Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Solidus: Τι βλέπει για τράπεζες και ταμπλό

Τις εκτιμήσεις για τους καταλύτες του χρηματιστηρίου, την πορεία των τραπεζών αλλά και τη στάση των ξένων επενδυτών παρουσίασε ο κ. Σ. Μελαχρινός.

Solidus: Τι βλέπει για τράπεζες και ταμπλό

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις του επικεφαλής αναλυτή της SOLIDUS Χρηματιστηριακής Σέργιου Μελαχρινού στο neoforum.gr, όπου το γνωστό στέλεχος της αγοράς τοποθετείται σε μια σειρά πολύ καυτά ζητήματα που αφορούν την πορεία των ελληνικών μετοχών.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μελαχρινός αναφέρθηκε στα εξής:

Αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών: Οι πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών ήταν απαραίτητες και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα χρειαστεί και τρίτη φάση επανακεφαλαιοποίησης.

• Δημιουργήθηκαν νέα «μαξιλαράκια» τιμών για τις τραπεζικές μετοχές μετά τις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου: 0,65-0,66 ευρώ για την Alpha Bank, 1,65-1,70 για την Πειραιώς, 0,30-0,31 ευρώ για τη Eurobank και 2,20 - 2,50 για την Εθνική.

• Eurobank: Ειδικότερα για τη Eurobank, είναι πιθανόν να χρειαστεί και νέα αύξηση κεφαλαίου (όχι όμως απαραίτητα σύντομα), ωστόσο θετικά στη μετοχή θα επιδράσει η επικείμενη είσοδός της στον δείκτη του MSCI, ενώ αντίστοιχα είναι πιθανή η έξοδος των ΕΛΠΕ. Οι επενδυτές θα πρέπει να ζυγίσουν στην περίπτωση της Eurobank το ενδεχόμενο νέας ΑΜΚ, αλλά και το θετικό από την ένταξη της ΕΥΡΩΒ στον δείκτη MSCI.

Τραπεζοκεντρικοί δείκτες: Μετά τα τελευταία γεγονότα, όχι μόνο ο δείκτης της Morgan Stanley, αλλά και ο Γενικός Δείκτης θα γίνουν περισσότερο τραπεζοκεντρικοί και λιγότερο αντιπροσωπευτικοί.

Πολιτικός κίνδυνος-στάση ξένων: Οι ξένοι δεν δίνουν τόσο μεγάλη βαρύτητα στο θέμα του πολιτικού ρίσκου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν το έχουν στην άκρη του μυαλού τους. Ξεφύγαμε από τη φάση των distress funds και πλέον προσελκύουμε επενδυτές με χρονικό ορίζοντα ανώτερο από αυτό των 3-6 μηνών. Το θετικό είναι πως οι ξένοι κοιτούν τα θεμελιώδη στοιχεία και μάλιστα διευρύνουν σταδιακά το οπτικό τους πεδίο και προς χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

• Γιατί τώρα οι ξένοι αγοράζουν τράπεζες και μάλιστα σε αυτές τις αποτιμήσεις; Είναι πολύ συχνή πρακτική για τους ξένους όταν αποφασίζουν να τοποθετηθούν σε μια χώρα, να ξεκινούν από τον τραπεζικό κλάδο.

• Πάμε για δημόσιες εγγραφές; Είναι νωρίς για να ξεκινήσει στο Χ.Α. μια φάση νέων δημόσιων εγγραφών τουλάχιστον σε ό,τι αφορά μεγάλες εταιρείες. Νομίζω πως οι συνθήκες -και ιδιαίτερα η κατάσταση στους μικρούς εγχώριους επενδυτές- δεν είναι ακόμη ώριμες. Νομίζω πως κάτι τέτοιο θα έκανε κακό στην αγορά.

• Τι περιμένει η αγορά: Πρώτον, την ανακοίνωση της νέας σύνθεσης και της νέας στάθμισης του δείκτη της MSCI την προσεχή Τετάρτη. Την Πέμπτη θα γνωρίζουμε πώς κινήθηκε το ΑΕΠ της χώρας το πρώτο θετικό τρίμηνο, και πολλές εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι η επίδοση θα είναι σχετικά ικανοποιητική. Και φυσικά την πορεία των εκλογικών αναμετρήσεων της 18ης και της 25ης Μαΐου, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσον υπάρχει πολιτική σταθερότητα.

Στ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v