Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Οι εννέα μετοχές-έκπληξη!

Το σύνδρομο της Κίνας; Ποιο σύνδρομο της Κίνας; Δύο περίπου μήνες μετά την εκδήλωση του φαινομένου και τη σημαντική πτώση που προκάλεσε στο ταμπλό της Σοφοκλέους, η ”τάξις αποκατεστάθη” και ο ΓΔ επανήλθε εκεί από όπου ξεκίνησε: +9% για εκείνον από την αρχή του έτους, με τη μεσαία κεφαλαιοποίηση να υπεραποδίδει κατά 15,3%. Δείτε τις 9 μετοχές οι πορείες των οποίων προκάλεσαν αρνητικές ή θετικές εκπλήξεις.

Σοφοκλέους: Οι εννέα μετοχές-έκπληξη!
του Ιεροκλή Καπογιάνννη

Το σύνδρομο της Κίνας; Ποιο σύνδρομο της Κίνας; Δύο περίπου μήνες μετά την εκδήλωση του φαινομένου και τη σημαντική πτώση που προκάλεσε στο ταμπλό της Σοφοκλέους, η ”τάξις αποκατεστάθη” και ο Γενικός Δείκτης επανήλθε εκεί από όπου ξεκίνησε: +9% για εκείνον από την αρχή του έτους, με τη μεσαία κεφαλαιοποίηση να υπεραποδίδει κατά 15,3%, έναντι των blue chips και των small caps (7,8% και 3%, αντίστοιχα).

Ωστόσο, παρά το συνεχιζόμενο και φέτος θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αρκετοί είναι εκείνοι οι επενδυτές που απουσιάζουν από το ”πάρτι” καθώς η άνοδος δεν είναι ενιαία.

Τρεις κλαδικοί δείκτες (τεχνολογίας, ασφαλειών και μέσων μαζικής ενημέρωσης), για παράδειγμα, όχι μόνο δεν καταγράφουν κέρδη κατά το πρώτο τετράμηνο του 2007, αλλά αντίθετα έχουν υποχρεωθεί σε απώλειες. Επίσης, από τις μετοχές του δείκτη MSCI Greece κάθε άλλο παρά απουσιάζουν οι τίτλοι που από την αρχή του έτους καταγράφουν ζημίες: σε κάποιες περιπτώσεις αυτές είναι περιορισμένες (π.χ. σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εμπορική Τράπεζα), όμως σε άλλες είναι εντονότατες (π.χ. σε Intracom -15%, Τεχνική Ολυμπιακή -16%).

Όσο για το υπόλοιπο ταμπλό, στο πρώτο ανοδικό φετινό τετράμηνο είδαμε πέντε μετοχές να τίθενται εκτός διαπραγμάτευσης (Εργάς, ΓΕΝΕΡ, Πετζετάκις, MLS, Hitech) και άλλες δώδεκα να χάνουν από 20% έως και 60% της αξίας τους!

Δεν θυμόμαστε άλλη φορά στη Σοφοκλέους, σε μια περίοδο κατά την οποία όλοι οι δείκτες FTSE καταγράφουν σημαντική άνοδο, να υπάρχουν τόσο μεγάλες αποκλίσεις επιδόσεων μεταξύ των διαφόρων κλάδων, αλλά και μεταξύ των μετοχών του ίδιου κλάδου.

Στον κλάδο των τραπεζών, για παράδειγμα, είδαμε μεγάλες αποκλίσεις όχι μόνο μεταξύ των μικρών και των μεγάλων ομίλων, αλλά και μεταξύ των μετοχών των μεγάλων ομίλων. Ενδεικτικά αναφέρουμε το +22% της Εθνικής Τράπεζας, το 3% της Alpha Bank, το 2,5% της ΑΤΕbank και το -4,8% της Εμπορικής Τράπεζας.

Αυτό σημαίνει ότι μεγάλη σημασία δεν έχει μόνο να προβλέψει κάποιος σωστά την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει στο μέλλον ο Γενικός Δείκτης, αλλά και να επιλέξει να τοποθετηθεί στις κατάλληλες -κάθε φορά- μετοχές.

Σε αυτό το περιβάλλον δεν ήταν λίγες οι μετοχές που προκάλεσαν έκπληξη (είτε θετική, είτε αρνητική) για τη μέχρι τώρα πορεία τους μέσα στο 2007. Το ζητούμενο τώρα είναι ποια θα είναι η συνέχεια των αρχικών εκπλήξεων.

1 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αυτό που πέρυσι την είχε ταλαιπωρήσει αρκετά στο ταμπλό της οδού Σοφοκλέους (η έκθεσή της στον τουρκικό κίνδυνο) κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο φαίνεται να την ευνοεί σημαντικά. Παρά τους σημαντικούς κινδύνους που διατρέχει η τουρκική οικονομία (οικονομικού και πολιτικού χαρακτήρα, που έχουν ενταθεί τελευταία με ενδεικτικές τις περιπτώσεις του κουρδικού προβλήματος και ενός πιθανού πραξικοπήματος), τα διεθνή funds που μετέχουν στην Εθνική Τράπεζα φαίνεται να πριμοδοτούν τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου στη γείτονα χώρα, όπου η αγορά είναι μεγαλύτερη από την ελληνική κι έχει πολύ περισσότερα περιθώρια διεύρυνσης.

2 ALPHA BANK: Αντίθετα με την περίπτωση της Εθνικής, η Alpha Bank καταγράφει μικρά κέρδη από την αρχή του χρόνου στη Σοφοκλέους. Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει ορισμένους αναλυτές να θεωρούν τη μετοχή της την πλέον υποτιμημένη του κλάδου, ενώ άλλοι προσδοκούν ότι ”φέτος όλο και κάτι θα γίνει στο μέτωπο των deals”, παρά το γεγονός ότι αντίστοιχες συζητήσεις στους διαδρόμους περί της ”επόμενης μέρας” της τράπεζας γίνονται εδώ και δέκα περίπου χρόνια...

3 SPRIDER: Μετά το απίστευτο περσινό ”ράλι”, το πρώτο τετράμηνο του 2007 η μετοχή υπερδιπλασιάστηκε ”συντρίβοντας” όλες τις τιμές-στόχους των αναλυτών, ακόμη και αυτές των αρχών της φετινής χρονιάς! Η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης ξεπέρασε τα 250 εκατ. ευρώ και έχει ήδη προεξοφλήσει ένα σενάριο σημαντικότατου growth για την επόμενη τριετία. Να σημειωθεί ότι ξένοι θεσμικοί επενδυτές αγόρασαν πέρσι γύρω στα 4 ευρώ τη μετοχή, ενώ σε σαφώς ψηλότερα επίπεδα υπήρξαν και κάποιες αγορές των βασικών μετόχων.

4+5 ΣΙΔΕΝΟΡ - ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: ”Μάνα” και ”κόρη” γράφουν ιστορία στο ταμπλό της οδού Σοφοκλέους, καθώς μετά τις τρελές αποδόσεις του 2006 συνεχίζουν και φέτος, κλείνοντας το πρώτο τετράμηνο με κέρδη 80% αμφότερες! Η ΣΙΔΕΝΟΡ εκμεταλλεύεται τις επενδύσεις του παρελθόντος, την υψηλή οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα και το ισχυρό growth των Βαλκανίων.

Το κλειδί ωστόσο της επιτυχίας βρίσκεται στη θυγατρική Σωληνουργεία Κορίνθου, το ισχυρότερο ίσως turn around στην ιστορία της Σοφοκλέους. Τα Σωληνουργεία Κορίνθου έπειτα από μια περίοδο σοβαρών προβλημάτων ολοκλήρωσαν την επένδυση στη Θίσβη Βοιωτίας, ενισχύθηκαν κεφαλαιακά και εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο την αύξηση της διεθνούς ζήτησης για σωλήνες μεγάλου διαμετρήματος. Σήμερα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων είναι υψηλότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό.

