Δεν έχουν ακόμα ξεφύγει από τον κίνδυνο οι τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, όμως τα ρίσκα δεν έχουν εξαλειφθεί, λέει η γερμανική τράπεζα Berenberg. H έκθεση της BlackRock και ο κίνδυνος διεξαγωγής εθνικών εκλογών το 2014.

Δεν έχουν ακόμα ξεφύγει από τον κίνδυνο οι τράπεζες
Οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο από το 2011, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά ρίσκα για τη σταθερότητά τους, σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής τράπεζας Berenberg.

Όπως επισημαίνει, οι υφιστάμενοι μέτοχοι κινδυνεύουν με απαξίωση (dilution) εάν η Τράπεζα της Ελλάδος, η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσουν ότι οι τράπεζες έχουν επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες, με βάση την έκθεση της BlackRock. Αυτό θα υπονομεύσει παράλληλα την αξιοπιστία της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, θα οδηγήσει σε καλύτερη προετοιμασία των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, για την επερχόμενη αξιολόγηση της ΕΚΤ.

Τα αποτελέσματα της BlackRock αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τον Φεβρουάριο, ωστόσο η έκθεση υπόκειται σε αντικρουόμενα συμφέροντα και έτσι τα όρια των κεφαλαίων δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί. Η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν έχουν επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες, ενώ η Eurobank στοχεύει σε αύξηση των κεφαλαίων της κατά 2 δισ. ευρώ μέχρι τον Μάρτιο.

Παράλληλα, η αλλαγή της νομοθεσίας για τον αναβαλλόμενο φόρο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, με τη Eurobank να επωφελείται περισσότερο, αφού το Core Tier 1 θα αυξηθεί από το 8,1% στο 13,5%.

Σύμφωνα με την Berenberg, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κερδοφορία και τα κεφάλαια των τραπεζών εξακολουθεί να είναι πιστωτικός. Οι ελληνικές τράπεζες υπολογίζουν πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα κορυφωθούν το 2014, γεγονός που θα οδηγήσει σε χαμηλότερες απώλειες από δάνεια.

Οι τράπεζες υπολογίζουν πως τα υφιστάμενα κεφαλαιακά μαξιλάρια και τα προ προβλέψεων κέρδη την επόμενη τριετία θα μπορούσαν να απορροφήσουν μια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έως το 50%, διατηρώντας παράλληλα την τρέχουσα κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και Core Tier 1 σε ποσοστό άνω του 8%. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος να αναγκαστούν να αυξήσουν την κάλυψη, ή να αυξήσουν τις προβλέψεις για αναδιαρθρωμένα δάνεια (5-7% των μικτών δανείων), γεγονός που θα οδηγήσει σε υψηλότερη του αναμενόμενου διάβρωση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (TBV) ή και σε απαξίωση των μετόχων.

Παράλληλα, η ποιότητα των assets υπόκειται σε οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά ρίσκα. Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών της χώρας να κάνει λόγο για σημαντική δημοσιονομική πρόοδο, ωστόσο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν δεν είναι άμεσες και η οικονομική σταθερότητα ενέχει μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά ρίσκα. Εάν οι δημοτικές εκλογές και οι ευρωεκλογές το 2014 οδηγήσουν σε εθνικές εκλογές, τότε μπορεί να εκτροχιαστεί η οικονομική πρόοδος της χώρας, επηρεάζοντας την ποιότητα των assets των τραπεζών.

Κατά την Berenberg, η απομόχλευση συνεχίζεται, όμως το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης θα προστατεύσει τα καθαρά έσοδα από τόκους. Με βάση στοιχεία που συγκέντρωσε από τον κλάδο, ο όγκος των δανείων συνέχισε να υποχωρεί το δ' τρίμηνο του 2013 και θα συνεχίσει να μειώνεται και το 2014. Ωστόσο, τα χαμηλότερα επιτόκια καταθέσεων και η βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα θα αντισταθμίσουν την επίπτωση της μείωσης του όγκου των δανείων. Παράλληλα, τα καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v