Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομόλογα: Στα 10ετή το 76% του τζίρου τον Ιούλιο

Αυξημένη εμφανίζεται η συναλλακτική δραστηριότητα στην ΗΔΑΤ τον Ιούλιο, που διαμορφώθηκε στα 46,24 δισ. ευρώ από 41,36 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και 19,21 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, στοιχείο που, σύμφωνα με το δελτίο της ΤτΕ αποδίδεται στη συνεχιζόμενη αναταραχή στα χρηματιστήρια.

Ομόλογα: Στα 10ετή το 76% του τζίρου τον Ιούλιο
Οι διεθνείς αγορές ομολόγων ενισχύθηκαν περαιτέρω τον Ιούλιο επωφελούμενες, κυρίως, από τη συνεχιζόμενη αναταραχή στα χρηματιστήρια που έχει κλονίσει την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, εντείνοντας τις ανησυχίες για την ευρωστία της οικονομικής ανάκαμψης παγκοσμίως μετά και τα χειρότερα από ό,τι αναμενόταν δημοσιευθέντα οικονομικά στοιχεία.

Οι διαπιστώσεις αυτές περιέχονται στο δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος για τις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για τον Ιούλιο του 2002, όπου τονίζεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Federal Reserve επιβεβαίωσαν και πάλι την πεποίθηση των επενδυτών ότι τα επιτόκια παρέμβασης θα παραμείνουν σταθερά προς το παρόν.

Συγκεκριμένα, στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), η συναλλακτική δραστηριότητα έφθασε τα 46,24 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από 41,36 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και έναντι 19,21 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάσθηκε στους τίτλους διάρκειας μέχρι 10 έτη, οι οποίοι συγκέντρωσαν το 76% της συνολικής αξίας συναλλαγών.

Τα πλέον ”δημοφιλή” τμήματα της καμπύλης αποδόσεων ήταν μεταξύ 7 και 10 ετών με συναλλαγές αξίας 12,8 δισεκ. ευρώ και μέχρι 3 έτη με 10,3 δισεκ. ευρώ. Μεταξύ των τίτλων, το 10ετές ομόλογο αναφοράς (benchmark) λήξεως 18.5.2012 προσήλκυσε συναλλαγές ύψους 6,45 δισεκ. ευρώ, ακολουθούμενο από το 10ετές λήξεως 18.5.2011 με 3,88 δισεκ. ευρώ. Στο σύνολο των 8.635 εντολών που εκτελέσθηκαν στην ΗΔΑΤ, το 50,2% αφορούσε σε αγορές και το 49,8% σε πωλήσεις.

Οι τιμές των ομολόγων σε όλες τις διάρκειες σημείωσαν αύξηση από 70 έως 88 μονάδες βάσης (price basis points) έναντι του προηγουμένου μηνός. Η τιμή του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε σε 100,60 (με απόδοση 5,17%) στο τέλος Ιουλίου, κατά 80 bps υψηλότερα από το τέλος Ιουνίου (99,80), φθάνοντας στις 25 Ιουλίου στο υψηλότερο επίπεδο των 101,40 (με απόδοση 5,06%) από την έκδοσή του (17.1.2002).

Σημειώνεται επίσης, ότι η πτώση των αποδόσεων σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα είχε ως αποτέλεσμα την προς τα κάτω μετατόπιση της καμπύλης απόδοσης με ταυτόχρονη αύξηση της κλίσης της (steeper yield curve), καθώς η διαφορά των αποδόσεων των 3ετών και των 20ετών ομολόγων διευρύνθηκε στο τέλος Ιουλίου κατά 20 bps φθάνοντας σε 145 bps, από 125 bps στο τέλος Ιουνίου. Η απόδοση του 3ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,09% στο τέλος Ιουλίου από 4,36% στο τέλος Ιουνίου και του 20ετούς στο 5,54% από 5,61% αντίστοιχα.

Τέλος, η μέση διαφορά των αποδόσεων μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς διευρύνθηκε ελαφρώς και διαμορφώθηκε σε 34 bps, από 33 bps τον Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο