Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wood: Οι κορυφαίες επιλογές από το ΧΑ

Η έντονη μεταβλητότητα στην ελληνική αγορά θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές, προβλέπει η Wood. O ΟΤΕ και η Jumbo τα top picks της χρηματιστηριακής. Γιατί δεν δίνει μεγάλες πιθανότητες σε ενδεχόμενο Grexit.

Wood: Οι κορυφαίες επιλογές από το ΧΑ

Η ελληνική αγορά θα παραμείνει νευρική και μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, καθώς θα βρεθούν στο επίκεντρο οι διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με την τρόικα, εκτιμά η Wood σε έκθεσή της με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου.

H χρηματιστηριακή υποστηρίζει πως μολονότι οι αποτιμήσεις είναι πολύ ελκυστικές ο συντελεστής προεξόφλησης (cost of equity) των ελληνικών μετοχών αναμένεται να παραμείνει αρκετά ψηλά βραχυπρόθεσμα.

Δεδομένης της μεταβλητότητας και της αβεβαιότητας, η Wood προτείνει μη τραπεζικές μετοχές υψηλής ποιότητας. Τα κορυφαία picks για τη χρηματιστηριακή είναι ο ΟΤΕ και η Jumbo.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο Grexit, η Wood εκτιμά πως είναι εξαιρετικά απίθανο, επισημαίνοντας πως οι Έλληνες πολίτες τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ. Όπως τονίζει, σε περίπτωση που η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κόψει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, η στήριξη προς την κυβέρνηση θα εξανεμιστεί αμέσως και θα διενεργηθούν νέες εκλογές.

Τα σενάρια μετά τις 25 Ιανουαρίου

Εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία, το πρώτο κόμμα έχει τρεις ημέρες να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Αν δεν τα καταφέρει, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης την παίρνει το δεύτερο κόμμα. Με βάση τις δημοσκοπήσεις, το βασικό σενάριο είναι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αυτοδυναμία.

Από τη στιγμή που το μόνο κόμμα με το οποίο είναι πρόθυμός να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ (οι Ανεξάρτητοι Έλληνες) συγκεντρώνει κάτω από 3%, το μόνο πιθανό υποψήφιο είναι το Ποτάμι. Το κόμμα αυτό αναμένεται να κερδίσει περίπου 20 έδρες και έχει ήδη διακηρύξει τη βούλησή του να μπει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν ευχαριστημένη με τέτοια συνεργασία. Ως εκ τούτου, σε αυτό το σενάριο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεργαστεί με το Ποτάμι ή αν θα σύρει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Η Wood θεωρεί εξαιρετικά απίθανη μια συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Κατά συνέπεια τα βασικά σενάρια είναι σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή τα εξής τρία:

1) Αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ.

2) Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι.

3) Νέος γύρος εκλογών.

Oι αξιολογήσεις μη τραπεζικών μετοχών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v