμάτων.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρος Μωραϊτάκης (Nuntius Χρηματιστηριακή), πέρα από την ευθεία αντίθεσή του στον συγκεκριμένο νόμο, στιγμάτισε τη γενικότερη πολιτική του υπουργείου Οικονομικών και της ηγεσίας του, η οποία -σύμφωνα με την άποψή του- εντείνει την αστάθεια στο πολιτικό μέτωπο.

«Tο πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να δείχνει θετικό γεγονός, αλλά δεν είναι διατηρήσιμο, γιατί προήλθε από μια τέτοιου ύψους φορολογική αφαίμαξη που δεν μπορεί να συνεχιστεί στο μέλλον. Ο κόσμος δεν αντέχει. Ο πολιτικός κίνδυνος είναι μεγάλος», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Μωραϊτάκης αναφέρθηκε στην πτώση των spreads των ελληνικών ομολόγων (μπορεί να μειωθούν περαιτέρω αν γίνουν κάποιες κινήσεις), στα πολλά funds που δείχνουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς και στο γεγονός ότι «οι ξένοι βλέπουν βελτίωση, που οι Έλληνες δεν μπορούν να καταλάβουν. Μοιάζει με την περίπτωση όπου σε ένα υποβρύχιο ενώ το πλήρωμα εξακολουθεί να βλέπει γύρω του νερά ο καπετάνιος μέσα από τα όργανα που διαθέτει αντιλαμβάνεται ότι το υποβρύχιο κινείται προς την επιφάνεια».

Γενικότερα, παρά τους αξιοσημείωτους κινδύνους που επισημαίνουν, οι παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς κάθε άλλο παρά αποκλείουν νέα άνοδο στις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, προερχόμενη κυρίως από τα κεφάλαια των ξένων επενδυτών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management Θεόδωρος Κρίντας (φωτ. αριστερά) υποστήριξε πως τα θετικά στοιχεία της υποβάθμισης της ελληνικής αγοράς από τις ανεπτυγμένες στις αναδυόμενες είναι περισσότερα από τα αρνητικά, ενώ (χαριτολογώντας) o κ. Αριστοτέλης Νινιός της Euroxx (συμφωνώντας με τον κ. Κρίντα) ανέφερε πως υποβάθμιση που συνοδεύεται από πανηγυρισμούς είχε να δει από τον υποβιβασμό της ΑΕΚ στην... τρίτη εθνική κατηγορία.

Τα δύο στελέχη της αγοράς, όπως και οι αναλυτές Ηλίας Λάζαρης (υπεύθυνος ξένων αγορών της Eurotrust) και Παναγιώτης Αλεξόπουλος (πρόεδρος της ένωσης των πιστοποιημένων αναλυτών) αναφέρθηκαν στα νέα δεδομένα που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική αγορά, η οποία σε σύγκριση με τις ανταγωνιστικές της υστερεί σε ρυθμούς ανάπτυξης και δημοσιονομικά, αλλά πλεονεκτεί ως προς το νόμισμα και το επίπεδο αξιοπιστίας των εταιρειών.

Ο κ. Βαγγέλης Χαρατσής, διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακής, αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα στάση των ξένων επενδυτών, όπου πέρα από τα γνωστά distress funds που έχουν αρχίσει να έρχονται στην Ελλάδα από τις αρχές του 2012, είχαμε μέχρι σήμερα: α) γύρω στα 700-800 εκατ. ευρώ τοποθετήσεις στο Χ.Α. από τους λεγόμενους παθητικούς επενδυτές που ακολουθούν τον δείκτη και β) ορισμένους περισσότερο ενεργητικούς ξένους επενδυτές -ιδίως το τελευταίο διάστημα- οι οποίοι εστιάζουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες εταιρειών (ιδιωτικοποιήσεις και εξωστρεφής προσανατολισμός).

Σύμφωνα με τον κ. Χαρατσή, το ενδιαφέρον των ξένων είναι μεγάλο και έχει αρκετές πιθανότητες να δώσει ένα καλό 2014, εάν κυλήσουν ομαλά τα πράγματα. Καταλυτικοί παράγοντες θα είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η βελτίωση των εταιρικών κερδών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v