Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επόμενη μέρα μετά το sell off στο Χρηματιστήριο

Τι δείχνει το timing της χθεσινής ελεύθερης πτώσης στην αγορά. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα για μετοχές και ομόλογα. Το πολιτικό ρίσκο, οι εκθέσεις των ξένων και τα «κλειδιά» της τάσης. Τα κρίσιμα όρια για τον Γενικό Δείκτη και η εικόνα στις τράπεζες.

Η επόμενη μέρα μετά το sell off στο Χρηματιστήριο

Το sell off και η επιδείνωση στο επενδυτικό κλίμα τόσο στο χρηματιστήριο, όσο και στην αγορά ομολόγων αποτελούν το υπ' αριθμόν ένα αποδεικτικό στοιχείο ότι οι ξένοι επενδυτές πλέον όχι μόνο αποστρέφονται τον κίνδυνο που εμπεριέχουν τα εγχώρια assets αλλά αρχίζουν και να αντιδρούν προληπτικά στις πιθανές πολιτικές εξελίξεις.

Η φιλολογία όλων των προηγούμενων ημερών για πτώση χαμηλότερα των 1.000 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη επέδρασε καταλυτικά στη διαμόρφωση της ψυχολογίας και στην πλευρά του retail, στη χθεσινή συνεδρίαση, αφού υπήρξαν κινήσεις πανικού και άτσαλο κλείσιμο θέσεων, ειδικά όσο περνούσε η ώρα και ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης δεν έδειχνε να μπορεί να μαζέψει τις απώλειές του.

Ταυτόχρονα, το timing στην εμφάνιση του sell off δεν είναι τυχαίο, αφού οι επενδυτές με αυτόν τον ηχηρό τρόπο αποδοκίμασαν τους κυβερνητικούς χειρισμούς αναφορικά με την έξοδο της χώρας από το υφιστάμενο πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι αν η παρουσία της τρόικας μειωθεί τότε θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη ορισμένων ανεξάρτητων βουλευτών και αντιμνημονιακών δυνάμεων για τις εκλογές του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι επέστρεψαν στις ελληνικές μετοχές μετά τον ερχομό της τρόικας στην Ελλάδα, δείχνουν ότι επιθυμούν τη διατήρηση μιας μορφής αυξημένης επιτήρησης της χώρας από τις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά και το ΔΝΤ, καθώς οι τελευταίοι αποτελούν, στα μάτια τους, δικλίδα ασφαλείας ότι το ελληνικό στοίχημα δεν θα εκτροχιαστεί.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, βαρύνουσα σημασία είχε και η έκθεση του αμερικανικού επενδυτικού οίκου Citigroup για την Ελλάδα σε συνδυασμό με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν πια καθαρό προβάδισμα για την πρώτη θέση στις επόμενες εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι στην έκθεσή τους οι αναλυτές της Citigroup ψάχνουν να βρουν τις μετοχές που θα αντέξουν στο ενδεχόμενο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ σε πιθανές εκλογές είναι ενδεικτικό της ανησυχίας που έχει αναπτυχθεί στις τάξεις των ξένων επενδυτών γι' αυτό το ενδεχόμενο

Πέραν όμως των βραχυπρόθεσμων αιτιών, το σπιράλ των αρνητικών ειδήσεων και εξελίξεων στο πολιτικό εσωτερικό της χώρας είναι εκείνο που έχει πυροδοτήσει την πτωτική πορεία στην αγορά μετοχών μετά το τοπικό υψηλό στις 8 Σεπτεμβρίου και τις 1.204 μονάδες. Η ελληνική πτώση σε μετοχές και ομόλογα σε μικρό βαθμό μπορεί να αποδοθεί στις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στις παγκόσμιες μετοχικές αγορές, στην αδυναμία της ευρωπαϊκής οικονομίας και στην πτώση του ευρώ.

Παρότι τα ευρωπαϊκά stress tests έχουν παίξει αποφασιστικό ρόλο στις τραπεζικές μετοχές, η ελληνική αγορά μετοχών πραγματοποίησε το φετινό υψηλό της τον Μάρτιο και κινείται ήδη χαμηλότερα 30% από αυτό το επίπεδο, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία έως πολύ πρόσφατα.

