Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Γενικός Δείκτης και το πολιτικό ρίσκο

Η νευρικότητα επενδυτών και επιχειρηματιών απέναντι στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Πώς αποτυπώνεται στο ταμπλό και γιατί έχουν παγώσει επιχειρηματικές αποφάσεις. Ποια είναι τα σενάρια για τη συνέχεια.

Ο Γενικός Δείκτης και το πολιτικό ρίσκο

Λίγοι ήταν εκείνοι που συνέδεσαν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας την πτώση του Γενικού Δείκτη τη Δευτέρα με το αποτέλεσμα των πρόσφατων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Πρώτα απ’ όλα, γιατί το μήνυμα που προέκυψε από τις κάλπες δεν ήταν σαφές.

Δεύτερον, γιατί η πτώση των τιμών ξεκίνησε μετά τα μέσα της συνεδρίασης και όχι από την αρχή της.

Τρίτον, γιατί από την αρχή της συνεδρίασης δεν είχαν επηρεαστεί αρνητικά οι τιμές μετοχών που -σύμφωνα πάντα με ορισμένους- θα θίγονταν ως έναν βαθμό από ενδεχόμενη εκλογή είτε του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, είτε της κ. Δούρου στην περιφέρεια Αττικής.

Και τέταρτον, γιατί κατά τη συνεδρίαση της επόμενης μέρας (χθες) η αγορά αντέδρασε ανοδικά.

Άλλωστε ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί εδώ και εβδομάδες, από τότε που οι σφυγμομετρήσεις έδιναν την πρώτη θέση στον κ. Γιάννη Σγουρό στην περιφέρεια Αττικής και ισοψηφία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων σε ό,τι αφορά τη μάχη των ευρωεκλογών.

Παρ' όλα αυτά, ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει στα θέματα συζήτησης των επενδυτών και ιδίως για εκείνους που χαρακτηρίζονται για τον βραχυμεσοπρόθεσμο χρονικό τους ορίζοντα. Κύκλοι μάλιστα της αγοράς διακρίνουν μια νευρικότητα των επενδυτών που δεν αποκλείεται να προκαλέσει αναταράξεις στον Γενικό Δείκτη ειδικά στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας.

Επιπλέον, είναι κοινό μυστικό ότι οι περισσότερες σοβαρές επιχειρηματικές αποφάσεις έχουν παγώσει τις τελευταίες ημέρες κι οι τελικές κρίσεις έχουν μεταφερθεί για την επόμενη εβδομάδα, όταν πλέον θα είναι γνωστό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Παρ' όλα αυτά, οι ψύχραιμες φωνές είναι αυτές που φαίνεται να επικρατούν. «Οι ξένοι δεν δίνουν τόσο μεγάλη βαρύτητα στο θέμα του πολιτικού ρίσκου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν το έχουν στην άκρη του μυαλού τους», δηλώνει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της SOLIDUS Χρηματιστηριακής Σέργιος Μελαχρινός.

Τι λένε οι επιχειρηματίες

Αλήθεια είναι πως στο μεγαλύτερο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου επικρατεί ένα κλίμα ψυχραιμίας με… ολίγον προβληματισμό, κι οι περισσότεροι δεν επιθυμούν ευρεία επικράτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη μάχη της επόμενης Κυριακής.

Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:

Πρώτον, επειδή υπάρχει φόβος για το περιεχόμενο της μελλοντικής οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αν φυσικά κληθεί να την εφαρμόσει. Η αλήθεια είναι πως πολλοί επιχειρηματίες έχουν διαφορετική αντίληψη από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά θέματα, όπως π.χ. οι ιδιωτικοποιήσεις, τα ΣΔΙΤ, ο δεύτερος ασφαλιστικός πυλώνας, το θεσμικό πλαίσιο στην αγορά εργασίας.

Ο φόβος αυτός βέβαια δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους επιχειρηματίες, καθώς η πλειονότητα πιστεύει πως τελικά θα πρυτανεύσει η λογική και θα επικρατήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ μετριοπαθέστερες προσεγγίσεις όπως εκείνες των κ. Σταθάκη και Δραγασάκη. Επιπλέον, υπάρχουν και ορισμένοι που πιστεύουν πως μια κυβέρνηση με συμμετοχή του κ. Αλέξη Τσίπρα μάλλον ευνοϊκά θα επηρέαζε την κατάσταση στην οικονομία και στη σταθερότητα της χώρας, παρά αρνητικά.

Δεύτερον (και κυριότερον), γιατί δεν θέλουν με τίποτε πρόωρες εκλογές αυτήν την περίοδο.

«Κάθε φορά που γίνονται εκλογές, η οικονομία σταματάει τρεις μήνες πριν και ξεκινά τουλάχιστον τέσσερις-πέντε μήνες μετά από αυτές, ακόμη και αν εκλεγεί στην κυβέρνηση το ίδιο κόμμα» δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρείας πληροφορικής, συμπληρώνοντας πως «θα ήταν έγκλημα να καθυστερήσει κι άλλο η προκήρυξη έργων που θα ήταν ώριμα μέσα στο 2014».

Άλλα στελέχη επιχειρήσεων εκτιμούν πως αν θα έπρεπε οπωσδήποτε να γίνουν πρόωρες εκλογές, ένας καλός χρόνος διεξαγωγής τους θα μπορούσε να είναι η αρχή του 2015, με αφορμή την αδυναμία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2014, προκειμένου να συμφωνήσει και να υπογράψει την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους με τους Ευρωπαίους εταίρους» ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος εισηγμένης από τον χώρο της βιομηχανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v