Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank Equities: Δεν θα υπάρξει Grexit

Ο όρος Grexit είναι περισσότερος «ακουστικός» παρά υπαρκτός κίνδυνος, εκτιμά η Eurobank Equities. H χρηματιστηριακή προχωρά σε αλλαγές στις κορυφαίες επιλογές της προσθέτοντας την Jumbo, στις Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ. Αφαιρεί τον τίτλο του ΟΠΑΠ.

Eurobank Equities: Δεν θα υπάρξει Grexit

Σε διαφορετικά σενάρια που αναλύει η Eurobank Equities, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η λογική θα επικρατήσει και το πιθανότερο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών θα είναι ο σχηματισμός μια κυβέρνησης συνεργασίας, με το Σύριζα να αποτελεί το βασικό πόλο και το Ποτάμι να είναι πιθανός κυβερνητικό εταίρος. Βασικό σημείο που εκτιμά η χρηματιστηριακή είναι ότι η κυβέρνηση του Σύριζα που θα προκύψει δεν θα προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις με την Ευρώπη.

Ο δρόμος όμως μετά τις εκλογές δεν θα είναι χωρίς προβλήματα, αφού η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί σημαντικά θέματα όπως την αποπληρωμή του χρέους των 4,6 δισ. ευρώ, το χρηματοδοτικό κενό των 20 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2016, την διαπραγμάτευση για την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος του EFSF, την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, την εκτέλεση του προϋπολογισμού αλλά και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Όσον αφορά το τελευταίο θέμα, οι οικονομολόγοι της Eurobank θεωρούν ότι κάποια μορφή OSI θα είναι απαραίτητη κάποια στιγμή προκειμένου να: i) επιτευχθεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους σε όρους καθαρής παρούσας αξίας και ii) εξομαλυνθεί το απαιτητικό προφίλ δανεισμού της χώρας μετά την περίοδο του 2022 - 2023.

Συνεπώς μέχρις ότου η νέα κυβέρνηση ξεδιπλώσει τις πολιτικές της, ο δρόμος για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή το πρώτο εξάμηνο του έτους, θα είναι ανώμαλος, με τα εμπόδια που θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να ξεπεράσει να προσομοιάζουν – déjà vu - την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2012.

Ταυτόχρονα, η Eurobank Equities επίσης επισημαίνει όμως ότι ο όρος Grexit είναι περισσότερος «ακουστικός» παρά υπαρκτός κίνδυνος, αν και η ψυχολογία θα παραμείνει ευμετάβλητη έως ότου επέλθει συμφωνία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Από την άλλη βέβαια, ο κίνδυνος της πολιτικής αβεβαιότητας που καθυστερεί την οικονομική ανάκαμψη είναι ένα πρόσθετο στρώμα αβεβαιότητας που δεν αντικατοπτρίζεται στις τρέχουσες εκτιμήσεις της αγοράς.

Βάσει των παραπάνω, η χρηματιστηριακή πραγματοποιεί αλλαγές στις κορυφαίες επιλογές της προσθέτοντας την Jumbo, στις Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ, ενώ αφαιρεί τον τίτλο του ΟΠΑΠ αν και διατηρεί τη σύσταση αγοράς. Οι επενδυτικές της επιλογές της, ωστόσο τονίζει, είναι δυνατόν να προσαρμοστούν ανάλογα και με τις αποφάσεις της ΕΚΤ αναφορικά με την νομισματική χαλάρωση.

Οι τιμές στόχοι για τις τρεις μετοχές είναι τα 13,3 ευρώ για την Jumbo, τα 8,7 ευρώ για τη Μυτιληναίος και τα 7,5 ευρώ για την ΕΧΑΕ. Οι συστάσεις και για τις τρεις μετοχές είναι buy.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v