Ο ανοδικός κύκλος εκτιμάται ότι έχει ακόμη δύο έως τρία χρόνια μπροστά του, ενώ υπάρχει δυνατότητα εκμετάλλευσης της αυξημένης ζήτησης, αφού σήμερα απασχολείται γύρω στο 60% με 70% της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας. Τα κέρδη του 2006 ήταν τόσο υψηλά και οι οικονομίες κλίμακας τόσο ισχυρές, ώστε το P/E διατηρήθηκε σε λογικότατα επίπεδα, χωρίς να προεξοφλούνται σε σημαντικό βαθμό οι θετικές προοπτικές στον εισηγμένο όμιλο. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τη μητρική ΣΙΔΕΝΟΡ.

6 ΕΛΒΕ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ: Χωρίς ιδιαίτερο λόγο η υποχώρηση της τιμής της μετοχής που στο πρώτο φετινό τετράμηνο έφτασε το 19%. Με κεφαλαιοποίηση μόλις στα 13,2 εκατ. ευρώ, διαπραγματεύεται με P/E χαμηλότερο της αγοράς. Καλές οι προοπτικές του εισηγμένου ομίλου που παρουσιάζει συνεχή άνοδο εργασιών εδώ και πολλά χρόνια, ενώ επίσης υπάρχουν προσδοκίες για μελλοντικές υπεραξίες από τη συμμετοχή στα πολυκαταστήματα Λητώ, καθώς αυτά μελετούν το ενδεχόμενο αυτόνομης ένταξής τους στη Σοφοκλέους.

7 ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ: Οι μέτοχοι της εισηγμένης κάθε άλλο παρά ευτυχείς είναι για την πορεία του τίτλου, τόσο για την περσινή χρονιά, όσο και για το πρώτο φετινό τετράμηνο, όπου οι απώλειες κυμάνθηκαν γύρω στο 20%. Παρ’ όλα αυτά η αγορά αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τη φετινή πορεία του ομίλου, αρχής γενομένης από τα επικείμενα τριμηνιαία αποτελέσματα, καθώς υπάρχει το σενάριο ενός δυναμικού come back.

8 ATLANTIC: Πέρσι ήταν η πρώτη χρονιά (από τότε τουλάχιστον που η εταιρεία εισήλθε στο Χ.Α.) που τα Atlantic υποχρεώθηκαν σε ζημιογόνο αποτέλεσμα. Οι απώλειες του πρώτο φετινού τετραμήνου κυμαίνονται γύρω στο 20%. Άλλοι αρνητικοί παράγοντες για τη μετοχή είναι αφενός η πιθανή περαιτέρω μείωση της συμμετοχής που διαθέτει στην εισηγμένη η Sanyo (η τελευταία επιθυμεί να χρηματοδοτήσει τις δικές της επενδύσεις), αφετέρου οι φήμες ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο βασικών μετόχων έχουν περάσει από διάφορα στάδια. Με ενδιαφέρον αναμένεται η φετινή πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων.

9 MULTIRAMA: Με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία γύρω στα 42 εκατ. ευρώ, ο τίτλος έχει καταγράψει απώλειες γύρω στο 30% από την αρχή του έτους (-8,5% περίπου κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο). Η εισηγμένη εταιρεία κατέγραψε μεν πέρσι καθαρά κέρδη ύψους 2,67 εκατ. ευρώ, πλην όμως στη διαμόρφωση αυτού του αποτελέσματος συνέβαλε και ένα μη επαναλαμβανόμενο ποσό ύψους +4,23 εκατ. (αποτελέσματα από διακοπείσες δραστηριότητες). Έτσι, μπορεί μεν το P/E του τίτλου να φαίνεται ελκυστικό, ωστόσο είναι μάλλον απίθανο να επαναληφθεί και φέτος. Όσον αφορά στον χώρο της λιανικής αγοράς υπολογιστών, πέρα από τον ανταγωνισμό των ξένων ομίλων (Media Markt, Fnac) έχουμε τη συνεχιζόμενη αξιοσημείωτη άμυνα από το Πλαίσιο (εξαιρετικά αποτελέσματα τριμήνου) και την αντεπίθεση από τη Multirama και τη Microland, με νέου concept καταστήματα και διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. Η εισηγμένη, πάντως, αισιοδοξεί ότι φέτος θα βελτιώσει περισσότερο τις λειτουργικές της επιδόσεις.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 476 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 4-8/5/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v