Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fund από ηχηρά ονόματα για επενδύσεις σε Ελλάδα

Στα σκαριά η δημιουργία private equity fund με ενεργητικό τουλάχιστον 150 εκατ. Στους επενδυτές μεγάλα ονόματα της επιχειρηματικής σκηνής, μεταξύ των οποίων ο Δ. Δασκαλόπουλος και ο Ν. Νανόπουλος. Με ποια κριτήρια θα επενδύει.

Fund από ηχηρά ονόματα για επενδύσεις σε Ελλάδα
Το πρώτο private equity που θα επενδύει σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια, ετοιμάζονται να στήσουν ηχηρά ονόματα από τον χώρο των επιχειρήσεων, των τραπεζών και των επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο φάκελος για την αδειοδότηση της εταιρίας που θα διαχειρίζεται το private equity fund. Στόχος είναι το υπό διαχείριση ενεργητικό του να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ.

Στο αρχικό κεφάλαιο θα συμμετάσχουν 12 εγχώριοι και ξένοι επενδυτές, μεταξύ των οποίων θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια, ο επιχειρηματίας Δ. Δασκαλόπουλος, ο τραπεζίτης Ν. Νανόπουλος καθώς και άλλα πρόσωπα από αυτά τα οποία θα στελεχώσουν το διοικητικό συμβούλιο και την ομάδα διαχείρισης.

Επιπρόσθετα, διεξάγονται συζητήσεις και με άλλους ξένους και εγχώριους επενδυτές που εκδηλώνουν αρχικό ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο fund. 

Το fund θα έχει διάρκεια ζωής 10 ετών και θα διενεργεί επενδύσεις ύψους 15 - 20 εκατ. ευρώ σε κάθε εταιρία.

Στο διοικητικό του συμβούλιο θα συμμετέχουν πρώην τραπεζίτες, όπως ο κ. Νίκος Νανόπουλος αλλά και στελέχη της αγοράς όπως οι κ. Π. Αλεξάκης, Κ. Ριρής, Γ. Παπουτσής. Γ. Κατσουρίδης και Π. Οικονόμου.

Το fund θα διαθέτει μια ισχυρή διαχειριστική ομάδα, η οποία θα εντοπίζει τους επενδυτικούς στόχους και θα τους αξιολογεί με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία αλλά και κριτήρια πιστωτικού κινδύνου. Διευθύνων σύμβουλος θα αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουλής, πρώην στέλεχος του ομίλου Eurobank.

Στόχος του fund θα είναι η απόκτηση κρίσιμων μετοχικών ποσοστών σε εταιρίες με ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία και ικανοποιητικό καθαρό δανεισμό σε σχέση με τα EBITDA, οι οποίες χρειάζονται κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών τους. 

Πρόκειται για το πρώτο private equity που δημιουργείται μετά την ψήφιση του πρόσφατου νομοσχεδίου για τη σύσταση νέων επενδυτικών εργαλείων και επίσης είναι η πρώτη ιδιωτική προσπάθεια για επενδύσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια μικρομεσαίες θεωρούνται οι επιχειρήσεις με τζίρο κάτω από 50 εκατ. ευρώ και αυτό σημαίνει ότι το fund θα μπορεί να επενδύσει στις περισσότερες ελληνικές εταιρίες.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v