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των ομολόγων χθες βρέθηκαν στο 7%, όταν πριν από έναν μήνα διαμορφώνονταν σε χαμηλά πολυετίας στο 5,5% αν και οι αποδόσεις των πορτογαλικών 10ετών χθες ήταν κάτω από το 3%.

Η τροχιά του 10ετούς ομολόγου και το spread με τον πορτογαλικό τίτλο

Η τεχνική εικόνα

Αναφορικά με την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών και μετοχών του Χ.Α. αλλά και την εκτόξευση των ελληνικών spreads, το ερώτημα που γεννιέται στους επενδυτές είναι αν στη χθεσινή συνεδρίαση παρατηρήσαμε την κορύφωση της πτωτικής κίνησης και έπεται κάποιου είδους αντίδραση ή στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις οι υποχρεωτικές πωλήσεις και η κακή ψυχολογία θα οδηγήσουν τους δείκτες σε ακόμα χαμηλότερο σημείο.

Κρίσιμο ρόλο θα παίξει ο όγκος των συναλλαγών, ειδικά σε ενδεχόμενη αντίδραση, αν και εφόσον υπάρξει. Οι απόψεις στην αγορά πάντως παραμένουν διχασμένες, αφού κάποιοι τεχνικοί αναλυτές αναφέρονται στην αυξημένη πιθανότητα η πτωτική τάση να αποκτήσει ανατροφοδοτούμενα χαρακτηριστικά, πολλαπλασιάζοντας την ταχύτητά της.

H πορεία του Γενικού Δείκτη και του 10ετούς ομολόγου το 2014

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, η σφοδρότητα της χθεσινής πτωτικής κίνησης σε συνδυασμό με την πτώση των τελευταίων μηνών αθροιστικά δεν αποκλείεται να φέρει αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, αφού σε πολλές δεικτοβαρείς μετοχές οι εβδομαδιαίες απώλειες ξεπερνούν το 10%, ενώ σε μηνιαίο επίπεδο καμία μετοχή του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν εμφανίζει κέρδη. Αντίθετα, η πτώση φτάνει το 30%.

Σε όρους τιμών, μέχρι και την προχθεσινή συνεδρίαση κλειδί για τον Γενικό Δείκτη ήταν οι 1.014 μονάδες, αφού το παραπάνω επίπεδο αποτελούσε ποσοστό διόρθωσης 61,8% από το υψηλό των 1.380 μονάδων τον Μάρτιο στο χαμηλό των 788 μονάδων του περυσινού Ιουλίου. Αυτή η τιμή συνέπιπτε στο εβδομαδιαίο διάγραμμα με τον απλό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, οπότε η σημασία διατήρησής της ήταν ουσιαστική.

Θεωρητικά λοιπόν, η επόμενη κρίσιμη ζώνη είναι οι 925 μονάδες, οι οποίες αποτελούν ποσοστό 76,4% διόρθωσης από τις 1.380 μονάδες στο χαμηλό των 788 μονάδων του Ιουλίου πέρυσι, και έπειτα τοποθετείται το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

Για την ανοδική συνέχεια, το πρώτο όριο τιμών που οι αγοραστές θα πρέπει να κάμψουν είναι οι 1.014 μονάδες και έπειτα οι 1.060 - 1.080 μονάδες, τιμή που φαντάζει πολύ υψηλή για τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά.

Οι τραπεζικοί τίτλοι θα παραμείνουν ευάλωτοι σε όλα τα νέα που θα προκύψουν τις επόμενες μέρες, ενώ η υψηλή κεφαλαιοποίηση εμφανίζει πιο επιβαρυμένη τεχνική εικόνα από αυτήν του Γενικού Δείκτη. Ο δείκτης χθες έχασε την κρίσιμη ζώνη των 310 μονάδων που ήταν το 76,4% Fibonacci Retracement της ανοδικής κίνησης από τις 270 μονάδες του Ιουλίου του 2013 στο υψηλό των 445 μονάδων του Μαρτίου φέτος. Πλέον, οι 296-300 μονάδες βρίσκονται πριν από το χαμηλό του Ιουλίου του 2013, ενώ στο σενάριο της θετικής αντίδρασης, οι 335 φαίνεται να περιλαμβάνουν όλο το εύρος της πιθανής κίνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v